Burçların kapısı ortaya çıktı

İçkale’deki kazı ve restorasyonlarda 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı

Haberler 24.06.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Süren restorasyon çalmalar kapsamnda Amida Höyükün bat tarafnda yaplan kazlarda çkaledeki 3 burcun kaps ortaya çkarld.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Diyarbakr Kalesini gelecek nesillere tamak amacyla geçen yl Surlarda Dirili Balyor mottosuyla hayata geçirilen kapsaml çalmalar sürüyor. Ocak aynda, çkalede 11i iç ve 2si d kale burcu olmak üzere 13 burç, Amida Höyükün çevresindeki istinat duvarnn restorasyonuyla 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesi çalmas balatld.

çkaledeki yaplan kaz çalmalarnda yaklak 2 metre toprak altnda kalan Sur duvarlarnn zeminine inildi. Böylece daha önce önündeki toprak dolgudan dolay kullanlamayan ve burçlarn alt katlarndaki meknlarla balant salayan 3 yeni burç kaps tamamen ortaya çkarld.

çkale Surlar bütün ihtiamyla ortaya çkarlm olacak

Kaz Bakan Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz, Büyükehir Belediyesinin, Surlarn dirilii mottosuyla balatt restorasyon çalmalar kapsamnda destekledii Amida Höyük ve çkale Surlarnda kaz çalmalarnn devam ettiini söyledi.

Diyarbakrn kalbi konumunda olan ve sürekli yönetim merkezinin görev alan Amida Höyükte bu dönemde yaplan kaz çalmalarnda Roma Kral Yolunun ortaya çkartldn belirten Yldz, Roma Kral Yolunda kaz çalmalarnn hala devam ettiini ifade etti.

Yldz, öyle konutu:

Bulunduumuz alanda yaklak 2 buçuk metrelik toprak dolgu alnd. Surlarn balangç seviyesine yani temelin bittii, Surlarn yükselmeye balad seviyeye kadar inildi. Tamamyla ortaya çkartld ve çkartlmaya da devam ediliyor. Bu çalmalarn bitmesiyle beraber çkale Surlar bütün ihtiamyla ortaya çkarlm olacak, alt kattaki burçlarn bütün kaplar açlm olacak. Ayn zamanda Fetih Kapsndan Saray Kapya kadar da surlar takip eden yönden bir Kültür Yolu da açlm olacak.

Surlarda restorasyon çalmalar tüm hzyla devam ediyor

Geçen yl 10 Austosta en görkemli burçlar olan Ulu Beden, Yedikarde, Selçuklu ve Nur burçlarnn bulunduu 6 burçta restorasyon çalmas balattlmt.

Benusen Mahallesinde onarm yaplan burçlara bitiik ve görüntüsünü olumsuz etkileyen 300e yakn bamsz yap kamulatrlarak Surlarn d ksmndaki koruma bandnda 25 bin metrekarelik alan ortaya çkarld.

Ocak aynda 11i çkale ve 2si d kale burcu olmak üzere 13 burçta, Amida Höyükün çevresindeki istinat duvar ile 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesinin de yer ald restorasyon çalmalar hayata geçirildi.

Maysta Dakap, Tek Beden ile 7 ve 8 nolu burçlar ile Diyarbakr Kalesinin ayakta duran 98 burcun 24ü restorasyon çalmalarna dahil edildi.

Ana Sayfaya Git