'Bütün yollar Roma'ya çıkıyor'

Roma İmparatorluğunun hüküm sürdüğü Diyarbakır'da yaptırdığı yaklaşık 2 bin yıllık Roma yolu ve köprüsü drone ile havadan görüntülendi. Vatandaşlar, yolun restore edilip koruma altına alınmasını istiyor.

Haberler 20.01.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakra yaklak 20 kilometre uzaklkta bulunan Roma mparatorluu döneminden kalma Roma yolu ve köprüsü tescilli yap olmasna ramen vatandalar tarafndan pek bilinmiyor. Aratrmaclar tarafndan tespit edilen bölgede köprünün bakm ve onarm gerçekletirilirken, yol ise bakmszlktan yok olma tehlikesiyle kar karya kald. Yolun her iki tarafnda yer alan sütunlarn zamanla ykld örenildi. Yol ve köprü, göçerler tarafndan kullanlrken turizmci ve arkeoloji örencisi Doan en yolun koruma altna alnmasn istedi.

YOLUN RESTORE EDLMESN STYORUZ

Vatandalarn Roma yolu ile pek yolunu kartrdklarn belirten en, Yaklak olarak 2 bin yl önce kurulmu, Elaz bölgesinden gelerek Diyarbakra Dakapya giden ve oradan Zerzevana, Nusaybine, oradan da Suriye ve Iraka kadar Hindistana uzanan 80 bin kilometrelik bir yoldan bahsediyoruz. Bu Roma yolu tamamen farkldr. Burada çift yönlü bir yol görüyoruz. Bu yollar, Romann fethettii noktalarda askerlerini, lejyonerlerini, ordularn tamak için yapm olduklar yollardr. çift yoldur. Bir ksm araçlarn geçtii, bir ksm da lejyonerlerin yoluna devam ettii bir yoldur. Diyarbakr Roma için çok önemli bir kavramdr. Bu yol, yaklak olarak 1900 yllk bir yoldur ve tamamen Diyarbakrn özel bazalt tayla yaplmtr. Romallar yollarn yaparken önce yaklak olarak 2 metre kazma ilemi yapyor ve daha sonra tala kapatyorlar. Yaklak 3 tane ilemden sonra yollar bu ekilde salamlatryorlar. Eil üzerinden Elaza kadar giden bir yoldan bahsediyoruz. Selman Kalesi var ileride. Yine Romann yapm olduu ve günümüze kadar gelen bir köprüden bahsediyoruz. Bütün devlet büyüklerimizden, yetkililerimizden bu yolun restore edilip koruma altna alnmasn istiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git