Büyüyeceğiz, büyüteceğiz!

Kurtulmuş, "Diriliş neslinin öncülüğünde hem İslam dünyası hem yakın coğrafyamız çok daha huzurlu, güçlü ve büyük bir medeniyet havzası haline gelecektir" dedi.

Haberler 27.05.2022 - 01:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - AK Parti Genel Bakanvekili Numan Kurtulmu, Sezai Karakoçun ve büyük düünce fikrinin önünü açan, öncülerin istikametinin kaybolmasna asla müsaade etmeyeceiz. Bu alan çoaltacaz, büyüyeceiz, büyüteceiz. Dirili Neslinin öncülüünde Türkiye, Türkiye öncülüünde hem slam dünyas hem yakn corafyamz çok daha huzurlu, güçlü ve büyük bir medeniyet havzas haline gelecek. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra gelen Kurtulmu, Dicle Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen Uluslararas Sezai Karakoç Sempozyumunda, Sezai Karakoçun Türkiyenin yakn tarihine hem fikri hem iirleri hem siyasi çizgisi hem kiiliiyle abidevi bir ahsiyet olarak damga vurduunu belirtti.

Karakoçu, Diyarbakrda kendi memleketinde anmann, anlamaya çalmann önemine deinen Kurtulmu, sempozyumun bundan sonra uluslararas olma niteliinin daha da artrlarak uzun yllar boyunca devam etmesini temenni etti.

Sempozyumda, Karakoçun iki gün boyunca konuulacan, ancak Karakoç ile ilgili konuulanlarn yine de eksik kalacan düündüünü ifade eden Kurtulmu, unlar kaydetti:

Bu, onun hem abidevi bir ahsiyet olmas hem de hangi alanda ne i yaptysa en iyi ekilde yapm olmasndan kaynaklanyor. Hem de çok yönlü bir ahsiyet olmasndan kaynaklanyor. Türkiyenin yakn döneminin en büyük airlerinden birisi. Türkiyenin son 2 asrlk fikri mücadelesinin en önemli kilometre talarndan birisidir. Sezai Karakoç dirili cephesinin amansz ylmaz bir savaçs, dirili davasnn önemli bir içisidir. Dizeleriyle bize gerçekten malup olmadmz, küllerimizden doabileceimizi öreten kendisi, bu dünyada olmasa da hatras bu dünyadadr. Allah onun gölgesini bu milletin üstünde ebedi klsn. Diyarbakrl, Erganili ama Sezai Karakoç nereli derseniz bütün büyük medeniyetimizin sesinin ulat geni corafyamzdandr.

Sezai Karakoçun, yazd ve konutuu dönemlerin zor dönemler olduunu anmsatan Kurtulmu, o zor dönemlerde ektii fikir tohumlarnn nasl yeerdiini ve nasl büyüdüünü gördüünü, bu anlamda fevkalade baarl bir öykünün mimar olduunu aktard.

- Biz bir büyük medeniyetiz

Bu anlayla Türkiyede devam eden bu fikri siyasi geleneimizin unutulmaz bir neferi, unutulmaz bir içisidir diyen Kurtulmu, Sezai Karakoçun, fikirlerini cesur direni diliyle kaleme aldn, bu anlamda insanlara sürekli moral alayan ve sürekli güzel bir gelecei iaret eden anlay ortaya koyduunu dile getirdi.

Sezai Karakoçun kazandrd en önemli kavramlardan birinin medeniyet kavram olduunu vurgulayan Kurtulmu, öyle devam etti:

Son zamanlarda çok sklkla konuularak ve bu anlamda belki de deeri azaltlarak gündeme gelen medeniyet kavramn, tam manasyla kendi medeniyet köklerimiz üzerinden yeniden diriltmek olarak ifade eden Sezai Karakoç aslnda slam medeniyeti davasnn, Türkiyede ve bütün dünyada güçlü bir ekilde yerlemesine vesile olmutur. Biz neyiz? Biz sadece bir rktan ibaret deiliz. Biz bir büyük medeniyetiz ve bu büyük medeniyetin ad da slam medeniyetidir. Hepimiz bu medeniyetin parçasyz. Hele hele son zamanlarda eski emperyalist politikalara rahmet okutan neoemperyal tezlerin corafyamz ve slam dünyasn ne hale getirdiini çok güzel bir ekilde analiz edersek bu sözün, bu tespitin ne kadar önemli olduunu görürüz. Bu corafyada yaayan insanlar rklarna, mezheplerine, mereplerine, dillerine göre ayrarak aralarna husumet tohumlar ekmek ve birbirinden ayrtrmak isteyenlere en güzel cevab veren ey budur. Biz sadece bir rktan ibaret deil, biz bir milletiz ve bir medeniyetin çocuklaryz. Hepimiz slam medeniyetinin evlatlar ve bir parçasyz.

Sezai Karakoçun kendisini bazen dounun çocuu bazen güneyin evlad olarak tanmladn aktaran Kurtulmu, unlar paylat:

Sezai Karakoçun zihin ve bilgi dünyasnda ve onun ufkunda Bat medeniyeti toptan reddedilmi, kenara braklm bir ey deildir. Bat bu anlamda birikimiyle, tecrübesiyle istifade ettii insanln medeniyet bilincinin önemli bir parçasdr. Ama Sezai Karakoçun gözünde Bat medeniyeti eskide ve geride kalm, baarsz olmu ve artk yava yava vakti dolmu bir medeniyettir. Vakti gelmi, söz sras gelmi olan ise slam medeniyetidir, slam corafyasdr. slam dünyasna kar eletirileri de asla yabana atlacak eletiriler deildir. Bu çerçevede dalp parçalanm, Bat karsnda gözleri kamam, yenilgi psikolojisi içerisinde hareket eden slam dünyasnn artk bu pasif halini bir tarafa brakarak aktif bir ekilde bir araya gelmesi ve güçlü bir ekilde kendisini ifade etmesi gerektiini de söyler. slam Birlii, slam Pakt ve slam Ortak Pazar gibi fikirlerin tam da bu noktada ortaya koymu olduu önemli fikirlerden birisidir.

- Kökleri üzerinde ayakta duran büyük bir millete sahip olduumuzu asla unutmayacaz

Birlik ve beraberlik fikrinin sahibi Karakoçun kar çkt hususlardan birinin de rkçlk olduuna dikkati çeken Kurtulmu, Irkçlk onun tabiriyle ne kadar geliirse gelisin ne kadar modernleirse modernlesin insanolunun bir türlü içine dümekten kurtulamad bir hastalktr. Bu çerçevede rkçl insanlk için bir hastalk olarak görür, rkçl özellikle slam medeniyetinin mensuplarn bölen, parçalayan bir virüs olarak deerlendirir. ifadesini kulland.

slam medeniyetinin varln hisseden bütün insanlarn durumu ne olursa olsun ne kadar iktisadi ve siyasi zorluklar içerisinde olursa olsun ayn çatnn altnda olduklarn unutmamalar gerektiini, bu çatnn da slam ve slam medeniyeti olduunu anlatan Kurtulmu, sözlerini öyle sürdürdü:

Karakoç, çimizde Türkler, Araplar, Kürtler, çerkezler ve çeçen vard. Fakat bunlarn hepsi bir araya gelmi, kaynam dilleri ve kanlar bir olmu tek bir millettir ve bu milletin ad da slam medeniyetidir diyerek bu birliin ve beraberliin altn kaln çizgilerle çizerek ifade ediyor. Üstadn üzerinde durduu konu ise özellikle eitim ve bilhassa üniversite eitimidir. slam dünyasnn içinde bulunduu bu geri kalmlk sarmalnn balca nedenlerinden birisinin eitim olduunun fevkalade önemli bir ekilde farkndadr ve bu anlamda bunun ortadan kaldrlmasnn da Dirili Neslinin önemli vazifelerinden birisi olduunu ifade etmektedir.

Üniversitelerin ve teknoloji merkezlerinin çalan ve ileyen bir büyük medeniyet havzasna dönümesinin herkesin ortak hedefi olduunu dile getiren Kurtulmu, bu amaçla bu mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Kökleri üzerinde ayakta duran büyük bir millete sahip olduumuzu asla unutmayacaz. Hep beraber mücadele edeceiz. Sezai Karakoçun ve büyük düünce fikrinin önünü açan öncülerin istikametinin kaybolmasna asla müsaade etmeyeceiz. Bu alan çoaltacaz. Büyüyeceiz, büyüteceiz. Dirili Neslinin öncülüünde Türkiye, Türkiye öncülüünde hem slam dünyas hem yakn corafyamz çok daha huzurlu, güçlü ve büyük bir medeniyet havzas haline gelecek ifadesini kullanan Kurtulmu, sempozyumda emei geçenlere teekkür etti.

Diyarbakr Valisi Ali hsan Su da önemli bir sempozyuma ev sahiplii yapmann mutluluunu yaadklarn söyledi.

Diyarbakrn çok güzel ve özel bir il olduunu belirten Su, 12 bin yllk tarihi geçmie sahip ve barndan birçok önemli ahsiyeti çkarm çok özel bir il. Bu corafya hakikaten verimli, bereketli bir toprak. te bu corafyada yetien önemli ahsiyetlerden biri de üstat Sezai Karakoç. Sezai Karakoç, dirili airimiz, hak ve hakikat yolcusu, tüm insanl hayra çaran, iyilie davet eden, güzellikler oluturmaya çalan bir dava insan. diye konutu.

Sempozyuma, AK Parti Diyarbakr milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, AK Parti Genel Merkez Kadn Kollar MKYK Üyesi Suna Kepolu Ataman, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve AK Parti l Bakan Muhammet erif Aydn da katld. Daha sonra Kurtulmu, Diyarbakr Valiliini ziyaret ederek, Vali Su ile görütü.

Ana Sayfaya Git