Çağrı Yine Tutmadı!

HDP Genel Merkezi ve milletvekillerinin Sur ilçesinin Lalebey ve Alipaşa mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını engellemek ve halkı sokağa dökmek amacıyla yaptığı çağrı yine karşılık bulmadı.

Haberler 28.08.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahallede kalan birkaç aile de ücretini devletin ödedii nakliye araçlaryla evlerini boaltt

Diyarbakrn Sur ilçesinde Lalebey ve Alipaa mahallelerinde kentsel dönüüm çalmasn engellemek ve halk sokaa dökmek amacyla HDPnin yapt çary vatanda dikkate almad.

Eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Osman Baydemir döneminde hazrlanan Koruma Amaçl mar Plan dorultusunda KKnn saldrlar sonucu büyük zarar gören Surun cazibe merkezi haline getirilmesi için çevre ve ehircilik Bakanl, Vakflar Genel Müdürlüü ve belediye tarafndan balatlan çalmalar sürüyor.

- Rzalaryla evlerini boalttlar

Surun hak ettii tarihi kimliine kavumas için yürütülen çalmalar engellemek için çaba gösteren HDPlilere mahalle sakinleri uymad. HDP Genel Merkezinin açklamas ve ardndan milletvekillerinin sosyal paylam sitelerinde ve yaptklar Evlerinizden çkmayn, yoksa evlerinize, arsalarnza el koyacaklar yönündeki çar karlk bulmad. 3 gün önce HDP milletvekilleri Sibel Yiitalp, Ziya Pir ve mam Taçer de Alipaa Mahallesinde ykm engellemeye çalma giriimi, vatandatan karlk bulmad için sonuçsuz kalrken, sosyal medyada konuyla ilgili söz konusu tarafn yapt aslsz iddialara da karlk bulmad.

Söz konusu mahallelerde oturan bir kaç ailede ücretini devletin ödedii nakliye araçlaryla evlerini boaltt.

- Kimse madur edilmedi

Alipaa-Lalebey mahalleleri Kentsel Dönüüm Projesi kapsamnda Tarihi Diyarbakr Surlar çerçevesinde Valilik, Büyükehir ve Sur Belediyesi ile TOK tarafndan yürütülen çalmalarda hak sahiplerine ödemeler tamamland.

Proje ile bölgenin gecekondular ile plansz yaplardan temizlenmesiyle ortaya çkan 30 bin 372 metrekarelik alann TOKye devri gerçekleti. Evleri yklan ailelerin bir ksmna TOKnin çölgüzeli Konutlarndan ev verildi. Bu konutlardan almak istemeyenlere ise evlerinin bedeli nakit olarak ödendi. Hak sahibi olmayan ailelere de kira yardm yaplrken, evlerinin tanmas için nakliye giderleri karland.

- Metruk binalarn yerine konak yaplacak

Vatandalarn madur edilmedii proje kapsamnda boaltlan metruk binalarn yerine tarihi dokuya uygun konaklar ina edilecek. Bakanln Koruma Amaçl mar Plan dorultusunda ilçede alt yap, sokak salklatrma, kentsel tasarm ile peyzaj, yöresel mimariye uygun konut projelerinin uygulanmas çalmalar ve tahrip olan 14 tarihi eserin restorasyonu sürüyor.

Bir dönem PKKl teröristlerin saldrlarnn yaand Ali Paa Mahallesinin tamam ile Lalebey Mahallesinin bir ksm da bu kapsamdaki çalmalara dahil edildi. Bu çerçevede, daha önce boaltlan metruk binalarn ykm sürüyor. çevre ve ehircilik l Müdürlüünce iki mahalledeki tescilli 23 yapnn dndaki evlerin yerine konaklar ina edilecek.

çalmalarn tamamlanmasyla, iki mahalle de tarihi dokuya uygun konaklara kavuacak.

Ana Sayfaya Git