Cami adabı nasıl olur?

Diyarbakır’da faaliyet yürüten STK temsilcileri, yerli ve yabancı turistlerin camilere girerken oranın edep ve adaplarına uygun hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Haberler 28.05.2022 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nanç turizmi sezonunun balamasyla birlikte özellikle Ulu Camii ziyaretçi aknna uruyor. Cami girilerinde, Türkçe, Kurmanci, Zazaki, Arapça, ngilizce ve Rusça dillerinde ziyaret adabna ilikin bilgilendirmeler bulunuyor.

Bilgilendirmede özellikle kadnlarn hem cami içinde hem de bahçesinde tesettür konusuna dikkat etmesi gerektii vurgulanmasna ramen birçok yerli ve yabanc turist, bu uyarlara aldr etmeden uygunsuz kyafetlerle cami bahçesine giriyor.

Diyarbakr Diyanet-Sen ube Bakan Ömer Evsen ve Diyarbakr Din Bir-Sen ube Bakan Mevlüt Yldz, uygunsuz kyafetlerle ziyaret edilmesi konularnda açklamada bulundu.

MESCTLERN çERSNDE SESSZLE RAYET EDLD GB KILIK-KIYAFETE DE RAYET EDLMELDR

Camilerin, içerisinde Allahn adnn anld ve müminlerin ibadet ettii meknlar olduunu söyleyen Diyarbakr Diyanet-Sen ube Bakan Ömer Evsen, Müminler ibadet ederken Allaha en yakn noktadadrlar. Allahn huzurunda olmalar hasebiyle camiye giden herkesin orada yaplan ibadetin ihtiramna uygun ekilde hareket etmesi gerekiyor. Yani mescitlerin içerisinde sessizlie riayet edildii gibi klk-kyafete de riayet edilmelidir. Orada bulunan insanlarn hem ibadetlerinin zarar görmemesi salanmal hem de ibadet edenlerin rahatsz edilmemesi gerekiyor. Ne yazk ki ehrimizde bulunan Hazreti Süleyman ve Ulu Camii gibi hem tarihi öneme haiz hem de insanlarn gelip görmek istedii çok önemli camiler var. eklinde konutu.

ÖZELLKLE çOK UYGUNSUZ KIYAFETLERLE CAMLERE GRMELER BADET EDENLER STER STEMEZ SIKINTIYA SOKUYOR

Evsen, Dünyada farkl yerlerdeki uygulamalar da göz önüne alnarak, bu ibadethanelere yaplacak olan ziyaretlerin namaz saatleri dnda yaplmas, camilerde ön saflara gidilmemesi ve orada ibadet eden kiilerin rahatsz edilmemesi gerekiyor. Zaman zaman mescitlerde ibadet ederken ciddi manada bu noktada skntlarla kar karya kalyoruz. Özellikle çok uygunsuz kyafetlerle camilere girmeleri ibadet edenleri ister istemez skntya sokuyor. Bu nedenle ziyaret edecek olanlar caminin edep ve adabna uygun bir ekilde gelmelidir. çeriye girerken kyafetleri ksaysa örtü sarlmas ve baörtüyü takarak camilere girmelerinin çok daha uygun olacan düünüyoruz. Yetkililerden tavsiyemiz cami içindeki görevlilerin saysnn arttrlmas ve gelecek olan turistlerin camilerin edep ve adaplarna uygun hareket etmelerinin salanmas gerekiyor. Farkl illerimizdeki belediyeler, zabta veya güvenlik görevlileri marifetiyle bunu uygulamaktadrlar. Bu tür uygulamalar burada da yaplabilirse camiler içerisinde düzenli bir turist ziyareti olacan düünüyorum. ifadelerini kulland.

BZLER CAMYE GRERKEN MUTLAKA SAYGILI VE DUYARLI OLMAMIZ LAZIM

Mescitlerin, Kbenin birer ubesi ve Allahn evi olduunu dile getiren Diyarbakr Din Bir-Sen ube Bakan Mevlüt Yldz, Mescitler Allahn evi ise giderken saygl olmamz lazmdr. çünkü Cenab- Allah Kuran- Kerimde Mescitlere girdiiniz zaman en güzel ekilde giyinerek gidin buyurmaktadr. Hatta dinimizde mescitlere giderken soan ve sarmsak yemeyip insanlar nefret ettirmemektir. Günümüzde yerli ve yabanc turistler geldii zaman hatta Müslüman diyen kardelerimiz bayan ve erkei avret yerleri darda olup mescitlere giriyorlar. Halbuki Peygamber Efendimiz Hadis-i eriflerinde Mescide girdiiniz zaman ellerinizi serbest brakmayn, balayn. çünkü siz namazdasnz. diye buyurmaktadr. Yani camiye girdiimiz zaman namazda olduumuzu ve Allahn evine girdiimizi hissetmemiz lazm ve camilere saygl olmamz gerekiyor. Bayan kardelerimiz balarn balamalar lazm. Hatta baz bayanlarn bacaklar darda ve erkeklerin de dizinin üstü açk ekilde camilere giriyor. Sanki bir müzeye giriyormu gibi olmamas gerekiyor. Dinimiz bunu bize emrediyor. Bizler camiye girerken mutlaka saygl ve duyarl olmamz lazmdr. diye belirtti.

CAMLERE GRERKEN MUTLAKA SAYGILI VE DUYARLI OLMAMIZ LAZIMDIR

Yldz, Yetkililer bu konu hakknda önlem almalar gerekiyor. çünkü sorumluluk yetkililerdedir. Ulu Caminin giriinde Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Arapça ve ngilizce dillerinde caminin adab yazlm. Camiye girerken o adaplara göre hareket etmemiz lazm. Müftülükten bir görevli uyard için bize tacizde bulundu gibisinden onu ikyet ediyorlar. Özgürlük, bakalarnn inancna da saygl olmak gerekiyor. Camiye girerken inançl olan insanlarn haklarna riayet etmeleri lazm. çünkü namaz klan birinin önünden bayan geçiyor. Bu onun hakkna saldr demektir. Güvenlikçi bir bayann girite bayanlara uyarlarda bulunmas daha iyi olur. Yetkililerin daha duyarl ve dikkatli olmalar gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git