Camilerin inşası

Ekim ayının ilk haftasının "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olması münasebetiyle camilerin önemine dikkat çeken Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, toplumun din görevlilerine olan bakış açısını değiştirmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 03.10.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin dört bir yannda ina edilen camilerin manevi açdan da ihya edilmesi gerektiini hatrlatan Diyarbakr l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, özellikle son zamanlarda din görevlilerine yönelik balatlan olumsuz alglara kar Müslümanlarn din görevlilerine daha fazla itibar ve sayg göstermesi gerektiinin altn çizdi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftas dolaysyla açklamalarda bulunan Karabayr, Camiler ve Din Görevliler Haftasnn hayrl ve mübarek olmasn temenni ediyorum. Ekim aynn ilk haftas, 1986 ylnda camiler haftas olarak idrak edilmeye balamtr. 2003 ylnda da din görevlileri de bu iin içine katlarak Camiler ve Din Görevlileri Haftas olarak idrak ediliyor. dedi.

Salgn döneminde camilerde oluan cemaat eksikliinden duyduu üzüntüyü dile getiren Karabayr, konumasna öyle devam etti:

Allah Teala, bizlere imtihan için göndermi olduu ve dersler almamz gereken bu Covid-19 sebebiyle üzgünüz, birazda mahzunuz.

çünkü camilerimizdeki cemaat saymzn azalm olmas ve toplumumuzda dini hayatn sekteye uramas bizi son derece üzüyor.

Coronavirus, bize camileri imar etmenin ne anlama geldiini hatrlatt

Karabayr, Tövbe süresinde belirtildii üzere, Allahn mescitlerini Allaha ve ahiret gününe inanan namaz klan ve Allahtan baka kimseden korkmayanlar imar eder. Biz, imar etmenin ne manaya geldiini unutmu, gaflete dalm, nimete alm yokluu, hastal, çile ve sknty, öleceimizi ve ahirete gidip hesap vereceimizi unutmutuk. imdi bu virüs bize bunlar hatrlatt. dedi.

Camilerin imar edilmesi tabirine açklk getiren Karabayr, Hayatmzdaki en etkin unsurumuz olan camilerimizi, yeniden imar etmek durumundayz. mardan kast, camilerin binasn yapmak deil; Peygamber Efendimizin (sallahu aleyhi ve sellem) mescidi nasl imar edildi ise nasl bir fonksiyon ifa etti ise aynsn bizim yapmamz lazm. eklinde konutu.

Din görevlilerinin vazifelerinin önemli ve bir o kadar da erefli olduunu hatrlatan Karabayr, konumasna unlar ekledi:

Ama o kadar da büyük bir sorumluluk olduunu da yeniden düünmemiz lazm. Bir din görevlisi olarak Peygamberime ne kadar benziyorum? O minberin varisi olarak benim hangi ahlakm ona benziyor? Özelikle yürekleri ve dertleri imar etme adna ben neler yapyorum? Sorularn kendimize dert edinmemiz gerekir. te o yüzdende Anadoluda veya slam ülkelerin tamamnda tarih boyunca bir yerleim merkezinde bir yer yaplacaksa ilk önce oraya mescit yaplrd. çünkü o ehir onunla hayat bulurdu.

Mescitlerimizi yeniden canlandrmamz gerekiyor

Gayri Müslimlere gösterilen saygnn Müslüman din adamlarna da gösterilmesi gerektiini belirten Karabayr, Bugün Türkiyemizde Süryani, Hristiyan, Yahudi ve baka dinlerin mensuplarna kendi din adamlarna gösterdikleri saygy gösteriyorlar. Ama biz, toplumumuzun artk kendi din adamlarnn da kymetini bilmesini istiyoruz. Din adamlarmz da kendi kymetlerini bilsinler. Herkes kendine yakan yapsn. eklinde konutu.

Evlatlar içerisinde okulda baar göstermeyen, evde yaramazlkta snr tanmayan veya çevresine asi olan çocuklarn medrese eitimine veya din görevliliine layk görülmesi fikrini eletiren Karabayr, Toplumumuzun, din adamlarmz daha iyi olsun diye gayret etmesi lazm. Toplumumuzda çocuum hiç olmasa mam Hatip Okuluna gitsin veya medreseye gitsin, hafz olsun. Bu çok ayp bir bak açsdr. nançl insan bunu söylememelidir. Türkiyede zekasyla eitimlerde ilk binlere veya 2 binlere girmi bir çocuk, niye ilahiyat fakültesine gidip kendini ziyan etsin, neden hafz olsun diye kendi dindar vatandalarmzdan zaman-zaman bunu duyuyoruz. diye belirtti.

Evlatlarmzdan en zekileri ve kabiliyetlileri din mensubu olmaldr

Karabayr, konumasna u ekilde devam etti:

Bizim çok etkili ve yetkili zekasyla, ahlakyla, irfanyla, yabanc diliyle, sanat ve güncel olan her eye idrakiyle yetimi yeni din mensuplarna ihtiyacmz vardr. Bunun içinde toplum olarak böyle sözleri dememeliyiz. Medreseye giden insan mübarektir, zekidir, Allahn ehli olma adaydr. Dolaysyla bunun için en zekilerimiz ve en kabiliyetlerimiz din mensuplar olmaldr ki toplum onlarn peinden doru yürüyebilsin.

slami kimlikleri karalayan karakterlere gönderme de bulunan Karabayr, Bugün bizler, tacizcilerin ve slamiyeti yanl anlatp isminin banda ünvan olan, akademik kariyeri veya toplumun ileri gelen birisi olarak temayüz etmi kiiliklerin insanlara ihya deil de farkl olumsuzluk verebildiini ve rnga etiini, insanlar yanl yönlendirdii görüyoruz. Bugünlerde bunu daha iyi anlyoruz. te bu yüzden bu hafta bizim için çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git