Can'ı ezen yüzde 100 kusurlu bulundu

Adli Tıp Kurumu, Diyarbakır'da Cihan Can'ı zırhlı otobüsle ezen polis Hakan Avcı'yı yüzde 100 kusurlu buldu.

Haberler 19.05.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda inaat mühendisi Cihan Can zrhl otobüsle ezen polis Hakan Avcnn bilinçli taksirle ölüme sebep olmak suçundan yargland davann durumas, Diyarbakr 11inci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Durumaya, sank polis Avc katlmazken avukat ile maktulün kardeleri Neytullah ve Veysi Can ile avukatlarhazr bulundu.

CANIN YACAI BR EY KALMAMITI

Hkim deiikliinin olduu durumada, olaya ilikin Adli Tp Raporunun (ATK) okunarak dosyaya konuldu. Sank polisin yüzde 100 kusurlu olarak kabul edildii ATK raporunda, olayn 7 metrelik iki eritli bölünmü yolda gerçekletii hatrlatld. Sank polisin havann yamurlu olduu ve görü açsn engelledii yönündeki ifadelerine iaret edilen ATK raporunda, bilirkiinin 18 Ekim 2021de düzenledii ve sank polis Hakan Avcnn yüzde 80 kusurlu bulduu rapor anmsatld. Sank polisin dönü manevrasn yapt buna karlk ölen Cihan Cann dönüe geçen otobüse kar koruma tedbirini alamayacann mütalaa edildii vurgulanan raporda, sank polisin olayda asli kusurlu olduu kaydedildi.

GEç HAKKINA RAYET EDLMED

Avcy asli kusurlu bulan ATK, Avcnn kusurluluk durumunu öyle ifade etti: Sank sürücü Hakan Avc sevk ve idaresindeki otobüs ile olay mahalline geldiinde; saa manevra ile dönüe geçmeden evvel görü alann kontrolü altnda bulundurarak mahalde bulunan yayalarn hareket durumlarn gözetmesi, kavak ban kullanarak geçiini sürdüren müteveffa yayaya ilk geçi hakkn vermesi gerekirken bu hususlara riayet etmedii, kontrolsüz bir ekilde saa manevra ile dönüe geçtii srada kardan karya geçmekte olan müteveffa yaya önlemsizce çarpt anlalmakla gerçekleen kazada dikkat ve özen yükümlülüklerine aykr davranlaryla asli kusurludur.

CANIN KUSURU BULUNMAMAKTADIR

Ölen Cihan Can kusursuz bulan ATK, Cann kusursuzluk durumunu öyle açklad: Müteveffa yaya Cihan Can kavak mahallinden kardan karya geçii srasnda görü alan dndan sol gerisinden gelerek saa manevrayla dönüen gelen sank idaresindeki araca kar herhangi bir önlem alamayaca anlalmakla meydana gelen kazann olu ekli dikkate alndnda atf kabil kusuru bulunmamaktadr.

YEN RAPOR TALEB

Sank avukat ATK raporundaki aleyhe olan hususlar kabul etmediklerini, olay yeri tutana, bilirkii raporu ve ATK raporlarnda müvekkilinin kusur durumunun farkl yüzdeliklerle belirlendiini, raporlar arasnda çeliki bulunduunu savunarak, raporlar arasndaki çelikilerin giderilmesi için stanbul ATK Üst Kurulunca yeni bir rapor hazrlanmasn talep etti. Cann kardeleri Neytullah ve Veysi Can da, olay esnasnda görgü tanklar ile ATKnin düzenledii raporun birbiriyle uyutuunu, bandan beri sann kastla hareket ettiklerini belirterek, sann kasten öldürmeden cezalandrlmasn istedi.

YEN RAPOR TALEBNN REDDEDLMES TALEB

Can ailesinin avukat, yeni bir rapor tanzimine gerek olmadn ifade ederek, Kar taraf dosyada 3 tane rapor olduunu söylüyor. Ancak dosyada iki tane rapor mevcuttur. Kaza tespit tutananda kusur oran belirlenmemitir. Bu nedenle sadece iki raporda kusur oranna yer verilmitir. Ayrca Diyarbakr 5inci Asliye Hukuk Mahkemesinin 2020/556 esas sayl dosyasnda alnan kusur raporunda benzer ekilde sann yüzde 100 kusurlu olduu belirtilmektedir. Bu nedenle biz yeniden bir rapor aldrlmas yönünde sank müdafinin talebinin reddine karar verilmesini istiyoruz eklinde ifadeler kulland.

Ailenin avukat asl savunmalarnn davann asl hakimin gelmesiyle yapacaklarn belirterek, bunun için davann ertelenmesini istedi.

ATKnin raporuyla birlikte olayn kastla meydana geldii, tezlerinin bir kez daha hakl olduunu iddia ederek, dosyann görevsizlik kararyla Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesini istedi.

DDA MAKAMI DA YEN RAPOR STED

ddia makam da sank avukatnn raporlar arasndaki çelikilerin giderilmesi için ATKden yeni bir rapor hazrlanmasn talebine katlarak, ATKden yeni bir rapor düzenlenmesine yönünde karar verilmesini talep etti.

RAPOR KARARI YETKL HAKME BIRAKILDI

Hakim, raporlar arasndaki oransal çelikinin giderilmesi için ATKden yeni bir rapor istenmesi kararnn deerlendirilmesini dosyann yetkili hakimin deerlendirmesine brakarak, durumay 23 Maysa erteledi.

Ana Sayfaya Git