Canlı hayvan pazarına istek

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlıkların en iyisini almak isteyenlerin erken davranarak, Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası'na gelmesi, burada hareketlilik yaşanmasına sebep oluyor.

Haberler 16.08.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvan satclar, kendilerine tahsis edilen alanlarda hayvanlarn sata çkararak, müteri beklemeye baladlar.

Birçok alc, hayvan fiyatlarn yoklamak üzere sabahn erken saatlerinde pazara geliyor. Hayvan satclar ile kurbanlk almak isteyen vatandalarn, uzun pazarlklarn ardndan anlaabildikleri gözlendi.

Küçükba ve büyükba hayvanlarn bulunduu canl hayvan borsasnda 20 bin TLye kadar da kurbanlk satlmas dikkat çekti.

Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl tarafndan canl hayvan borsasnn çaramba günleri kapatlmasnn kendilerini madur ettiini belirten hayvan satclar, bu yasan kaldrlmasn istediler.

CANLI HAYVAN PAZARI

Hayvan satclarndan Mehmet Salk, Hayvan satlar yok. Eskiden burada günde 10 kamyona hayvan yükleniyordu, u anda günde bir kamyon yükleniyor. Sebebi ise burann çaramba günleri kapal olmasdr. Normalde Diyarbakr Hayvan Pazar her gün açkt, pazar günü tek kapalyd. u anda haftada 2 gün kapal. Bundan dolay millet alveri yapamyor. Dardan hayvan çok geliyor. Hem et geliyor hem canl hayvan geliyor, fiyatlar durgun. Biz istiyoruz ki bize destek versinler. dedi.

Yetkililerden, hayvan borsasnn çaramba günleri kapatlmas uygulamasnn iptal edilmesini talep eden Salk, unlar söyledi: Yllardan beri Diyarbakr Hayvan Pazar her gün açkt. Biz istiyoruz ki o ekilde devam etsin. Yine eskisi gibi pazar günü kapal olsun. Yem fiyatlarnn dümesini de istiyoruz. Yem fiyatlar ve saman fiyatlar yüksek. Mal dardan geldii için fiyatlar bundan dolay böyledir.

çARAMBA GÜNLER KAPALI

Yetkililere sesleniyorum: Hayvan pazarmz çaramba günü niçin kapal tutulmutur? diye soran Maaruf lak, Biz madur kalyoruz. Özellikle Babakana sesleniyorum: Bize bir çözüm bulsunlar. çaramba günü hayvan pazar çalsn, art dardan ithal et ve ithal hayvan istemiyoruz. Hiç kimse istemiyor. Bu ekilde devam ederse esnafn yars yarsn iflasa götürür. Ne yazk ki bütün aileler perian oluyor, bu halkn suçu nedir? Ayrca, bu saman satclarna bir Dur! desinler. Milletin kazanc nedir ki? Samann kilosu bir TLdir. Türkiyede neler oluyor, hangi devirde yayoruz? ifadelerini kulland.

MADUR EDLYORUZ TEPKS

Birçok kiinin ekmek parasnn Diyarbakr Canl Hayvan Borsasnda çktn söyleyen Recep Dall da çaramba günleri hayvan pazar açlsn. 50 hayvan olan bir kii burada kalmak için bin TL para veriyor. 10 gün boyunca götürüp getirenler var. Onlar da 500 TL kazanyor. Millet günahtr ve perian olmutur. Büyük sknt çekiyoruz. çocuklarn ekmei, hepsi buradan çkyor. Köyden buraya gelenler 20 veya 50 TL için geliyorlar. eklinde konutu.

Hayvan satclarndan Baki Ylmaz ise u ifadeleri kulland: Hayvan pazarnn esnaf olarak burada temel 2 sorunumuz var. Birinci sorunumuz, çaramba gününün tatil edilmi olmasdr. Hiçbir gerekçe gösterilmeden, halkn onay, halkn iradesi hiçe saylp özellikle çaramba gününün kendi keyfi duygularyla tatil edilmi olmasdr. kincisi ise temizliin olmamasdr. (LKHA)

Ana Sayfaya Git