Çapraz nakille böbrek kardeşi oldular

Diyarbakır’da birbirlerini hiç tanımayan iki aile çapraz böbrek nâkiliyle ‘böbrek kardeşi’ oldular.

Haberler 03.05.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Skntl süreçlerden geçen, imknsz gibi görünen engelleri aarak gelen 48 yandaki Bedia lklç, yllardr kronik böbrek yetmezlii hastas olan ei 52 yandaki Remzi lklça böbreklerinden birini vermek istedi.

Yaplan tbbi deerlendirme sonucu doku uyumu olmadndan nakil ilemi gerçekletirilemedi. Siirtin Baykan ilçesinde yaayan 38 yandaki Revzete Yaa ise kronik böbrek yetmezliiyle bouan 34 yandaki kardei Züleyha Yaaya böbreini balamak istedi ve yaplan tbbi deerlendirme sonucunda doku uyumu olmad tespit edildiinden organ nakli yaplamad. Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Organ Nakli Birimi, lklç ve Yaa aileler arasnda çapraz nakil yaplabileceini tespit etti. Böylece Revzete Yaa böbreini hiç tanmad Remzi lklça verirken, Remzi lklçn ei Bedia lklç da böbreini Züleyha Yaaya verdi. Organ Nakli Birimi Bakan Dr. Nurettin Ay ve ekibinin yapt baar operasyon sonucu, çapraz nakil ilemi gerçekleti ve hem organ banda bulunan hem de organ nakli yaplan hastalar salna kavutuktan sonra taburcu edildi.

FEDAKR EM SAYESNDE SALIIMA KAVUTUM

Fedakr ei sayesinde salna kavuan Remzi lklç, Yaa ailesiyle artk böbrek kardei olduklar belirterek, Böbrek nakli, insandan insana verilen en büyük armaandr. çapraz böbrek nakli bir insandan çok insana verilen en büyük armaandr. Birbirimizi hiç tanmazken, Allahn izniyle birbirimize yeni bir hayat verdik. Yaa ailesiyle bundan sonraki hayatmzda da görümelerimiz devam edecek ifadelerini kulland. Züleyha Yaa ise, çapraz nakil ile yeniden hayata tutunduunu ifade ederek, Daha önce idrar yapamyordum. çtiim her su damasnn hesabn yapan biriydim. Artk bol bol su içmenin mutluluunu yayorum dedi.

BÖLGEDE LK çAPRAZ NAKL

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde Organ Nakli Birimi Bakan Dr. Nurettin Ay, hastanede yaplan çapraz böbrek naklinin bölgede ilk olduunu belirterek, çapraz nakil ameliyat, Diyarbakr ve Bölgemiz için de bir ilk oldu.

Merkezimi 2013 ylnda beri bölgeye hizmet eden bir merkezdir. çapraz nakil sadece alc ve verici kan gruplar A -B olanlar arasnda uygulanabiliyor. Remzi lklç yaklak 2 yldr böbrek bekliyor. Ei böbrek vermek istedi, yalnz kan gruplar A ve B idi, bu nedenle çapraz böbrek listemize ekledik. Ei Bedia lklç Züleyha Yaa ile Revzete Yaa kliniimize böbrek nakli için bavurdu. Kan guruplar uyumsuz olmas üzerine çapraz nakil önerisinde bulunduk. Yaplan tetkiklerde çapraz nakiller için engel bulunmad. Ayn gün iki alc verici çiftimizi de ameliyat ettik ve salna kavuan aileler taburcu oldu. Birbirini tanmayan iki aile, çapraz nakille hayata tutundu dedi.

40 GÜNDE 15 NAKL YAPILDI

2020 ylnda hastanenin pandemi hastanesi olmas nedeni ile bir yl nakil yapamadklarna dikkat çeken Dr. Nurettin Ay, öyle dedi: Ama nakil olan hastalar ve hatta covid geçiren tüm nakil hastalar yakndan takip ettik. Bu süre içerisinde nakil hastalar mümkün olduunca covidden korumaya çaltk. Mart aynda nakil merkezimizi tekrar açtk. 40 gün içinde 15 nakil gerçekletirdik. Basari oran yüzde 100. imdiye kadar 230 böbrek nakli gerçekletirildi. Bir yllk baar oran yüzde 99, be yllk baar oranmz yüzde 95. Amerika verileri ise, sras ile yüzde 95 ve 85.

Ana Sayfaya Git