Cemevinde ibadet alanlarının keşfi!

Mahkeme, cemevi binasının ibadethane kapsamında kabul edilecek bölümlerinin tespiti için keşif yapılmasını istedi.

Haberler 18.09.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2001 ylnda açlan Pir Sultan Abdal Kültür Dernei (PSAKD), Camilere tannan ücretsiz elektrik tüketim hakknn Alevilerin ibadet yeri olarak kullandklar iddia edilen cemevlerine de tannmas gerektiini öne sürekek, iptal edilen elektrik aboneliinin geri verilmesi için DEDAa dava açmt. Diyarbakr 5. Asliye Hukuk Mahkemesine açlan davada elektrii kesilen cemevinin elektrik sarfiyat bedelinden muaf tutulmas gerektii belirtildi. Yaanan maduriyetin giderilmesi ve ilerde oluabilecek tarifi imknsz zararlarn önlenmesi için dava sonuçlanncaya kadar ihtiyati tedbir karar verilerek cemevinin elektriinin yeniden balanmas da talep edildi. Daval DEDA ise davann reddedilmesini istedi.

CEMEV çN KEF STEND

Diyarbakr 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dernein; cemevine elektrik balanmas için yapt ihtiyati tedbir talebini reddetti. Kararn gerekçesinde, davac tarafn imkansz zararlarn ne olduunu belirtilmedii ifade edildi. Enerji Piyasas Kanununun Genel Aydnlatma balkl geçici 6. Maddesinin 3, Fkrasnda yaplan düzenleme ile ibadethane özellii olan, ibadete açlm ve ücretsiz girilen ibadethanelerin aydnlatma giderlerinin Diyanet leri Bakanl bütçesine konulacak ödenek ile karland hatrlatld. Gerekçenin devamnda öyle dendi: Dava dilekçesindeki talebin ise Cemevi binas, morg, cenaze ykama yeri, taziye yeri, yönetim odas ve Cem Salonu olarak geçen bölümler olarak belirtildii, her bölümün bir bütün veya ayr ayr olarak deerlendirilip deerlendirilmeyeceinin davann esasna girmek ve yargsal faaliyetin sonucunda tespit ile mümkün olaca anlaldndan ihtiyati tedbir talebinin reddine dair karar vermek gerekmitir.

DAVA STNAF MAHKEMESNDE

Bunun üzerine dernein avukat Cafer Koluman, davay stinaf Mahkemesine tad. stinaf dilekçesinde, dernek binasndaki bölümlerin tamamnn ibadethane olan cemevi ile bütünlemi birer parça olduu, cemevi binasndaki bu hizmet bölümlerinin bu inanca mensup tüm toplumun ibadetine açk olduu iddia edildi.

Dernein istinaf talebini inceleyen Diyarbakr Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdii kararn hukuka uygun olduuna karar verdi. stinaf Mahkemesi, kararn gerekçesinde Avrupa nsan Haklar Mahkemesi ve Yargtay kararlarnda da belirtildii üzere cemevlerinin ibadethane niteliinde olduunda kuku ve duraksama bulunmamaktadr tespitini yapt.

Kanunda, topluma açk ibadethane niteliindeki yerlerin aydnlatma giderlerinin Diyanet leri Bakanl bütçesine konulacak ödenekten karlanmasnn düzenlendiine de vurgu yapld. Ancak kararda davaya konu olan cemevinin bütün olarak ibadethane olup olmad konusunda yeterli delil olmad belirtilerek öyle dendi: Abonelik tesisi talep edilen dernein her bölümünün deerlendirilerek ibadethane kapsamnda kabul edilecek bölümlerinin ve bu bölümlere ait aydnlatma giderlerinin tespiti gerektiinden ve bu hususun yaplacak yarglama faaliyeti ile tespit edilebilecei, abonelik tesisi talep edilen yerin bir bütün olarak ibadethane niteliinde olup olmad hususunda bu aamada dosyada yeterli delil bulunmad, bu nedenle de gecikme sebebiyle bir sakncann yahut ciddi bir zararn doaca hususunun dosya kapsamnda bu aamada ispatlanamad anlalmakla, ilk derece mahkemesince ihtiyati tedbir talebinin reddine dair verilen ara karar usul ve esas yönünden yasaya uygun olduundan davac istinaf bavurusunun esastan reddine karar verilmesi gerektii kanaatine varlm denildi.

CEMEVNN STATÜSÜ KABUL EDLMYOR

Dernein Avukat Cafer Koluman, stinaf Mahkemesinin cemevini Alevilerin ibadet yeri olarak kabul etmesinin olumlu olduunu ancak cemevine elektrik balanmas için yaptklar tedbir bavurusunun reddedilmesinin yaadklar maduriyeti daha arlatrdn söyledi. Koluman, cemevinin elektrik giderlerinin Diyanet bütçesinden deil genel bütçeden karlanmas gerektiini iddia etti.

ELEKTRK VERLECEK M?

Koluman, stinaf Mahkemesinin kararnn ardndan yerel mahkemenin 20 Ekimde görülecek davann durumasnda cemevinin ibadet yeri olup olmad ve ibadet için kullanlan bölümlerin tespiti için cemevi binasnda keif karar almasn beklediklerini söyledi. Koluman, mahkemenin keif sonucunda hazrlanacak rapora göre cemevine elektrik balanp balanmasna karar vereceini belirtti.

NE OLMUTU?

Diyarbakrda 2001 ylnda kurulan Pir Sultan Abdal Kültür Dernei, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin tahsis ettii yeni dernek binasnda 2011 ylndan bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Bina Diyarbakrn ilk cemevi olma özelliini tayor. Türkiyedeki Alevi dernekleri 2014 ylnda aldklar ortak bir kararla, AHM ve Yargtay kararlarnda Alevilerin ibadethane yeri olarak kabul edilen cemevlerinin elektrik faturalarn cami ve klielerde olduu gibi genel bütçeden karlanmas için ödememe karar ald. 2014 ylndan beri elektrik faturalarn ödemeyen dernein elektrii 2018 ylnn ekim aynda DEDA tarafndan kesilerek, abonelii iptal edildi. Enerji hatt kesildii için ibadet yaplamayan Cemevi binas yaklak 2 yl karanlkta kald. Elektriin balanmas için mahkemeye yaplan ihtiyati tedbir bavurusunun reddedilmesi üzerine yaplan kampanya sonucunda toplanan paralarla dernein borcu ödendikten sonra yeniden elektrik baland.

Ana Sayfaya Git