Cep'te KDV indirimi

Hazine ve Maliye Bakanlığının tebliğine göre, kullanılmış cep telefonları, yenileme ve sertifikalandırma işlemi sonrasında yalnızca tanımlanmış yenileme merkezleri ve yetkili satıcılar tarafından indirimli KDV uygulanarak teslim edilebilecek.

Haberler 22.12.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Kullanlm cep telefonlar, yenileme ve sertifikalandrma ilemi sonrasnda yalnzca tanmlanm yenileme merkezleri ve yetkili satclar tarafndan indirimli KDV uygulanarak teslim edilebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanl Gelir daresi Bakanlnn Katma Deer Vergisi Genel Uygulama Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Teblii, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Teblie göre, 1 Ocak 2022den itibaren, internet ortamndaki sosyal a salayclar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri ile akll telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama gelitirenlerin elektronik uygulama paylam ve sat platformlar üzerinden elde ettikleri Gelir Vergisi Kanununun ilgili maddesi kapsamnda vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmayacak.

Gelir Vergisi Kanununun söz konusu maddesine göre, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarna ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet balangç tarihi itibaryla 29 yan doldurmam tam mükellef gerçek kiilerin, faaliyete baladklar takvim ylndan itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarnn 75 bin liraya kadar olan ksm belirlenen artlarla gelir vergisinden müstesna tutuluyor.

Teblie göre, söz konusu madde kapsamna girmeyen kazançlara konu teslim ve hizmetler istisna olmayacak ve genel hükümlere göre vergilendirilecek.

Ayrca söz konusu ilemlerin ilgili maddedeki artlar batan tamad ya da artlarn daha sonra ihlal edildiinin tespiti halinde, ziyaa uratlan vergi ile buna bal ceza, faiz ve zamlar ilemleri yapanlardan aranacak.

Öte yandan ilgili madde kapsamndaki kazançlarn toplamnn ayn gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutar amasnn ve bu kazançlarn Kanun uyarnca yllk beyanname ile beyan edilecek olmasnn, istisna uygulamasna bir etkisi bulunmayacak.

- Yenilenmi cep telefonu teslimleri

Teblile, yenilenmi cep telefonu teslimlerinde Cumhurbakan Karar ile yüzde 1 olarak belirlenen KDV oran uygulamasna da açklk getirildi.

Kullanlm mallarn yenilenerek tekrar sata sunulmas amacyla Yenilenmi Ürünlerin Sat Hakknda Yönetmelik kapsamnda yenilenmi cep telefonlarnn teslimlerinde indirimli oran uygulanabilmesi için elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanlm cep telefonlarnn en az bir yl öncesine ilikin data, ses ya da ksa mesaj kullanm trafiinin bulunacak ve bu durum, yenileme merkezleri veya onlar adna alm yapabilen yetkili alclar tarafndan Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumu kaytlarndan kontrol edilecek.

Yenileme ilemi, ilgili yönetmelik kapsamnda yenileme merkezleri tarafndan, Ticaret Bakanlnn veya Türk Standardlar Enstitüsünün (TSE) belirledii düzenleme veya standartlara uygun ekilde yaplacak.

Yenileme merkezleri ve yetkili satclar tarafndan yenilenmi ürün garantisi verilecek.

- Yetkili olmayanlarn yeniledii telefonlarda indirimli KDV uygulanmayacak

Kullanlm cep telefonlar, yenileme ve sertifikalandrma ilemi sonrasnda yalnzca ilgili yönetmelikte tanmlanm yenileme merkezleri ve bu merkezlerin yetkilendirdii yetkili satclar tarafndan indirimli oran uygulanarak teslim edilebilecek. Bu aamada nihai tüketiciye teslimden önce yenileme merkezlerinin yetkili satclara veya yetkili satclar arasnda sertifikal yenilenmi cep telefonu teslimlerinde de indirimli oran uygulanacak.

Ancak ilgili artlarn yerine getirilmemesi durumunda indirimli KDV uygulanmayacak.

Yenileme merkezleri ve yetkili satclar, yenilenmi cep telefonu teslimlerine ilikin yüklendikleri KDV tutarn indirim konusu yapabilecek ancak bu teslimler nedeniyle iade talep edemeyecek.

Yenileme merkezleri ve yetkili satclar, söz konusu ürünlere ilikin olarak her bir vergilendirme döneminde gerçekletirdikleri indirimli orana tabi teslimlerine ait listeyi, ilgili döneme ait KDV beyannamesi ekinde elektronik ortamda vermek zorunda olacak.

Öte yandan, teblie göre, avukatlarn hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yarg mercileri nezdinde veya yarg kararlarnn sonuçlar ile ilgili olarak vekalet akdi çerçevesinde verdikleri hizmetler tebliin ilgili bölümü kapsamnda tevkifata tabi tutulamayacak.

Ana Sayfaya Git