Çermik Mermeri Marka Oluyor

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden çıkarılan yıllık ortalama 80 bin ton mermer, Türkiye'nin yanı sıra Asya kıtasındaki mekanları da süslüyor.

Haberler 01.10.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmi yllarda sadece lüks konutlarda veya Türk hamamlarnda kullanlan bir maden olarak bilinen mermerin günümüzde ev, i yeri, otel ve restoran gibi pek çok mekanda kullanm yaygnlat.

Mekanlarda kl yanstan mermerin Türkiyede çkarld yerler arasnda çermik ilçesi de bulunuyor.

Diyarbakrn büyük rezerv yataklarna sahip çermik ilçesinde dört ayr ocaktan çkarlan ylda ortalama 80 bin ton mermer ilçedeki iki fabrikada ilendikten sonra iç piyasann yan sra çin, Hindistan, Suudi Arabistan, Irak, Japonya ve Tayland gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Binalarn iç ve d kaplamalarnda da rengi ve deseniyle ilgi gören, en iyi cila tutma özelliiyle bilinen çermik mermeri, ilçede istihdama da önemli katk salyor.

lçede bu sektörde istihdam edilen 200 kii, ekmeini mermer tandan çkaryor.

çermik mermeri, Amedian beige, Pembeli ta, Botaçino, Siyah ta, Bej mermer çeitleri ile adn duyurmaya çalyor.

- Buradan çkardmz mermer Türkiye için milli bir gelir

irketin Sahibi Celal çelik, ilçenin çok zengin mermer rezervine sahip olduunu belirterek, çermikte 15 yldr çkarp iledikleri mermeri dünyann farkl ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.

lçede dört mermer ocann faaliyet gösterdiini ifade eden çelik, ocaklardan çkarttklar mermeri fabrikalarda ileyerek iç ve d piyasaya sunduklarn dile getirdi.

çelik, irket olarak çkarttklar mermerin yüzde 30nu Iraka ihraç ettiklerini anlatarak, yaklak 50 kiiye de istihdam saladklarn aktard.

lçe ekonomisine ve istihdamna katk sunmaktan mutluluk duyduklarn ifade eden çelik, Buradan çkardmz mermer Türkiye için milli bir gelir. çermikte dört mermer ocamz faaliyet gösteriyor. Yatrmc olursa bu 100e kadar çkabilir. Hem devletimize hem milletimize fayda salar, isizlii önleriz. dedi.

çermikin terör olaylarndan uzak güvenli bir ilçe olduunu vurgulayan çelik, giriimcilere ilçeye yatrm yapmalar çarsnda bulundu.

çelik, Hiçbir eyden çekinmeden gelip ilçemizde yatrm yapabilirler. Gelen yatrmclara memnuniyetle yardmc oluruz. diye konutu.

Madenciliin dünyada en zor meslekler arasnda yer aldn dile getiren çelik, mermer çkarmann ar, sabr ve incelik isteyen bir i olduunu kaydetti.

- En çok çine ihraç ediliyor

lçede faaliyet gösteren bir mermer ocanda 13 yldr antiye efi olarak görev yapan Murat Biçimli, ocaklardan çkartlan mermerin dünyann birçok ülkesine ihraç edildiini söyledi.

Ocaklardan çkartlan mermerin birçok aamadan geçtikten sonra ihraca hazr hale getirildiini vurgulayan Biçimli, kimi zaman kesme ileminin haftalar sürdüünü aktard.

Biçimli, ilçeden çkartlan mermerin ülkenin ekonomisine katk saladna iaret ederek, mermerin katksnn yalnzca sahada çalanlarla snrl olmadn vurgulad.

Burann hem ilçeye hem de Türkiyeye katks var. ifadelerini kullanan Biçimli, çermik mermerini fuarlarda da tanttklarn belirtti.

Biçimli, çermikten çkartlan bu mermer çin bata olmak üzere Suudi Arabistan, Hindistan, Japonya ve Taylanda ihraç ediliyor. Bu bölgeden en çok çine mermer ihraç ediliyor. Ocaklardan yllk çkardmz mermer 80 bin ton. Talebe göre i younluu deiiyor. Talep youn olunca gece gündüz çalyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git