Cerrahi titizlikle tarihi restorasyon

Binlerce yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'da bulunan Türkiye'nin en büyük ikinci tarihi eser laboratuvarına getirilen eserler burada cerrahi titizlikle elden geçiriliyor. Laboratuvarda usta ellerden geçirilip restore edilen tarihi eserler, Türkiye'nin farklı illerindeki müzelerde sergileniyor.

Haberler 28.10.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

33 medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakrda bulunan Restorasyon ve Konservasyon Bölge Müdürlüü tarihi eser laboratuvarnda Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakr, Elaz, Hakkari, Mardin, Mu, Siirt, rnak, Tunceli ve Vandan getirilen eserler burada uzman ekipler tarafndan cerrah titizliiyle restore ediliyor. Her biri binlerce yllk geçmie sahip olan eserler, restore ilemlerinin ardndan bulunduklar illere gönderilip müzelerde sergileniyor.

TÜRKYENN TARH DYARBAKIRDAN GEçYOR

Diyarbakr Restorasyon ve Konservasyon Bölge Müdürü Mehmet Cüneyt Kubat, tarihi eserleri doru bilgilerle, doru tehis edip, tedavi ettiklerini söyledi. Laboratuvarn, Türkiyenin ikinci en büyük tarihi eser laboratuvar olduunu kaydeden Kubat, tarihin Diyarbakrda nakedildii, ilmek ilmek örüldüünü dile getirdi. Kubat, Burada biz, 12 ilden gelen kazlardan çkan tarihi eserleri restore ve konserve ediyoruz. Tarihimizi gelecek kuaklara doru bir ekilde anlatmaya, tantmaya çalyoruz. Ahap eserlerimiz var, kemik eserlerimiz var, cam eserlerimiz var, seramik eserlerimiz, tekstil eserlerimiz var. Yer altndan ve yer üstündeki eserler, su altnda çkarlan bütün eserleri biz burada tedavi ediyoruz. Buras bir hastane aslnda, tarihi eser hastanesi. Türkiyenin tarihi Diyarbakrdan geçiyor. Diyarbakr, Türkiyeye tarihsel anlamda bakentlik yapyor. Buras bütün medeniyetlere, ev sahiplii yapan bir bölge. Müdürlüümüzün olduu yerde tarihi eser, 1300 yllk bir eser. Biz burada tarihimizi doru bilgilerle, doru tehis ediyoruz, tedavi ediyoruz ve müzelerde sergiletiyoruz. Diyarbakrda müzelerimiz var. Elaz, Van, Bitlis, Hakkari, Mu, Bingöl, 12 ilde bizim müzelerimiz var. u anda en son Tunceli müzemiz açlyor. Burada 1000, 2000, 3000 yllk eserlerimiz var. Buraya getirilemeyen, getirilmesi mümkün olmayan eserlerimiz buradaki restoratör arkadalarmz o ile gidiyorlar. Hastaneyi oraya tayoruz, orada yerinde müdahale ediyor ve orada sergiletiyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git