Çevre kirliliğini önlüyor!

Diyarbakır'da kurulan Biyolojik Paket Atıksu Arıtma Tesisi çevre kirliliğini önlüyor

Haberler 14.01.2021 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüünce Hani ilçesinde kurulan Ardk Kesikli Biyolojik Paket Atksu Artma Tesisi ile atk sular minimum alanda ve personel gerektirmeden otomatik olarak artlyor.

DSK, ileri biyolojik atk su artma tesislerinin yan sra nüfusu az olan küçük yerleimlerde evsel atklarn biyolojik artma teknolojisi ile artlmasn salamak amacyla paket artma tesisleri kuruyor.

Bu kapsamda Hani ilçesinin Abaclar Mahallesinde kurulan ve 650 bin liraya mal olan artma tesisi, günlük 200 metreküp evsel nitelikli atk suyu artyor. ki biyolojik atk su artma reaktöründen oluan ve 6 ay önce faaliyete geçen tesiste u ana kadar yaklak 9 bin metreküp atk su artld.

2050 YILI NÜFUSUNA GÖRE PROJELENDRLD

Ön çöktürme havuzu ve dengeleme haznesi 2050 yl nüfusuna göre projelendirilen tesis, çevre kirliliinin önüne geçiyor.

Tesiste atk sular öncelikle fiziksel artmadan geçiriliyor, daha sonra ön çökeltim havuzuna alnyor.

Burada çökebilen maddelerin havuzun dibinde kalmas salanyor. Kalan su, dengeleme havuzuna alnyor ve buradaki pompalar yardmyla biyolojik artma ünitesine aktarlyor.

Atk suya bu ünitede, mikroorganizmalarn yaayabilecei ve çoalabilecei bir zemin yaratmak ve bu mikroorganizmalarn atk sudaki kirletici organik maddeleri parçalamasn salamak için öncelikle oksijen veriliyor. Daha sonra atk su bu ünitede çökeltme, dearj ve fazla çamur uzaklatrma ilemlerinden geçiyor. Atk su son olarak klorlanarak dearj ediliyor.

EHRMZN EKSKLKLERN GDERMEK çN PROJELERMZ SÜRÜYOR

DSK Genel Müdürü Frat Tuti, tesisin önemli bir yatrm olduunu belirtti.

lçelerde atk su artma tesislerini tamamlamak için çalmalarn devam ettiini anlatan Tuti, nüfusu az olan küçük yerleimlerde de evsel atklarn biyolojik artma teknolojisi ile artlmasn salamak amacyla tesis kurduklarn aktard.

Tuti, ehrin her noktasna en iyi hizmeti verebilmek için sahadaki ekiplerle youn çaba sarf ettiklerini dile getirerek, Ardk Kesikli Biyolojik Paket Atksu Artma Tesisi, ehrimiz için önemli bir hizmet. Ülkemizin çok az yerinde bulunan projeyi Diyarbakrmza kazandrdk. ehrimizin eksikliklerini gidermek için projelerimiz sürüyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git