Cezaevi raporu!

Diyarbakır Barosu, İHD, ÖHD ve TUAY-DER Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nden Diyarbakır Kampüsü Cezaevi içerisinde çerisinde bulunan 1 ve 2 Nolu Cezaevine sevk edilen tutukluların maruz kaldıkları iddia edilen işkence uygulamalarını raporlaştırdı.

Haberler 19.09.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, nsan Haklar Dernei (HD), Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardmlama Dernei (TUAY-DER) Diyarbakr ubeleri, Eylül aynda Diyarbakr D Tipi Kapal Cezaevinden, Diyarbakr Ceza nfaz Kurumlar Kampüsü içerisinde açlan 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumlarna sevk edilen tutuklularn durumuna ilikin rapor hazrlad. Rapor, Diyarbakr Barosu Adli Yardm binasnda yaplan açklama ile kamuoyuna duyuruldu.

Rapor sunumu öncesi söz alan Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn, pandemi süreci ile beraber tüm kentlerde bulunan cezaevlerinde ihlallerin arttn öne sürerek, kentte yeni yaplan kampüs cezaevi içerisinde 9 cezaevi olduunu ve her geçen gün bu sayya yenilerinin eklendii iddia etti.

HLALLERNN MERKEZ

ÖHD Diyarbakr ube Ebakan Halise Dakal ise, sözlerine nsan Haklar Evrensel Bildirisinde ve Birlemi Milletlerin (BM) tutuklular için Kiisel ve Siyasal Haklar Uluslararas Sözlemesi maddelerinde yer alan haklar sralayarak Türkiyenin kendi mevzuatnda yer alan Mahpuslara insan onuruna yaramayan muamelelerin yasakland ve hiçbir gerekçe ile bu muamelelerin meru gösterilemeyecei belirtildi.

CEZAEVLERNDE SALGIN

Cezaevlerinde pandemi gerekçesi ile hak ihlallerinin yaandn ileri süren Dakal, Pandemi ile birlikte var olan hak ihlalleri katmerlemitir. En olaan koullarda bile sürekli yaanan hak ihlalleri pandemi, sevk/sürgün neticesinde hukuken izah edilemez bir hal almtr. Bu durumun son örnei Diyarbakr Hapishane Kampüsü yaanmtr iddiasnda bulundu.

TUTUKLULAR AçLIK GREVNDE

Dakal, Diyarbakr Hapishane Kampüsü içerisinde bulunan 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumlarnn açlmas üzerine Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi ve ülke genelindeki birkaç hapishanede bulunan mahpuslarn sevkine ilikin hazrladklar raporu öyle aktard:

Diyarbakr 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumlarna ziyaret gerçekletirilmitir. Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesinden 14 Eylül tarihinden 17 Eylül tarihine kadar 46 mahpus Diyarbakr 1 ve 2 Nolu yüksek güvenlikli kapal ceza infaz kurumlarna sevk edilmitir. Yine açklamamz yaptmz bugün itibariyle de yeni sevklerin olaca bilgisi edinilmitir. Gerçekleen sevkler sonrasnda ar hak ihlallerinin gerçekletii bilgisi üzerine, mahpuslar ile görümeler yaplm ve hak ihlalleri kayt altna alnmtr. Belirtmek gerekir ki, yaanan hak ihlalleri neticesinde mahpuslarn açlk grevine balad bilgisi de belirtilmitir.

SALGIN DKKATE ALINMIYOR

Sevkler/sürgünler yapld esnada mahpuslara ait eyalar herhangi bir yasal engel olmamasna ramen kendilerine verilmemitir. Özellikle kurun kalem verilmedii, yazl tüm kitap ve notlarna el konulduu, alvarlarnn yasak olduu gerekçesi ile verilmedii, kstlanm renkler olmamasna ramen kstlanm renk iddiasyla belirli kyafetlere el konulduu bilgisi verilmitir. Yine Sevkler/sürgünler esnasnda yaplan aramalarda mahpuslarn ayakkablarnn çkartld bunun yan sra ayakkablarnn backlarnn da çkartlarak idareye teslim edilmesini istediklerini, yaplan aramann pandemi sürecine ramen elle yapldn ve bu anlamda salk koullarna dikkat edilmeden uygulamalarda bulunulduu belirtilmitir.

Akabinde mahpuslarn ayn ring aracyla getirilmelerine ramen pandemi süreci gerekçe gösterilerek her bir mahpus tek kiilik hücrelere alndklarn belirtmilerdir. Pandemi gerekçe gösterilerek nfaz yasasna aykr bir ekilde tek kiilik hücrelerde tutulan mahpuslara yönelik tecrit koullarna derhal son verilmelidir. Yine yaplan görümeler neticesinde mahpuslarn bulunduklar tek kiilik hücrelerin henüz kaba inaatnn tamamlanm olduu, temizliinin yaplabilmesi mahpuslara herhangi bir temizlik ürününün verilmedii, mahpuslarn kendi kiisel temizlik malzemeleri ile kaldklar yeri temizleye çaltklar tarafmza aktarlmtr.

AVUKAT ERM ENGEL

Diyarbakr 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza infaz Kurumunda mahpuslarn kapal avukat görüü yapmalar için bulunduklar odadan çkarldklar esnada ayakkablarnn çkarlmalar istenerek bu ekilde mahpuslara arama yaplmak istendii belirtilmitir. Ayn uygulamann mahpuslarn ziyaret sonras odalarna götürüldüünde de yapldn söylemilerdir. Bu uygulamay kabul etmeyen mahpuslarn birçou avukat görülerine çkmam ve bu sebeple de görüler gerçekletirilememitir. Mahpuslara yönelik insanlk onuruna aykr bir ekilde gerçekletirilen arama prosedürünün ayn zamanda mahpsularn adalete/avukata eriim hakkn kullanlamaz hale getirmitir

HAKARET, DARP VE ZOR KULLANMA

Yine de bir mahpusun alvar ve tiörtünü çkarmasn istediklerini, bu ekilde bir arama dayatldn, mahpusun bu ekliyle aramay kabul etmemesi üzerine kalabalk bir grup eklinde infaz koruma memurlarnca kamera bulunmayan bir odaya alnarak kendisine hakaret ve küfür ederek, darp ettiklerini, alvarn zorla çkarldn söylemitir denildi.

KENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE SON VERN

Darkal, raporu birçok tutuklu tarafndan hazrladklarn belirterek, sözlerini öyle tamamlad: Hapishanelerde mahpuslara yönelik ikence ve kötü muamele uygulamalarndan derhal vazgeçilmeli; hukuka aykr fiiller gerçekletiren kamu görevlileri hakknda etkin soruturma mekanizmalar iletilmelidir. Bizler aada isimleri belirtilen kurumlar olarak tarafmza yaplan bavurularn takipçisi olacamz yüksek sesle dile getirip yaanan hak ihlallerin bir an evvel sonlandrlmas için herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git