CHP Sözcüsü Öztrak, gündemi değerlendirdi

"Asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin Meclis'ten hızla geçmesi ve işverenlerin de rahatlatılması için gerekeni yapacağız"

Haberler 18.12.2021 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA (AA) - CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldrlmasna ilikin yasal düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) hzla geçmesi için gerekeni yapacaklarn bildirdi.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda gündemi deerlendirdi.

Hükümetin ne yapacan ardn, paniklediini, tüm tulara ayn anda basarak oynad oyunun bir sonraki bölümüne geçmeye çaltn ileri süren Öztrak, kibir ve cehaletin devlet yönetimindeki zafiyeti artrdn, yaanlan ekonomik buhran da büyüttüünü savundu.

Bürokratlarn, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann iki dudana baktn iddia eden Öztrak, bürokraside Sayn Cumhurbakanmzn talimatlaryla denilmeden cümle kurulamadn öne sürdü.

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), bireysel veya tüzel müterilere Türk liras cinsinden kullandrlan kredilerin, amacna aykr ilemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontrollerin azami seviyede oluturulmas konusunda yapt uyary hatrlatan Öztrak, Türk liras cinsinden kullandrlan kredilerin amacna aykr ilemlere konu edilmesi ne demek? Bunun kriterleri ne? sorusunu sordu.

Kime abann altndan sopa gösteriyorsunuz? diyen Öztrak, eylül ortalarnda yüzde 19 olan Merkez Bankas faizinin üç ayda 5 puan düürüldüünü, ayn dönemde 2 yllk devlet kadnn faizinin yüzde 17,7den yüzde 22ye çktna iaret etti.

- Piyasa felç olmak üzere

Erdoann politika faizini düürdüünü, ancak piyasa faizi ve enflasyonun dümediini dile getiren Öztrak, BDDK bu yazy vatandaa deil, Merkez Bankasndan yüzde 15le borçlanp bunu Hazineye yüzde 22den satan bankalara yazacak. dedi.

Öztak, Uyaryorum, böyle giderse bu ilemlerin sonunda finansal ilemler tezgah altna iner. Döviz yastk altna gider. Mal piyasalarnda da narh dönemi gelir. Karaborsa, kuyruk balar. Devlet yönetiminde iler irazesinden çkt. Devletin müdahalelerinde akl kayboldu, piyasa felç olmak üzere. deerlendirmesinde bulundu.

Türk lirasnn tüm dünya para birimleri karsnda pula döndüünü savunan Öztrak, sorunun dardan, dünyadan gelmediini, sorunun hükümetten kaynaklandn iddia etti.

Bu yönetim, güzelim ülkemizi elin evlatlar için 1 milyoncu maazasna çevirdi. Bu ülkenin öz evlatlarn da parya yapt. diyen Öztrak, milletin tasarruflarnn, yllarn emei ve birikiminin de pul olduunu söyledi. Öztrak, imdi ülkenin en deerli limanlarn, en stratejik tesislerini, Körfez eyhlerinin üstüne yapmak için frsat kolluyorlar. te esas mandaclk budur. te esas utanmazlk budur. Asl ahlakszlk budur. eklinde konutu.

- Dibi delik kova suyu tutmaz

Dolar kurunun 17 liraya dayandn belirten Öztrak, öyle devam etti.

Bu 128 milyar dolar kimlerin cebine gitti? Hangi kurdan, kimlere satld? Bunu hala örenemedik. Damat, at izi, it izine kart dedi. Kaçt gitti. u anda Merkez Bankasnn kasasnda bankaya ait tek sent yok. 10 Aralk itibaryla Merkez Bankasnn döviz kasas 38 milyar 781 milyon dolar açk veriyor ve hala Merkez Bankas kendisine ait olmayan dövizleri satmaya devam ediyor. Bugün de beinci müdahale geldi. çare olur mu? Olmaz. Dibi delik kova suyu tutmaz.

Öztrak, son iki haftadr piyasaya milyarlarca dolar satldn, bunun hiçbir etkisinin olmadn, bugün de bir etki yaanmayacan, dolarn 17 liraya yakn bir yerlerde olduunu kaydetti.

Devlet ve ekonomi yönetiminin gayriciddilii kaldramayacana iaret eden Öztrak, Memlekette iyi bir ey olsa Erdoandan geliyor ama kötü bir ey olursa da sorumluluu bakasna atmakta snr yok. Bunlar, sorumluluu yüce Allahmza atmaktan bile çekinmiyorlar. ifadelerini kulland.

Ekonomi üzerinde deney yapldn, 84 milyonun kobay olarak kullanldn savunan Öztrak, açklamalarn öyle sürdürdü:

Genel Bakanmzn TÜKin kapsna dayanmas, hükümeti çaresiz brakt. TÜK enflasyonunun yalan olduunu artk hükümet de kabul etmek zorunda kald. Son asgari ücret artnda, TÜKin hesaplar hükümet tarafndan dikkate alnmad. TÜK, masaya asgari geçim hesabn bile koyamad. çaresizce asgari ücreti yüzde 50nin üzerinde artrmak zorunda kald hükümet. Demek ki enflasyon en az yüzde 50. Ama bu Erdoan ahsm hükümetinin asgari ücretliye verdii zarar telafiye yeter mi? Hayr. Asgari ücret bu yln banda 385 dolar ediyordu, devalüasyonla sene sonunda 175 dolara indi. Yeni asgari ücret yeniden yüzde 50 artrld nereye geldi, u an 264 dolar. Yani, 2021 bandaki asgari ücretin tam 121 dolar altnda. Yandalara dolarla, avroyla ihaleleri datan Erdoan, konu emekçinin ücretine gelince, Bizim paramz bellidir, o da Türk lirasdr. diyor.

Dün asgari ücretin belirlenmesinin ardndan dolar kurunun artmaya devam ettiini kaydeden Öztrak, bugün akam için benzin ve mazota zam haberlerinin gelmeye balad bildirdi.

- Devletin, memur ve emeklilerimiz için de yapmas gerekenler var

Gelecek ay aylk enflasyonun çift haneli olmasn muhtemel olduunu söyleyen Öztrak, artan hayat pahallyla yetersiz asgari ücret zammnn yln ilk alt ay dolmadan tükenmeye mahkum olduunu savundu.

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Öztrak, öyle konutu:

Devletin, kendi memur ve çalanlar ile emeklilerimiz için de yapmas gerekenler var. Net asgari ücretin 4 bin 253 lira olduu yerde ortalama SSK emekli ayl 2 bin 600 lirada kalamaz. Ortalama Ba-Kur tarm emekli ayl 2 bin 45 lira olamaz. Ortalama Ba-Kur esnaf emekli ayl 2 bin 700 lirada kalamaz. Ortalama emekli sand ayl 3bin 600 lira olamaz. Madem iveren içisine 4 bin 253 lira verebiliyor devlet de en düük emekli ayln haydi haydi 4 bin 253 liraya çkarabilir. Herhalde devlet, iverenler kadar kudrete sahiptir.

Öztrak, unlar kaydetti:

Sayn Genel Bakanmzn asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldrlmas çarsnn da hükümet cenahnda kabul edildiini görüyoruz. Gelir ve damga vergisinin kaldrlmasyla ilgili yasal düzenlemenin Meclisten hzla geçmesi ve iverenlerin de rahatlatlmas için gerekeni yapacaz. Bu yaplanlar gereklidir ama yeterli deildir. Nitekim Genel Bakanmz, bizim belediyelerimizde net asgari ücretin 4 bin 500 lira olacan açklad. Biz muhalefet olarak milletimiz için çaltk. Artk iktidar olarak milletimize hizmet etmek istiyoruz. Buna hazrz. nallah sandk hzla gelecek, milletimize rahat nefes aldracak esas kararlar, iktidarmzda biz gerçekletireceiz.

Ekonominin tüm kesimlerinin bir araya getirilerek dinlenmesini öneren Öztrak, krizden çkn istiarelerle belirlenmesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git