Çip tedavisiyle kurtuldular!

Diyarbakır'da uygulanan çip tedavisi ile bağımlılıktan kurtuldular Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan 100 eroin ve alkol bağımlısı, DÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezinde bir yıldır uygulanan yöntem kapsamında vücutlarına takılan çip sayesinde sağlığına kavuştu

Haberler 05.02.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Bamllkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezinde bir yldr uygulanan, halk arasnda çip olarak bilinen naltrekson (naltrexone) implant tedavisi sayesinde Güneydou Anadolu Bölgesinde yaayan 100 kii salkl günlerine geri döndü.

Özellikle azdan ilaç kullanmay istemeyen ve düzenli muayeneye gitmeyen bamllarda etkin olan naltrekson implant tedavisi bir yldr Dicle Üniversitesi (DÜ) Bamllkla Mücadele Uygulama ve Tedavi Merkezinde uygulanyor.

ki diki ile karn bölgesine yerletirilen çip tekrar madde kullanmn kolaylatran yoksunluk semptomlarn da kesin biçimde kontrol altna alyor.

Güneydou Anadolu Bölgesindeki farkl illerden alkol ve eroin bamllndan kurtulmak için merkeze bavuran 100 kii bu tedavi yöntemiyle salna kavutu.

1-1,5 SANTMETRELK KES OLUTURUP CLT ALTINA TATBK EDYORUZ

DÜ Psikiyatri Anabilim Dal Öretim Üyesi ve Merkez müdürü Prof. Dr. Abdullah Atl AA muhabirine, yllardr çip tedavi yönteminin dünyada ve Türkiyede uygulandn ancak Güneydou Anadolu Bölgesinde böyle bir birimin bulunmadn söyledi.

Hakkariden Gaziantepe kadar hastalar Ankara, stanbul, zmir ve Adanaya bavuruyordu. Burada yapabilecek bir tedavi için hastalarn baka illere gitmesini istemedik. 2020 ylnn bandan bu yana çip tedavisini eroin ve alkol bamls hastalarmza uygulamaya baladk. diyen Atl hastalarn önemli bir ksmnn çevre illerden geldiini belirtti.

Atl, çip dediimiz yöntem naltrekson ilac. Bu ilac 1-1,5 santimetrelik kesi oluturup cilt altna tatbik ediyoruz. Bu çip cilt altnda 3 ay kalyor. laç yava yava salnmakta hastann eroin alma isteini azaltmaktadr. Bu nedenle hem eroin hem de alkol bamllnn tedavisinde en popüler, en sk kullanlan tedavilerden biri ilaç tedavileri. eklinde konutu.

HEDEFMZ ÖMÜR BOYU SÜRECEK TEMZLEME TEDAVS

Üç ay sonrasnn da önemli olduunu dile getiren Atl, hastann düzenli olarak mutlaka psikiyatrik takip ve tedavi için merkeze gelmesi gerektiini kaydetti.

Sadece çip kullandk algs olumasn. Bu çipin bütün maddelere etkili olduuna yönelik de yanl bir kan var. Öyle bir durum yok. Özelikle alkol ve eroin bamllnn tedavisinde etkili bir tedavi yöntemi. diyen Atl tedavisi tamamlanan hastalarn kendilerini arayarak memnuniyetlerini dile getirdiini belirtti.

Atl, Hedefimiz 3 ya da 6 aylk deil, ömür boyu sürecek bir arndrma, temizleme tedavisi. Bu anlamda hasta ve yaknlarna unu vurguluyorum. çip takl olsa bile muhakkak muayenelerine gelsinler. Gerekirse 2nci, 3üncü dozu takmaktan da çekinmesinler. dedi.

Bamllktan kurtaran bu tedavi yöntemi ayn sorunla mücadele edenlere de umut oldu.

BU çP SAYESNDE ESK HAYATIMA TEKRAR DÖNECEM

Merkezde tedavi gören 34 yandaki E.B, 9 yldr eroin bamls olduunu söyledi.

E.B, bu tedavi ile eski hayatna dönmeyi umduunu ifade ederek, Uyuyamyorum, yürüyemiyorum. Ayaa kalktm gibi yere düüyorum. Son çare hastaneye bavurdum. çip tedavisinden sonra hayatm deiecek. Bu çip sayesinde eski hayatma tekrar döneceim. dedi.

2 yldr eroin ve alkol bamls olduunu anlatan 26 yandaki .D. ise bu tedavi yönteminin Diyarbakrda yapldn örenince durumu ailesiyle paylatn ifade etti.

.D. ailesinin de yardmyla hastaneye bavurduunu anlatarak, nallah çip tedavisi etkili olur. Kurtulmak isteyen herkesin gelip tedavi olmasn tavsiye ederim. çaresiz bir ey yok. nsan yeter ki baarmak istesin. diye konutu.

Ana Sayfaya Git