Çocuk işçiyi 'yakan' dram

Aile bütçesine katkı için haftalık işçi olarak demir doğrama atölyesinde çalışan 13 yaşındaki çocuk, tiner kutusunun patlaması sonucu ağır yaralandı. M.B yaşam mücadelesi verirken, kapsamlı soruşturma açıldı.

Haberler 04.04.2022 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda aile bütçesine katk salamak için çocuk yata çalt atölyede tiner kutusunun patlamas sonucu vücudunun yüzde 40nda yanklar oluan 13 yandaki M.B.nin hayati tehlikesinin sürdüü belirtildi.

TNER KUTUSU PATLADI

Olay, 1 Nisanda akam Kayapnar ilçesi, Huzurevleri Mahallesindeki bir demir dorama atölyesinde meydana geldi. ddiaya göre i yerinde, haftalk ücret karlnda hiçbir sosyal güvencesi olmadan aile bütçesine katk salamak için çalt söylenen 13 yandaki M.B. adl erkek çocuk, tiner kutusunun patlamas sonucu feçi ekilde yanarak, yaraland.

Haber verilmesi üzerine olay yerine salk ve polis ekipleri sevk edildi. Vücudunda yanklar oluan M.B., ilk müdahalenin ardndan Dicle Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine kaldrld. Olay yeri güvenlik eridi ile kapatld. Olayla ilgili inceleme balatlrken, youn bakmda tedaviye alnan M.B.nin hayati tehlikesinin sürdüü örenildi.

çOCUK YATA çLK

Üç gündür tedavi altna alnda bulunan ve vücudunun yüzde 40nda yank oluan M.B. yaam mücadelesi verirken, olayla ilgili kapsaml soruturma balatld. Aile bütçesine katk salamak için okula gidip eitim ve öretim görmesi gereken çada, demir Dorama atölyesinde çalan M.Bnin olay, çocuk içiliinin önlenmesi yönündeki tartmalar yeniden gündeme getirdi.

Geçtiimiz yl Diyarbakrda faaliyet gösteren Rangrenk Umutlar Dernei çalmak zorunda braklan çocuklarn saysnda art olduunu bildirmiti..

çOCUK çLNDE ARTI

Rapor kapsamnda kentin 4 merkez ilçesini kapsayacak ekilde farkl i kollarnda çalan 155 çocukla anket yaptklarn aktaran Dernek üyelerinden Alper Yalçn, çalan çocuklarn ebeveynlerinin hangi motivasyonla çocuklarn çaltrdklarn ve çalrken ne gibi zorluklar yaadklarn örenebilmek için 14 ebeveynle mülakat gerçekletirildi. Sosyoekonomik koullar nedeniyle çocuklar, uzaktan eitime balanabilecekleri araçlardan yoksun olduklar için eitim hakkna eriememilerdir. Görütüümüz 155 çocuktan 26s pandemi bitse bile okula geri dönmeyeceklerini beyan etmitir. Okula devam edeceini belirten 129 çocuktan 93ü ise EBAya eriemediini ifade etmitir. çalan 155 çocuktan 112si çalma nedenini, ailesine ekonomik destekte bulunmak olduunu belirtmi. 155 çocuktan 30u bir yldan az süredir, 83ü ise en az 1, en fazla 3 yldr çaltn ifade etmitir. 3 yldan az çaltn belirten çocuklarn ise atk toplama ve sanayi i kollarna yöneldikleri görülmektedir. çocuklardan 94ü günde 7 saatten fazla çaltn ifade etmitir. çocuklardan 47si çalrken kaza geçirdiini ifade etmitir bilgilerini paylat.

BAKANLIK HAKKINDA SUç DUYURUSU

çocuklarn ihtiyaçlarnn patronlar ve devlet tarafndan görmezden gelindiine dikkat çeken Yalçn, Sokaklarda her geçen gün artan, buna karn daha görünmez hale gelen çocuk içiliine almak istemiyoruz. çocuklarn çalrken maruz kaldklar ihlallerin ciddiyetini ve bu ihlallerle ilgili dorudan sorumlu olduklarn bilerek, çocuk koruma ile ilgili kurumlar aras koordinasyonu salamak ile ilgili birincil yükümlülüe sahip kurum olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl hakknda suç duyurusunda bulunduumuzu kamuoyuna bildirmek isteriz dedi.

Ana Sayfaya Git