Çocukları Kur'an Ahlakıyla büyüt!

Diyarbakır İl Müfütüsü Yavuz Selim Karabayır, camilerdeki mananın yeniden diriltilmesi gerektiğini belirterek, "Çocuklarımızı Kur'an ahlakı ve cami ruhuyla büyütelim." dedi.

Haberler 06.10.2018 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Camiler ve Din Görevlileri Haftas münasebetiyle açklamalarda bulunan Diyarbakr l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, camilerdeki manann yeniden diriltilmesi gerektiine dikkat çekerek, çocuklarmz Kuran ahlak ve cami ruhuyla büyütelim. dedi.

Diyanet leri Bakanlnca 1-7 Ekim tarihleri her yl Camiler ve Din Görevlileri Haftas olarak idrak ediliyor. Cami ve din görevlilerinin toplumlardaki yeri ve önemine deinen Karabayr, camilerin Kbenin birer ubesi olduunu hatrlatarak, din görevlilerinin de peygamberin varisi olduuna dikkat çekti.

Camilerin sadece ibadet edilen meknlar olarak görülmemesi gerektiini belirten Karabayr, Hazreti Muhammedin (S.A.V), devleti camide yönettiine vurgu yapt.

Karabayr, 1986 ylnda Diyanet leri Bakanlmz, camilerimizin sosyal ve inanç hayatmzdaki önemine binaen 1-7 Ekim tarihlerini, 2003 ylna kadar Camiler Haftas olarak kabul etti. Daha sonra Camiler ve Din Görevlileri Haftas olarak isim deiiklii yapld. Biz de u anda bu haftay idrak ediyoruz. Bu tema ile camilerin tarihteki fonksiyonlarnn tekrardan gündemde tutulmas, ehrimize, hayatmza vermi olduu o manann daha canl tutulmas amaçlanyor. Bu konuya din görevi ibaresinin eklenmi olmasnn nedeni de din görevinin ne kadar önemli ve mukaddes bir görev olduunu göstermek. Din hizmetlerinin hem o görevi yapanlar hem de o hizmeti alanlar açsndan daha uurlu, bilinçli, problemleri çözen ve daha ilevsel hale getirilebilmesi için bu tema da eklendi. dedi.

Camiler Kbenin birer ubesidir

Camilerin Kbenin birer ubesi konumunda olduuna deinen Karabayr, nancmza göre camiler, Kbenin birer ubesidir. Bir mahallede, köyde veyahut bir ehirde eer cami varsa camiler o ehrin ve o bölgenin ruhu gibidir. nsan bedeninde ruh neyse cami ve mabetlerimizin de ehirlerdeki ilevi odur. Kuran Kerimde insanla sunulan ilk evin Kbe olduu belirtiliyor. Ve Kbe nasl bir mana tayorsa mahallelerimizde bulunan camiler de o manay tayor. Kbedeki din görevlisine, imama hürmet nasl icap ediyorsa ayn ekilde mahallemizdeki ve köyümüzdeki camimizin imamna da ayn ihtiramn olmas gerekir. ifadelerini kulland.

Din görevlileri peygamberin varisi konumundadrlar

Din görevlilerinin peygamber varisi olduunu hatrlatan Karabayr, konumasnn devamnda, Kbe imam, halkn problemlerini çözebilen, dini çok iyi bilen, asrn problemlerine çare üretebilen, gönüllere girebilen, her kesime hitap edebilen ve benzeri nasl bir sorumluluk tayorsa ve bunun gereini yapyorsa ayn ekilde her din görevlisi de bulunduu konuma göre bu sorumluluu tamal. Din görevlileri, peygamberin varisi konumundadrlar. Din görevlileri olarak Biz Allah için yapyoruz bu ii ve sizden hiçbir ücret istemiyoruz deyip tevhit inancn her bölgeye ulatrmakla mükellefiz. Dolaysyla bizler bu haftada, neler yapmamz lazm, bu ie ne kadar layz, toplumun bizden beklentileri fazla ve günden güne artyor, toplum içerisinde yanl inanç akideleri çoalyor, din adna çok fazla cinayetler ileniyor, bidat ve hurafeler yaygnlayor ve bu oluan boluu da terör örgütleri bata olmak üzere farkl farkl kesimler çok rahatlkla din adna doldurabiliyorlar. Bunun altnda biz eziliyor ve bir eyler yapmaya çalyoruz. diyerek kendimizi bu anlamda muhasebeye çekiyoruz. Bu memlekette yaayan ve inanan insanlar olarak hepimiz bu manada birbirimize destek vermek durumundayz. dedi.

Camilerimiz peygamber efendimizin camisine benzedikçe camidir

Camilerin sadece ibadet edilen meknlar olarak görülmemesi gerektiinin altn çizen Karabayr, Camilerimiz sadece ibadet edilen bir yer deildir. Camilerimiz peygamber efendimizin camisine benzedikçe camidir. Caminin anlam, toplanlan yer yani merkez anlamndadr. Mescit, secde edilen yer Demek secdeler toplu halde yaplr. Kimsenin huzurunda eilmeyen balar, Allahn huzurunda eilir. Camide, cemaatle birlikte olmak bir güçtür. Yürekler toplu olarak atsn diye Rabbimiz 5 vakit namaz emretmi. Hacc bu yüzden ömürde bir defa farz klm. diyerek camilerin birletirici ruhuna deindi.

Efendimiz devleti camide yönetmitir

Camiler, Müslümanlarn dertlerini, aclarn, iyi-kötü durumlarn paylatklar, bir ve beraber olduklar, birlikte Allaha kulluk yaptklar meknlardr diyen Karabayr, Bu meknlarn bu ekilde ihyas kiisel olarak donanmmz hem devletimizi hem de milletimizi yaanlan asrn her alannda üstün seviyelere tayacaktr. Ancak buda bir çalmay gerektiriyor. Bu çalmann olabilmesi için de birlik ve beraberliin olmas lazm ki bu inanç ile ahslar, toplumlar dirilsin ve güçlesin. Camiler bu manada çok önemlidir. Efendimiz, devleti, orduyu camide yönetmitir. Misafirini orda arlamtr. Bir takm sosyal faaliyetleri orda yapmtr. Hastalara yeri geldiinde orda bakmtr. Camide, çocuklar cvl cvl olmu ve rahat bir ekilde kendilerine mekn bulmulardr. eklinde konutu.

Allahtan korkan kimseler camileri imar edebilirler

Kuran Kerimde camilerin önemine vurgu yaplan pek çok ayet bulunduuna iaret eden Karabayr, Tevbe Suresinin 18nci Ayet-i Kerimesinde; Allahn mescitlerini ancak Allaha ve ahiret gününe inanan, namazn klan, zektn veren ve yalnz Allahtan korkan kimseler imar edebilirler. te bunlarn doru yolu bulanlardan olmalar umulur. diye buyuruluyor. Buradaki imardan kast sadece bina yapmak deil! çok süslü camiler yapyoruz. Ama içi bo ise içinde ilim-irfan yoksa her namaz klndktan sonra insanlar birbirlerine daha çok sarlp, iman ve ortak deerler noktasnda kenetlenmiyorsa burada bir problem var demektir. Problemler artyorsa namaz kldmz camiler ne kadar süslü olsa da masraftan baka bir ey olmuyor. ifadelerini kulland.

Camilerdeki manay yeniden diriltmemiz lazm

Camilerin manevi lemde imar edilmesi gerektiine iaret eden Karabayr, sözlerini öyle sürdürdü:

Ecdadmzn yapm olduklar camilere baktmzda ruh güzelliklerini sanata da aktarmlar. te aamyoruz onlar. Bir Ulu Camiinin mimarn, Hazreti Süleyman Camiinin mimarisini Bu camilerimiz 700 yldr ayakta ve her defasnda da ayr bir feyizle namaz klyorsunuz. Demek ki onu yapanlar iç güzelliklerini de yanstmlar. Demek ki orada hakiki namazlar klnm. Demek ki orada tevhit inanc bütün latifelere sirayet etmi. Ve insanlar bir taraftan orada ibadet ederken, dier taraftan bütün insanla örnek olmular. imdi biz, bütün ümmeti Muhammed olarak bununla imtihan ediliyoruz. Rengimiz, dilimiz ne olursa olsun, burada Allahn kullar olarak hep birlikte camilerdeki manay yeniden diriltmemiz lazm. Camiyi imar etmek budur ite.

çocuklarmz Kuran ahlak ve cami ruhuyla büyütelim

çocuklarn ruh dünyasndaki cami olgusunun taze kalmas gerektiine vurgu yapan Karabayr, çocuklarn Kuran ahlak ve cami ruhuyla büyütülmesi gerektiini kaydetti.

Karabayr, son olarak unlar söyledi:

Bu vesileyle cenab hak, din görevlilerimizin feyzini ve hizmet akn arttrsn. Son nefeslerine kadar bu güzel vatanmza, milletimize, dinimize, devletimize hizmet etmeyi nasip etsin. Ümmeti Muhammede hizmetçi klsn. Ayn ekilde halkmzn da en zeki çocuklarn din adam olarak yetitirmelerini, Kurann hafz ve hadimi etmelerini temenni ediyorum. çocuklarmz doktor olsunlar ama Kuran çok iyi bilsinler. Ne olursa olsunlar Kuran ahlak ve cami ruhuyla büyüsünler. Bir de çocuklarmz camilerden alkoymayalm. Camilerimizde bulunan yal amcalarmza; camide çocuk eksik ise melekler eksik demektir. Camide yannzda çocuk varsa meleklerle ayn safta namaz klyorsunuz demektir bilincini alayalm. Lütfen çocuklarmz camilerimize altralm. çocuklarmzn ruh dünyasnda cami olgusu ter-u taze kalmal. çok güzel hatralarla kalmal. Buna çok çok dikkat edelim. çoumuzun yaad üzücü hadiseler daha sonraki yllarda camilerden küsmeye sebep olmutur.

Ana Sayfaya Git