Çöl tozu koronavirüs taşır mı?

Çöl tozları radyo iletişim kanallarını, hava ve kara ulaşımını olumsuz etkiler. Ayrıca hava kirliliğininde artmasına neden olur. Özellikle yaşlılar, çocuklar, solunum yolu ve kalp-damar rahatsızlığı bulunanlar başta olmak üzere, tozdan daha fazla etkilenmektedirler.

Haberler 27.02.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl rüzgarla beraber milyonlarca ton tozun farkl ktalara hareket ediyor. çöl tozlar özellikle bahar aylarnda Türkiye semalarnda çok gözleniyor. Türkiye, Orta Dou ve Afrika kaynakl çöl tozlarndan etkilenmektedir. Ülkemize olan toz tanm, Basra alçak basnç merkezinin daha etkili olduu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarnda daha youn gerçeklemektedir.

çÖL TOZU NEDEN OLUR?

Toz tanm, Dünya ekosistemi için büyük önem tamaktadr. Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan gibi) ve yar-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin tanmas, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sal açsndan büyük öneme sahiptir. Toz tanmnn temel nedeni, kuraklk ve çölleme olarak belirtilmektedir.

Dünyadaki balca toz kaynak alanlar Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarmadas, Güney Amerika ile Avustralyada bulunan çöllerdir. çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarna yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir.

Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacklar, kaynak alanlarnn yaknlarnda çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebilmektedir.

çÖL TOZUNUN KORONAVRÜS TAIMA HTMAL YOK

TÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarnn atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güne na maruz kalmasndan dolay koronavirüs tama ihtimali yoktur. dedi.

stanbul Teknik Üniversitesi (TÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, çöl tozlarnn atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güne na maruz kalmasndan dolay koronavirüs tama ihtimali yoktur. dedi.

Toros, AA muhabirine yapt açklamada, Kuzey Afrika ve Ortadounun çok büyük çöl sahalarn barndrdn söyledi.

Atmosferik artlardan dolay çöl sahalarnda oluan frtnalarn toz ve küçük kum tanelerini yüzeyden kilometrelerce yukarlara tayabildiini belirten Toros, Rüzgar aracl ile her yl milyonlarca ton kum ve tozun atmosferde ktalar ve denizleri aarak yapt yolculuk normal bir olaydr. Ülkemizin güney bölgeleri daha çok çöl tozlar etkisinde kalmaktadr. çöl tozlar bilhassa bahar aylarnda daha çok görülmektedir. diye konutu.

Toros, Türkiyenin zaman zaman çöl tozu etkisi altna girdiini dile getirerek, öyle devam etti:

Atmosferik artlar ve yukar seviyelerdeki güneyli akmlar sebebiyle ülkemiz düük younlukta çöl tozu etkisindedir. Ayrca Türkiye u anda yüksek basnç alan etkisi altnda. Türkiyenin güney bölgelerinden balayarak çöl tozunun etkisi altna girdi. Bugün ülke genelinin tamamnda düük younlukta çöl tozu etkisi görülüyor. Atmosferik saysal model sonuçlarna göre, çöl tozu sal gününden itibaren ülkenin bat bölgelerinde etkisini kaybetmeye balayacak. çöl tozu ülkenin dier bölgelerde ise hafta boyunca etkili olacak çöl tozu ülkemizin Güneydou Anadolu Bölgesinde daha youn olacak.

TEDRGN OLMAYA GEREK YOK

Toros, kum ve toz kaynann daha çok yerleim d araziler olduunu ve uzmanlarn aratrmasna göre koronavirüsün güne n pek sevmediini dile getirdi.

Yüksek basncn günein bol olduu anlamna geldiinin altn çizen Toros, sözlerini öyle tamamlad:

Ülkemizdeki insanlarn çöl tozunun koronavirüsü tadyla ilgili tedirginlik yaadn görüyoruz. çöl tozlar sahradan kalkp dünyann farkl yerlerine ulayor. Bu tozlar ülkemize de güne altnda geliyor. Ayrca uzmanlar virüsün daha çok insanlarn youn olduu bölgelerde olduunu belirtiyor. çöl tozu ise insanlarn yerleim yerlerinden uzak olan sahralardan, bo arazilerden kalkp baka yere gidiyor. çöl tozlarnn atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güne na maruz kalmasndan dolay koronavirüs tama ihtimali yoktur. Bu konuda insanlarn tedirgin olmasna gerek yoktur. çöl tozlar koronavirüsü tamaz.

Ana Sayfaya Git