Çöpten sanat eseri çıkarıyor

Diyarbakır’da, çöpten topladığı atık eşyaları geri dönüşüme kazandıran Sibel Ahmetler, atölyesinde bu malzemelerden sanat eserleri ortaya çıkarıyor. Ahmetler, kendi üretip sattığı ürünlerden elde ettiği gelirin 10'da 1'ini sokak hayvanlarının bakımı ve yiyecekleri için bağışlayarak, vatandaşların takdirini kazanıyor.

Haberler 19.09.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan resim-i eitim öretmeni 2 çocuk annesi Sibel Ahmetler geri dönüüme kazandrlabilecek ürünlerin atlmasna gönlü raz gelmeyince kollar svad. ine yarayabilecek atk malzemeleri toplayan Ahmetler, bunlar atölyesinde geri dönüüme kazandrmaya balad. Akam geç saatlere kadar, toplad atk malzemelerden sanat eserleri üreten Ahmetler, bu ürünleri satarak ev ekonomisine katkda bulunmaya balad. Ayn zamanda bir hayvansever de olan Ahmetler, gelirinin 10da 1ini sokak hayvanlarnn bakm ve yiyecekleri için ayrarak vatandalarn takdirini ald.

MALZEME TEMN YÖNÜNDE HçBR SORUN YAAMIYORUM

Ahmetler, insanlarn malzemelere çok rahat ulamaya baladn, bunun da beraberinde rahat vazgeçme durumunu beraberinde getirdiini söyledi. Bu durumun çok fazla atn olumasna neden olduunu kaydeden Ahmetler, nsanlar çok kolay her eye ulaabiliyor, imkanna sahip olduu için çok rahat atar oldular. Ben o noktada çok rahatszlk duyduum için bunu yapm olduum ilere nasl aktarabilirim ve bu atklar nasl dönütürebilirim noktasnda düündüm. nsanlar gayet bilinçli bir ekilde atyor, vazgeçmi o üründen ben o ürünü alp tekrardan ona yeni bir ekil vereceim diyerek böyle bir düünceyle yola çktm. nann bazen geri dönüüm konteynerlerinden topluyorum, bazen sokakta birilerinin atm olduu bir ey denk geliyor, onu alyorum böylelikle de malzeme yönünden hiçbir skntm olmuyor. Satlarm internet üzerinden yapmay tercih ediyorum, daha ziyade ya da tesadüf eseri atölyenin önünden geçen çalmalar gören ve beenen insanlara da satabiliyorum. Sat yaptktan sonra gelirin kesinlikle 10da 1i sokak canlarna gidiyor. Ya mama alyorum ya da tedavilerini karlyorum elimden geldiince, gücüm yettiince ve sat yapabildiim sürece. Onlar için bazen alanlar oluturuyorum, kalabilecekleri alanlar yapyorum. çekmeceler atlyor, tahtalar atlyor bir raf mesela kesiliyor ya da kenar krlyor, onu atyorlar onlar da kulübe oluyor sokak canlarna dedi.

ATIK ÜRÜNLERDEN çETL EYALAR ORTAYA çIKARMAK GURUR VERC

Zamannda bütçe skntsndan dolay frn alamad için yaptrma tekniini bulan Sibel Ahmetler, aratrma sonucunda bulduu teknii kimsenin yapmadn vurgulad. Ahmetler, Vakti zamannda bir frnm yoktu, malum maddi sorunlarmdan dolay ama sanat icra ediyorum. Bir ekilde bir eyler beni sürekli bu ileri yapmaya yönlendiriyor, içgüdüsel olarak o noktada düünmeye baladm. Ben camlarla bir eyler yapyorum ama frnm yok, cam cama nasl nakedebilirim, nasl bir teknik oluturmam lazm ki frnsz bu ilemi salayabileyim, yaptrmay düündüm. çok ciddi aratrma yaptm internet üzerinden de baktm hakikaten dünya üzerinde hiç yapan yok. Füzyonla dünya kadar çeitli eyler yaplyor ya da camlar eritme tekniiyle çok farkl eyler yaplyor. Ama yaptrma mant tekniiyle kesinlikle gidilmiyor. çünkü kenarlar keskin kalyor, keskin kald için herhalde tehlikeli olduu düünülüyor. Halbuki kenarlarn rodajladnzda keskinlii kalmyor. Yaptrmay denedim baktm çok güzel oluyor, sonra biraz daha üzerine dütüm ve içerisine farkl materyaller de eklemeye baladm. Böylelikle dünya da hiç olmayan, bir eyi ürettiimin farkna vardm. Açkças bu da beni çok mutlu klyor, hiç kimsenin bilmedii ve sizin yaptnz bir ilemin olmas, atk ürünlerden çeitli eyalar ortaya çkarmak gurur verici diye konutu.

Ana Sayfaya Git