Corona virüsle mücadelenin görünmeyen kahramanları! Filyasyon ekipleri

Corona virüs mücadelesinde virüsle savaşın pek görünmeyen kahramanları 24 saat sahada görev yapan filyasyon ekipleri. Diyarbakır’da 125 ekip 17 ilçede 7/24 corona virüsle mücadele kapsamında virüsle teması olan kişilere ulaşarak süreci başlatıyor.

Haberler 09.05.2020 - 20:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamnda 300 salk çalanndan oluan 125 filyasyon ekibi, virüsü tayanlarn temas ettii kiileri tespit etmek için 24 saat sahada görev yapyor.

Salk Bakanl koordinesinde Salk Müdürlüklerince oluturulan filyasyon ekipleri Türkiyenin pandemiyle mücadelesine sahada yürüttükleri özverili çalmalarla büyük katk salyor.

Bu kapsamda Diyarbakrda görev yapan 125 ekip 17 ilçede 7 gün 24 saat esasyla virüsü tayanlarla temas olan kiilere ulaarak yeni tan süreçlerini balatyor.

Koronavirüs ile mücadelenin en önemli boyutu olan risk altndaki kiilerin takibini yapan ekipler, gelen çarlar üzerine ev ve i yerlerini de ziyaret ediyor, risk altndaki vatandalarn koronavirüs belirtisi tayp tayamadna bakyor, genel salk durumlarn kayt altna alyor.

AMAç VRÜSÜN SAHADA YAYILIMINI ENGELLEMEK

l Salk Müdürlüü Halk Sal Bakan Yardmcs Dr. Serkan Bütün, AA muhabirine, ekiplerin çalma ekli ve takip sistemini anlatt.

Bütün, ülke genelinde olduu gibi Diyarbakrda da koronavirüsle mücadele çalmalarnn etkin ve kararl ekilde yürütüldüünü söyledi.

Gün içerisinde Vefa Sosyal Destek Grubu ile lçe Salk müdürlüklerine gelen çarlara yant veren ekiplerin, hastalar ile onlarn temas ettikleri kiilerin takiplerinde ve ev izolasyonlarnn salanmasnda, ihtiyaçlarnn giderilmesinde Valilik öncülüünde çalmalar yürüttüünü dile getiren Bütün, virüs bulaanlarn tespiti için de olaanüstü çalmann devam ettiini aktard.

Bütün, bu ekiplerin hastaln erken tehisinde büyük rol oynadna iaret ederek, öyle dedi:

Sahadaki ekiplerce sonucu pozitif çkan hastalarn çevresindeki, ilk etapta yakn temastaki kiiler taranyor. Evlerinde uygun gördükleri, semptomlar olan kiilerden numuneler alnyor. Bu numuneler genelde boaz, burundan alnan örnekler. Ekiplerimizin amac virüsün sahada yaylmn engellemek ve daha fazla vaka çkmasn önlemek.

HASTALII ERKEN DÖNEMDE BELRLEMEK çN SAHADA çALIMA DEVAM EDECEK

Balar Halk Sal Müdürü Serkan Salam da Halk Sal Yönetim Sistemine (HSYS) düen ve numune sonucu pozitif çkan vakalarn bulunduunu söyledi.

HSYS sistemi üzerinde bu vakalarn ev ve i yerlerinin sorgulandn belirten Salam, Vakalarla temasta bulunan kiilerin tespitini yapyoruz, adreslerini alyoruz. Saha sürecine ekiplerimizi yönlendiriyoruz. 7 gün 24 saat bu hizmeti veriyoruz. Sahaya çkan ekiplerimiz Salk Bakanlmzn Filyasyon ve zolasyon Takip Sistemi (FTAS) uygulamas üzerinden kiilere gerekli bilgilendirmeleri yapyor. ifadelerini kulland.

Salam, gerekli numuneler alndktan sonra sonucu pozitif çkan vakalarn ambulanslarla hastahaneye götürülerek, tedavi altna alndn belirterek, Hastal erken dönemde belirlemek ve bulamasn engellemek için saha çalmalar devam edecek. dedi.

Temasl vatandalara darya çkmamalar konusunda gerekli uyarlar yaptklarn anlatan Salam, doru izolasyonla bu hastaln yaylmn önlemek istediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git