Çözüm istiyoruz

Konut yetersizliği ve enflasyon artışının yanı sıra fırsatçılık yapan bazı ev ve işyeri sahiplerinin de etkisiyle fahiş oranda artan kiralardan yakınan halk, yetkililerden acil çözüm bekliyor.

Haberler 01.10.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en büyük ehirleri arasnda yer alan ve nüfusu 2 milyona yaklaan Diyarbakrda da son zamanlarda ciddi bir sorun haline gelen kira fiyatlarndaki arta tepki gösteren Diyarbakrllar, yetkililerin artan kira fiyatlarnn önünü almas gerektiini, aksi halde dar gelirli ailelerin geçim sknts yaayacan belirttiler.

Üniversitelerin açlmasyla ev sahiplerinin frsatçlk yapp kiralar çok fazla oranda yükselttiklerini belirten Mahmut Irman, Kiralarn yüksek olmasnn birinci sebebi yaplarn olumamasndan kaynaklanyor. Diyarbakr Ofis semtinde kiralar 6 ay önce 1000 TL iken imdi 1750 TL olmu. Üniversiteler açld diye kiralarda art oldu. Bu bir frsatçlktr. Pandemi çktndan bu yana kiralk ve satlk evlerle ilgili sorunlar olumaya balad. ifadelerini kulland.

Irman, Benim ülkemde frsatçlar bana düman olarak yetiyor. Allahtan korkun, bu kadar zam yapmayn. Örenciler kiray m düünsün yoksa dersine mi çalsn? dedi.

40 yllk esnaf lhami Atl, ülkedeki zamlardan ve konutlardaki fiyat artlarndan dolay bir türlü ev sahibi olamadn söyleyerek, Her eye yüzde yüz zam yaplm. Merkez Balar ilçesi gibi bir yerde kiray 800 TL veriyorum. Baka yerlerde 2 bin, 3 bin TLden bahsediliyor. Bir vatandan ald maa 3 bin TLdir; bunun da hepsini kiraya verecek. diye belirtti.

KRAM U AN BN 500 TL FAKAT EV SAHB ARTIK BENDEN 2 BN 500 TL KRA STYOR

Artan kira fiyatlarndan honut olmadn dile getiren ve ayn zamanda kirac olan giyim maazas iletmecisi Serkan çelebi, artan kira fiyatlarnn inaat malzemelerindeki fiyat artna balayarak unlar söyledi:

Artan kiralardan bir kirac olarak hiç memnun deilim. Müteahhit, çimento ve demir gibi inaat malzemeleri ile dolar kurunun yükselmesinden yüksek fiyata mal ettii bir binay fahi fiyata satma zorunda kalyor. Artan maliyetlerden dolay müteahhitler inaat kaldramad için kira fiyatlar yükseliyor. Kiram u an 1500 TLdir. Yükselen kur ve fahi fiyata verilen kiralardan dolay ev sahibi benden 2 bin 500 TL kira istiyor. Bunun mümkün olmadn kendisine söylediimde oda bana Hesabna gelmiyorsa çk! diyor. Eer ehrimizde konutlar daha fazla yaplabilse kiralk daire fazla olur ve dolaysyla fiyatlarda düük olurdu.

Elektrik, su, doalgaz ve birçok temel ihtiyaç ürününe yaplan zamlarn nedenini bir türlü anlayamadn belirten esnaf Mehmet Kaplan, Hiçbir ey ne alnyor ne de satlyor. Kira fiyatlar çok yüksek. Dükkanmn kiras 2 bin 500 TL ve elektrik faturam da yüksek geliyor. Geçim artk zor olmu. Saat 08.00da dükkanm açyorum, akam 24.00a kadar buradaym ve i yapamyorum. Kiralar ve ev fiyatlar çok yüksek, ben bu iten bir ey anlamadm. dedi.

ASGAR ÜCRETL ARTAN KRA FYATLARI VE ZAMLANAN GIDALARA PARASI YETMYOR

Konut fiyatlaryla birlikte birçok ürüne de zam geldiini hatrlatan Akif Tümer ise, Dolarn yükselmesiyle birlikte piyasalarda yükseli oldu. Özellikle gda ve konut sektörlerinde ciddi anlamda bir art söz konusu. Geçen yl ya 55-60 TLye alrken imdi 80 TLye alyoruz. Kiralarda da yüzde 30-35 art yaand. Hükümetin gerekli önlemleri alacana inanyoruz. dedi.

Kira fiyatlarnn yannda temel ihtiyaç ürünlerine yaplan zamlarn yetkililer tarafndan düürülmesi gerektiinin altn çizen Süleyman entürk, Yüksek kiralarla zar zor mücadele ediyoruz. Kiralarn yükselmesi enflasyondan kaynakldr. Yaa zam yaplnca kiraya da zam yapyorlar. Bu ülkede her ey birbirine balantldr. Kiralarn düük olmas için ham madde fiyatlarnn da düürülmesi gerekir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git