Çüngüş’te bağbozumu zamanı

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde bağbozumu gerçekleştirilip pestil yapımına başlandı.

Haberler 04.11.2020 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çüngü ilçesinde babozumu ve pestil yapm vesilesiyle Tarm Orman lçe Müdürü Deniz Yldrm üreticileri ziyaret etti.

Üreticilerin daveti üzerine lçe Kaymakam Tuncay Kaldrm ile beraber çüngü lçesi Mrgan Yaylasn ziyaret eden Tarm Orman lçe Müdürü Deniz Yldrm, çüngüün kendine has bir toprak yaps ve iklimi olduunu dile getirerek bacln en iyi yapld yerin Mrgan Yaylas olduunu söyledi.

10 bin 50 dekar ba alan içerisinde bin dekarn Mrgan Yaylasnda olduunu belirten Yldrm, Bu özel tarm alannda dekara verim bir tona kadar çkmaktadr. Üretim tamamen doal artlarda yaplmakta olup hayvan gübresi de dahil hiçbir gübre kullanlmamaktadr. Mrgandaki üzümlerin hasad dier çeitlere göre daha geç olmaktadr. Ayn zamanda alc fabrikalardaki ylmay engellemek için hasat ileri peyderpey yaplmaktadr. dedi.

BA BOZUMU

Akta Mahallesinde çüngü Bacl ve üzüm ürünleri hakknda bilgi veren Yldrm, çüngüün balaryla tannan ve üzüm ürünleriyle mehur bir ilçe olduunu dile getirerek Boazkere türünden yaplan pekmezler kan yapc özellii ile srarla aranmaktadr. Her yl babozumu ile birlikte üreticilerimizi bir tela almaktadr. Üreticilerimiz sadece pestil ile yetinmez, ayn zamanda cevizli sucuk, kesme, helva da yaplr ki; uzun k gecelerinde ikram edilecek yegne yiyeceklerdir. dedi.

Tüm bu i ve ilemler hakknda yerinde bilgiler alnmas sonras lçe Kaymakam Tuncay Kaldrm emei geçen herkese teekkür etti ve ihtiyaç fazlas ürünlerin ilçe dna pazarlanmas hususunda çalmalar yaptklarn ifade etti.

Ana Sayfaya Git