Dava süresi kısaltılıyor!

Yargı reformu kapsamındaki uygulamalar dava süreçlerini kısaltıyor

Haberler 01.10.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reform kapsamnda 1 Ocak 2020de yürürlüe giren seri muhakeme ve basit yarglama usulüyle toplam 312 bin 117 dosyaya ilikin karar verildi

Klasik muhakemede ortalama 2 yl sürebilecek davalar seri muhakeme usulüyle 1 günde, basit yarglama usulüyle ortalama 3 ayda çözüme kavuturulabiliyor

Yarg reformu kapsamnda 1 Ocak 2020de hayata geçirilen seri muhakeme ve basit yarglama usulleriyle 29 Eylül 2021e kadar 312 bin 117 dosya karara baland.

Yarg süreçlerini hzlandrmak ve mahkemelerin i yükünü azaltmak amacyla Yarg reformu kapsamnda uygulamaya konulan seri muhakeme ve basit yarglama usulleri, 1 Ocak 2020de yürürlüe girdi.

Seri muhakeme usulü kapsamnda 1 Ocak 2020 ile 29 Eylül 2021 arasnda, cumhuriyet basavclklarnca düzenlenen ve mahkemelerce karara balanan dosya says 109 bin 406 olarak kaytlara geçti.

Türk Ceza Kanununda (TCK) yer alan hakk olmayan yere tecavüz, genel güvenliin kasten tehlikeye sokulmas, trafik güvenliini tehlikeye sokma, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, kumar oynanmas için yer ve imkan salama, bakasna ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanlmas suçlar ile Ateli Silahlar ve Bçaklar ile Dier Aletler Hakknda Kanun, Orman Kanunu, Rulet, Tilt, Langrt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinalar Hakknda Kanun ve Kooperatifler Kanununda yer alan baz suçlar seri muhakeme usulü kapsamna giriyor.

Seri muhakeme usulü, bu kapsama giren suçlarda, soruturma evresinin sonunda cumhuriyet savcs tarafndan kamu davas açlmas için yeterli üpheye ulalmas ve kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine karar verilmemesi halinde uygulanyor.

Seri muhakeme usulünde uygulanacak yaptrm, cumhuriyet savcs tarafndan belirlenerek üpheliye teklif ediliyor, zanlnn avukat huzurunda teklifi kabul etmesi halinde uygulamaya alnyor. Bunun üzerine savc tarafndan seri muhakeme usulünün uygulanmas yazl olarak görevli ihtisas mahkemesinden talep ediliyor. Mahkemenin ayn gün içerisinde hüküm vermesi halinde süreç bir günde tamamlanabiliyor.

Böylece klasik muhakemede ortalama 2 yl sürebilecek dava, ksa sürede çözüme kavuturuluyor. Seri muhakemede kararn bildirilmesinden itibaren 7 günlük süre geçtikten sonra hüküm kesinleerek infaza gönderiliyor.

BAST YARGILAMADA KARAR SAYISI 200 BN ATI

Yarg Reformu kapsamnda getirilen basit yarglama usulü kapsamnda ise 1 Ocak 2020den bugüne kadar 202 bin 711 dosyada karar verildi.

Ceza üst snr 2 yla kadar süreli hapis cezas veya adli para cezas gerektiren suçlarda mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra basit yarglama usulünün uygulanmasna karar verebiliyor. Mahkemeler basit yarglama usulünde, dosya üzerinden duruma açmakszn kovuturmay sonuçlandrabiliyor.

Basit yarglamann uygulanmas halinde klasik yarglamada 2 yl sürebilecek dava süreci, ortalama 3 ayda tamamlanyor.

Ana Sayfaya Git