DEDAŞ, 30 metrekarelik dükkâna 41 bin lira ceza kesti

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde esnaflık yapan Mehmet Şirin Bozdağ'a ait 30 metrekarelik dükkâna, kaçak elektrik kullanıldığı gerekçesiyle DEDAŞ tarafından 41 bin lira ceza kesildi.

Haberler 01.10.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Balar ilçesinde, fotorafçlk yapan Mehmet irin Bozdaa ait i yerine gelen DEDA ekipleri, elektrik panosunda bulunan açk kabloya dayanarak 41 bin liralk cezai ilem uygulad. Konuyla ilgili açklama yapan DEDA, cezann mevzuata uygun olarak kesildiini savundu.

Herhangi bir borcunun olmadn belirten i yeri sahibi Bozda, kendisine kesilen cezayla ilgili hiçbir tebligatn yaplmadn belirterek, söz konusu 41 bin liralk cezann ödenebilecek bir tutar olmadna dikkat çekti.

Bozda, Bundan yaklak 15 gün önce i yerime DEDAtan 2 kii gelip elektriimin kesileceini söylediler. Onlara herhangi bir borcumun olmadn söyledim. Bana, 41 bin lira fatura borcunum olduunu söylediler. Ama bu 41 bin liralk borç ne zaman kesilmi haberim yok. Bana cezann kesildiine dair herhangi bir tebligat, mektup ve fatura gelmedi. Bende DEDAa itiraz dilekçesi verdim. dedi.

DEDA borcuna karlk dükknm istiyorsa buyursun gelsin

Kesilen cezadan haberi olmadn ileri süren Bozda, DEDAn bana gösterdii fotorafta ve videoda elektrik panosunun içerisindeki hafif soyulmu kablodan kaçak yapld söylendi. Oysa pano deitirildii zaman açk kablonun olduunu söylemitim. Hatta bu panonun içerisinde açk kalan kablodan dolay ileriki zamanlarda sknt yaayabileceimi belirtmitim ve onlarda bir ey olmaz demilerdi. Bu cezann kesildiine dair bana herhangi bir bilgi aktarlmamasna ramen bu cezay ödemek zorunda braklyorum. Benim i yerim 30 metrekaredir. yerimi satsam ben bu cezay ödeyemem. DEDA borcuma karlk dükkn istiyorsa buyursun gelsin. ifadelerini kulland.

DEDAn uygulama ve yaptrmlarna dikkat çeken Bozda, Ben buradan devlet yetkililerine ve sayn valiye sesleniyorum: Dou ve Güneydou halknn üzerinde DEDAn yapt bir zulüm var. Yaplan zulme artk yetkililerin dur demesi ve Cumhurbakannn da bu ie bir el atmas gerekir. Kurumlar, ihale usulü özele vatandalara hizmet yapmalar karlnda verilir, halka zulmetsin diye verilmez. dedi.

41 yl çalsam da bu cezay ödeyemem

Uygulanan cezai ilemler karsnda Diyarbakrllarn gelir düzeyine dikkat çeken Bozda, Oysa ki Diyarbakr halknn maddi durumu bellidir. Yüzde 70i hep fakir kesimdir ve günlük kazanc 30-40 liradr. Bu insanlara 10-15 bin lira ceza yazldnda bunu ödeyemezler. ahsen, küçük bir esnaf olarak fotorafçlk yapyorum. Günde bir veya 2 tane vesikalk fotoraf çekiyorum. Ben 41 yl çalsam da bu cezay ödeyemem. ifadelerini kuland.

DEDAn, kafasna göre ceza yazdn öne süren Bozda, Kimine bin, kimine 5 bin lira ceza yazyor. Sayaç okuyucular ve kaçak kontrol ekipleri srf prim alabilmek için kafalarna göre farkl miktarlarda vatandalara ceza yazyorlar. DEDAn bu yedii haram paralar ben kendim helal etmiyorum. diye belirti.

Hastanede tedavi gördüü srada ceza kesildiini söyleyen Bozda, Ben 9 defa ameliyat geçirmi biriyim. 2016dan buyana tedavi görüyorum. Raporlarm bende hepsi mevcuttur, gösterebilirim. Bana uygulanan cezalar, hastanede olduum dönemlerde gelmi ve bundan da hiç haberim yok. Böyle bir ey olamaz DEDAn kanunu ve adaleti nasl iliyor ben anlamadm. eklinde konutu.

DEDAn kestii her ceza doru deildir

yerinde tüketilebilecek enerji miktarna da deinen Bozda, Bu 30 metrekarelik i yerimde 3-5 tane ampul ve bir bilgisayar kullanyorum ve bana gelecek elektrik faturas bellidir. 41 bin liralk burada ne kullanm olabilirim? diye sordu.

Hukuki sürece vurgu yapan Bozda, Hukuku olarak bir 2 avukatla görütüm. Bunu mahkeme yoluna süreceimi söyledim. Avukatlarn bana söyledii DEDAn dava dosyalarnn çoun da ret cevab geliyor. Bununla ilgili savc ve hakimlerimizden de isteim udur DEDAn kestii her ceza doru deildir. ifadelerini kuland.

DEDAtan açklama

Konuya ilikin DEDA yetkilileri tarafndan yaplan açklamada, söz konusu ahsn kaçak elektrik kullandna dair kantlarnn olduu, habere konu olan 41 bin lirann ilgili yasal mevzuat gereince uyguland ve yaptrmlarda herhangi bir kiiye özel muamelenin söz konusu olmad belirtildi

Ana Sayfaya Git