DEDAŞ'a sahte fatura davası

DEDAŞ’ın “asılsız” dediği, çiftçilerin yüksek meblağlı ceza ve faturalarla dolandırılmasıyla ilgili dava açıldığı ortaya çıktı.

Haberler 12.08.2021 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A.nin (DEDA), Mardin, rnak, Diyarbakr, Batman, Siirt ve Urfada 2013 ylnda özelletirilmesiyle birlikte balatt uygulamalar, bölgenin en büyük sorunlarndan biri haline geldi. Mardinde önceki yl 240 köyün elektriini kanuna aykr bir ekilde 2 ay akn bir süre kesen DEDA, bu yl da çiftçilerin trafolarn yerinden sökerek, elektrik kablolar ve direklerini kesmeye balad. Hemen her gün devam eden uygulamalar nedeniyle çiftçiler mahkemelere bavurmalarna ramen DEDAn uygulamalar sürerken, çiftçiler makbuz eklindeki bir kat üzerine elle yazlm yüksek meblal faturalarn gerçei yanstmad, bunlarla hem devletin hem de çiftçinin dolandrld iddia ediliyor.

SUç DUYURUSU

çiftçilerin iddialarn destekleyen yarglamann, Mardin Adliyesinde devam ettii ortaya çkt. Elde edilen bilgilere göre; en az 40 çiftçiye usulsüz bir ekilde kaçak kullanm cezalar ile birlikte yüksek enerji kullanm bedelleri kesildi. Yaplan tespitler sonucunda sadece bir çiftçi suç duyurusunda bulundu. Dier çiftçiler ise, sonuç alamayacaklar gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmad. Balatlan soruturma kapsamnda DEDAta kaçak kullanm tespit birimi sorumlusu olan Sedat K. ile DEDAta çayclk yapan Ufuz U. hakknda balatlan soruturmada, önce takipsizlik karar verildi. Karara yaplan itiraz sonras Mardin 1inci Sulh Ceza Hakimlii takipsizlik kararn kaldrarak Sedat K. hakknda dava açlmas yönünde karar verdi.

40 BN ÖDE HALLEDELM

Bunun üzerine Sedat K. hakknda iddianame hazrland. ddianamede yer alan bilgiye göre; kaçak birim sorumlusu olan Sedat K., çiftçi A.D.ye 132 bin lira ceza kesti. Kesilen ceza nedeniyle A.D.nin Tarm ve Orman Bakanl tarafndan tarmsal desteklemelerinin yatrld hesaba bloke konuldu. A.D.nin yapm olduu tüm itirazlara ramen DEDA l Müdürlüü, kesilen cezay silmedi. Blokeyi de kaldrmayan DEDA, anlama yoluna bavurulmasn önerdi. Bunun üzerine cezay kesen Sedat K. ile DEDA l Müdürlüünde görüen A.D.ye, anlama sonucu 46 bin 550 TL deerinde elle yazlm bir fatura verildi. Ardndan ahsa ait bir hesap numaras verilerek, 40 bin TL yatrmas durumunda ilemlerinin tamamlanaca söylendi.

TELEFON GÖRÜMELER

Paray yatrmasna ramen blokenin kalkmamas üzerine A.D., suç duyurusunda bulundu. Dosyaya A.D. ile Sedat K. arasnda yaplan whatsapp görümeleri ve Sedat K. ile telefonuna Denetim Bakan olarak kaydettii bir isim arasndaki görümeler de delil olarak konuldu. Görümelerde A.D.nin blokenin kalkmamasn sorduu Sedat K., DEDA Genel Müdürlüü binasnn fotorafn atarak, olduu yeri belirtip, yapaca görümeler sonucunda blokeyi kaldracaklarn söyledi. Ayn zamanda Denetim Bakan olarak kaydettii kii ile yapt görümede de bir takm para konularnda müfettilere bilgi vermesi durumunda bana i alp, almayacan sorarken, sorun olmayaca yönünde cevap ald.

EBEKE KURULDU

Söz konusu davaya ramen iine devam eden Sedat K., bir süre sonra istifa ederken, Dolandrclk suçlamas ile Mardin 1inci Asliye Ceza Mahkemesinde açlan davann devam eden yarglamasndaki savunmasnda, DEDA Mardin l Müdürlüü içinde bir yolsuzluk ebekesi kurulduunu açklad. Sedat K., DEDAn Mardin l Müdürlüü Tahakkuk Servisi ile DEDA Genel Müdürlüünün bulunduu Diyarbakrdaki uzaktan sayaç okuma merkezi arasnda usulsüzlükler olduunu, birim miktarlarnn farkl olduunu öne sürdü. Sedat K., ayn zamanda söz konusu ilemi yapmasndaki amacnn da bu usulsüzlüü ortaya çkarmak amacyla olduunu savundu.

DEDA ASILSIZ DEMT

Söz konusu iddialara dair daha önce DEDA Yönetim Kurulu, DEDAn çiftçiyi dolandrdna dair bir personeliniz üzerinden Mardinde devam eden dava var. Bu davadan haberdar msnz? Bu davada yarglanan kii DEDAn Mardin l müdürlüündeki tahakkuk birimindeki rakamlar ile Diyarbakr Bölge Müdürlüündeki rakamlarn birbirinden farkl olduunu ve bu konuda müfetti incelemesi yapldn açklamaktadr. Buna dair neler söyleyeceksiniz sorusuna Söz konusu bu iddia kaçak kullanmn merulatrma çabalarndan biri olup, gerçeklerden uzaktr ve tamamen aslszdr. Kullanmakta olduumuz tahakkuk sistemimiz merkezi bir sistemdir; genel müdürlük ve illerde yaplan tüm tahakkuklar ayn sistem üzerinde yaplmaktadr, rakamlarn farkl olmas söz konusu deildir diye cevap vermiti.

Ana Sayfaya Git