Delilleri kim topladı?

Kağıt toplayıcı Recep Hantaş cinayetine ilişkin ilk duruşma yapıldı. Şüpheli polis yere ateş ettim derken, olay yerinde delilleri kim topladı sorusuna yatın aranıyor.

Haberler 15.09.2021 - 06:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kat toplaycs Recep Hanta cinayetine ilikin açlan davann ilk durumasnda sank polisin tutuklanma talebi reddedildi. Avukatlar, üpheli polislerin delilleri topladna iaret etti.

Diyarbakrn Yeniehir ilçesinde, 14 Nisan 2019 tarihinde çöp toplarkan polis tarafnda vurulan Recep Hanta (20) cinayetine ilikin polis Kazm B. hakknda açlan davann ilk durumas görüldü. Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada, tutuksuz yarglanan polis Kazm B. ve avukat Mustafa Demir hazr bulundu. Recep Hantan aabeyi Efe Hanta ve aile avukat Mehmet Öner de durumaya katld.

YERE ATE ETTM DDASI

Kimlik tespitinin ardndan balayan durumada ilk olarak sank polis savunma yapt. Sank Kazm B., ekipte görevli komiser Ergin K. ve Mustafa U. ile birlikte Kayapnar ilçesindeyken 2 kiinin Sümerparka giri yapt anonsu geçildiini ve bunun üzerine oraya gittiini söyledi. Olay yerine gittikleri srada bir asayi ekibinin orada olduunu söyleyen Kazm B., Mustafa U.nun çevre güvenlii için araç banda beklediini, kendisi ve Komiser Ergin K.nin parka girdiini, park içerisinde 20 metre yürüdükten sonra youn silah sesleri altnda bir kiinin kendilerine doru geldiini ifade etti.

Dur ihtarnda bulunduunu iddia eden Kazm B., ahs bana bomba bomba demesi üzerine geri çekildim, yukar doru sktm. Elimde MPT 5 piyade tüfei vard. ahs daha sonra Ergin komiserime doru gitti. Benim bulunduum yerin sa çaprazndayd. Aramzda çallar ve 15 metre kadar mesafe vard. Bu srada halen silah sesleri geliyordu. ahs ve Ergin komiseri görmedim. Bu srada Ergin komiserden ahhh diye bir ses duydum. Ate ederken yer kaygan olmas nedeniyle yalpaladm ancak yere dümedim. ahs yakalamaya yönelik Mustafa U., arkada ve dier arkadalara zarar vereceini düündüm. çünkü bomba demiti. ahs yakalamaya yönelik kotum, ahs önümde gördüm. Koarken ate etmedim. ahsn önümde düer vaziyette olduunu gördüm. Bana gittiimde yannda bir satr, eldivenli, yüzü kapal bir haldeydi dedi. Kazm B., ahs üzerime doru kotuu zaman yere doru ate ettim iddiasnda bulundu.

Kazm B., mahkeme bakannn Adli Tp Kurumu ve Ulusal Kriminal Büronun Hantaa doru ate edildii yönünde hazrlad raporlar hatrlatmas üzerine, yere doru ate ettii yönündeki ifadesini tekrarlad.

DELLLER NASIL TOPLANDI?

Hanta ailesi avukat Mehmet Öner, olaya ilikin kamera görüntülerinde Hantan vurulmasnn ardndan olay yerindeki polislerin bir eyleri aradnn görüldüüne iaret ederek, Sizin olay yerinde delil toplama, olay yerine karma yetkiniz var m diye sordu. Kazm B., soruya, Hayr yetkimiz yok diye cevap verdi. Av. Öner, bunun üzerine, Yani çimlerde polislerin mermi çekirdei aramas normal deil iddiasnda bulundu.

Durumada tank olarak dinlenen Efe Hanta, olay iteyken örendiini aktararak, Kardeim geç saatlere kadar çalyordu. Hurda topluyordu. Bu ii yaparken yoruluyordu. Gelip parkta dinleniyordu diye konutu.

BENZER BEYANLAR

Mahkeme, daha sonra komiser Ergin K.yi tank sfatyla dinledi. Ergin K., sank Kazm B.nin ifadesine paralel beyanlarda bulunarak, Hantan kendisini geçtikten sonra Kazm B.ye doru kotuunu ve daha sonra dütüünü ifade etti. Avukat Öner, Ergin K.ye Hantan düerken Kazm B.yi geçip geçmediini sordu.

Ergin K., Evet, geçtikten sonra dütü yantn verdi. Av. Öner, O anda siz ve Kazm B. dnda baka polis var myd? diye sordu. Ergin K., soruya Bizden baka polis yoktu cevab verdi. Ergin K., kendilerinin olay yerinde delil toplama yetkisinin olup olmadna dair soruyu ise, Yetkimiz yok eklinde cevaplar. Av. Öner, O zaman biz kameradaki görüntüleri yanl görüyoruz eklinde tepkisini dile getirdi.

SANIIN TAHLYES

Av. Öner, dosyann batan beri salkl yürütülmediini, dosyada 2 üpheli bulunduunu, her 2 üphelinin de TEM ubede görevli olduunu, soruturmay yürüten 3 savcnn da TEM dosyalarnda görevli olduunu öne sürdü. Öner, sann bir ay tutuklu kaldktan sonra 24 Mays 2019da tahliye talebinin reddedildiini ve hemen 5 gün sonra tahliye edildiine iaret ederek, Bu normal bir durum deil iddiasnda bulundu.

YAKIN TEHLKE YOK

ATK ve Ulusal Kriminal Büronun sank polis Kazm B.nin Hantada doru ate ettii yönündeki raporlarna deinen Öner, Bomba var deniliyor ifadelerde. Öyle bir ey yok. Fikir birlii içerisinde mahkemeyi yanltyorlar. ahs polisleri geçmi, yakn tehlike yok artk. Ama ahsa arkadan ate ediliyor, enseden giren bir kurun ifadelerini kulland. Öner, tutuklama talep etti.

TUTUKLAMAYA RET

Tutuklama talebini reddeden mahkeme, 4 Ekimde olay yerinde keif yaplmasna karar verdi. Duruma 9 Kasma ertelendi.

Ana Sayfaya Git