Demirtaş: Coğrafi olarak en uzak cezaevine beni koyanlar sorumludur

Şırnak’ta, hakkında açılan davada, duruşmaya Edirne Cezaevi'nden SEGBİS yolu ile katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye'nin 12 farkı şehrinde hakkımda 25 dava açanlar ve dosyalarıma coğrafi olarak en uzak cezaevine beni koyanlar bunun sorumlusudurlar" dedi.

Haberler 30.09.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, rnak 1inci Asliye Ceza Mahkemesinde hakknda açlan davada yarglanmasna devam edildi. Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Yasasna muhalefetten yarglanan HDP E Genel Bakan Demirtan durumasn, avukatlarnn yansra HDP Grup Bakan Vekili Ahmet Yldrm ve Milletvekilli Meral Dan Beta da izledi.

BAYDEMR YARGILANMASI

Durumaya SEGBS yolu ile Edirne Cezaevinden katlan Demirta, SEGBS ile savunma yapmay açk ve net bir ekilde savunma hakknn ihlali olarak gördüünü ve kabul ettiini belirtirek, Adil yarglanma hakkmn açk bir gasp olarak görüyorum. Susma hakkm kullanmak istemiyorum. Tutuksuz yarglandm bir dosyada, tutukluluktan daha ar koullarda yarglama dayatlmasn kabul etmiyorum. Ben yarglamann adil ve hzl yürütülebilmesi için mahkemeye yardmc olmak adna, bandan beri bizzat mahkeme huzuruna çkmay talep ediyorum dedi.

u anda mahkeme salonunun görüntüsünü de sesini de net olarak alamadn, duruma salonunda bulunan avukatlar ile kimsenin duyamayaca ekilde görü alverii yapabilecei koullarn da mevcut olmadn söyleyen HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, ifadesini öyle sürdürdü:

EN UZAK CEZAEVNE KONULDUK

Benim rnakta bizzat durumaya getirilmememin gerekçesi olarak tannm bir kii olmam, çevremin geni olmas gösteriliyor. Bunlar benim kusurum ve zaafm deil. Güvenlik sorununu yaratan da ben deilim. Türkiyenin 12 fark ehrinde hakkmda 25 dava açanlar ve dosyalarma corafi olarak en uzak cezaevine beni koyanlar, bunun sorumlusudurlar. Ben yarglanmaktan kaçmyorum, çekinmiyorum. Bandan beri istediim tek ey adil, dürüst ve hzl yarglanabilmektir. Bununla birlikte mahkemeniz hakkmda hazrlanan iddianameyi yeterli deliller toplanmadan, etkili bir soruturma yaplmadan kabul etme suretiyle beni sank konumuna düürmütür. Mahkemenizin gyabmda yaplan durumalarda verdii ara kararlarda, soruturma aamasnda yaplmas gereken delil toplama faaliyetine giritii açkça anlalmaktadr. Kovuturma aamasndan çok, soruturma aamasnn safahatlar gibi ilerlemektedir dosya. Yine mahkemenizce, bizzat durumada bulunma talebimin ahsm ve avukatlarmca mütemadiyen tarafnza iletilmi olmasna ramen, iki ayr defa bulunduum cezaevine müzekkere yazlarak SEGBSe zorla çkarlmam talimat verilmitir. Oysa CMKda kimler hakknda zorla getirilme karar verilebilecei açkça saylmtr. Ben durumaya çkmaktan ve mahkemeye gelmekten imtina etmeyen, bilakis bu konuda srar eden bir sank olmama ramen, mahkemeniz benim hakkmda kanuna açkça aykr bir ekilde, zorla getirme kararlar vermitir.

REDD HAKM TALEBNDE BULUNDU

HDP E Genel Bakan Demirta, hem eksik iddianamenin kabulü ile hem de durumann savunma hakknn güvence altna alnmak suretiyle inceletilmemesi nedeniyle daha mahkeme huzuruna bile çkarlmadan, mahkemenin ara kararlarla aleyhine delil toplama ilemleri yapm olmasnn mahkemeye olan güveni ve inancn sarstn da belirterek, Beni adil, tarafsz ve bamsz bir ekilde yarglayabileceinize dair en küçük bir hissiyatm yoktur. Bu nedenle Ceza Muhakemeleri Kanununun 29. maddesinde belirtilen tarafszln üpheye düürecek dier sebeplerden dolay da hakimin reddi istenebilir hükmüne dayanarak reddi hakim talebinde bulunuyorum. çünkü bu yarglamann öznesi benim. Mahkemenizin en çok korumas gereken ey de benim savunma hakkm, adil yarglanma hakkmdr. Ancak, iddianamenin kabulünden bu yana bu hakkmn korunmas bir yana, bizzat tarafnzca aleni bir ekilde ihlal edilmitir. Bu nedenle reddi hakim talebimin bir üst mahkemeye iletilmesini bekliyorum. Beni adil yarglayacanza inanmyorum dedi. Durumada ara kararn açklayan Mahkeme, reddi hakim talebini redederken, durumay erteledi.

AHMET YILDIRIM: BRETLE ZLEDK

rnakta HDP E Genel Bakan Demirtan durumasn izleyen HDP Grup Bakan Vekili Ahmet Yldrm ve Milletvekili Meral Dan Beta, adliye çknda basn açklamas yapt. Yldrm, Bugün E Genel Bakanmz ve milletvekillerimizin neden tutuklu olduklarn bu mahkemede bir kez daha ibretle izledik. Yarg falan deil bu, hukuk hiç deil. Müvekkilin avukatla ilikisini engellemeye çalan, ne avukatlarn ne dosyann özünü soran, E Genel bakanmzn yüzüne bakamayan birinin tarafsz ve bamsz olmasn biz zaten beklemiyoruz. Oynanan bir tiyatrodur iddiasnda bulundu.

HDP Adana Milletvekili Meral Dan Beta ise, SEGBS ile adil yarglama hakknn ihlal edildiine vurgu yaparak, Demirtan durumasndaki hakim hakknda suç duyurusunda bulunacaklarn söyledi. Beta, 4 Kasmda milletvekillerimizi ve E Genel Bakanlarmz özel uçaklarla, helikopterlerle 5 ayr ilden toplayan iktidar, bugün masraf olur diye SEGBSi dayatyor. Adil yarglama hakkn engelliyorlar. çünkü Demirtan konumasndan korkuyorlar. Bu hukuksuzluun ortaya çkmasn istemiyorlar. SEGBSe zorla çkarma karar Türkiye tarihinde bir ilktir. Biz hem HSKya, hem Adalet Bakanlna, hem uluslararas kurumlara bu yarglamalarn tarafl olduunu hemen bildireceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git