Dengbejlerle dünya turu

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, dengbejlerle dünya turnesine çıkmayı planlıyor.

Haberler 14.10.2021 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Uurlu, dengbejlerle dünya turnesine çkmay planlyor.

Uurlu, Diyarbakrda, dillere destan sevdalar, aklar, doay, hüznü, acy ve çou zaman gidenin ardndan yaklan ad bölgede stran olarak bilinen türkülerle anlatan Kürt sözlü edebiyatnn temelini oluturan dengbejler ile bir araya geldi, piyano ezgileri ile türküleri ve uzun havay buluturdu. Uurlunun bu performans ile Dicle Nehri için yazd Diclenin Efsaneleri eserini de ilk kez seslendirdii konseri büyük ilgi gördü.

Bugüne kadar birçok farkl mekanda konser veren besteci ve piyanist Uurlu, AA muhabirine, konserlerine ve çalmalarna ilikin açklama yapt.

Diyarbakrn Anadolu, Mezopotamya ve bütün insanlk için çok önemli bir yer olduunu ifade eden Uurlu, Dicle Nehri için yazd Diclenin Efsaneleri eserinin çk öyküsüne deindi.

Uurlu, unlar kaydetti:

nsanln adnn konulduu yer Diyarbakr. Tarihin, kültürün, sanatn, estetiin yaand ve yaatld bir yer. Binlerce yldr gelen görenekleri notalara dökmek benim için ayr bir mutluluk. Diclenin Efsanelerini onun için besteledim. Ve su canllara hayat verir ama ayrca kendisi de canldr. Suya seslenirsiniz ve suyun ekli deiir. Neeye göre hüzne göre su deiir. Dicle gittii yerlerde neler gördü, neler yaad. Kardei Frat ile birlikte neler gördüler. Aslnda bu insanlk tarihini anlatan bir çalma. Sadece Diclenin Diyarbakrn ya da anlurfann deil. Dolaysyla temelinde insan var.

- Dinleyenler hayran oldu, dünyann her tarafna tayacaz bunu

Dengbejlerle gerçekletirdii çalmaya ilikin de Uurlu, bunu yaparken zorlanmadn, doaçlamann karakteri olduunu aktard.

Uurlu, hazrlk yapmadan saatlerce piyano çalabileceine iaret ederek, Mehteran ekibiyle dünya genelinde konserler veriyorum. Dengbejler ile de aynsn yapacaz. Proje çok sevildi ve çok isteyen var. Dinleyenler hayran oldu. Dünyann her tarafna tayacaz bunu. dedi.

Temasnda Anadolu gelenekleri olan yeni projeleri devam ettireceini dile getiren Uurlu, Hazreti Mevlanann Vuslat Yldönümü Uluslararas Anma Törenlerine ilikin de baz projelerinin olacan ifade etti.

Uurlu, Her defasnda eb-i Arusda ayn eylerin yaplmasndan bir Konyal olarak bktm mesela. Ayn kiiler, ayn ilahiler, ayn eyler... Mevlana demek yenilik demek. Hac Bekta- Veli yenilik demek. Yunus ve Mevlana yeniliktir, devrimciliktir. Konya ile alakal ilginç çalmalar gerçekletireceim. ifadelerini kulland.

- Z kua safsatasna inanmyorum

Toplumda farkl kesimlerin skça kulland Z kua kavramna ilikin de deerlendirmede bulunan Uurlu, öyle devam etti:

Z kua safsatasna inanmyorum. Z alfabenin son harfi. Kyamet mi kopuyor ki bunlar bir anda Z kua oldu. Bunlar birkaç Amerikal zenginin, bilgisayardan para kazanm, arkalarna sistemin gücünü alm adamlarn konuurken uydurduklar eyler bunlar. En muhteem kuak 68 kuayd. 68 kuandan hippilerden neler bekleniyordu, dünyay deitirecekler, özgürlük... Ne oldu? Önemli olan emperyalizme kar durabilmek. Yaptmz i bu topraklara basacak. Asl konuulmas gereken ise müziin deitii. Müzik belki de tek bir melodinin saatlerce yaplan varyasyonlar olacak. Belki melodi bile olmayacak. Böyle eyler geliyor. Bunlar konumak lazm. Yenilik bunlar. Tuluyhan Uurlu da kendisini böyle eylere adapte ediyor.

- Gençlere tavsiye: Bu topran evlad olsunlar

Bilgisayar müzikte en erken kullanan kiilerden biri olduuna dikkati çeken Uurlu, elektronik müzii ve teknolojiyi yakndan takip ettiini belirtti.

Uurlu, rap müzii sevdiini ve dinlediini anlatarak, Protesto, sokan sesi her zaman kutsaldr. Arka sokaklar her zaman özel. New Yorktaki Harlemde vakit geçirmeyi çok seviyorum. Beni Harlemde bulabilirsiniz. nsanlardaki efkatli baklar yaamak için oraya gideceksiniz. dedi.

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Uurlu, sözlerini öyle tamamlad:

Kendileri olsunlar. stedikleri dünya görüünden olabilirler. stedikleri inancn sahibi olabilirler, hiç önemli deil. Bu topran evlad olsunlar. Bu topran evlad olduktan sonra gerisinde hiçbir sknt yok. Kafas bu topraklarda olacak. Kafay kiraya vermesinler. O zaman rahatça küreselleirsin.

Ana Sayfaya Git