Dengbejliğe hayat verdi

Kayapınar Belediyesince, "Bir Köy Bin Tebessüm Projesi" kapsamında, Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan Dengbejlik kültürünün yeniden canlandırılması amacıyla köylerde etkinlik düzenleniyor.

Haberler 25.03.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Kayapnar Kaymakam ve Belediye Bakan vekili Mustafa Klç, kentte yok olmaya yüz tutan dengbej geleneini (destanc) yaatmak amacyla Bir köy bin tebessüm projesini balatt. Kürtçe ve Zazaca ezgilerin seslendirildii etkinlikte köylüler hem söyledi hem oynad.

DENBEJLK KÜLTÜRÜ

Kayapnar Belediyesinin Bir Köy bin tebessüm projesi etkinlikleri ilk olarak Kaldrm Köyünde balatld. Belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Mustafa Klç, belediye çalanlar ve köylülerin katld etkinlikte youn güvenlik önlemleri aland. Etkinlik kapsamnda köy meydannda dengbejler (söyleyip anlatanlar) stran (türkü) ve Kilam (uzun hava) söyledi, köylüler büyük keyif ile dinledi. Köylüler de dengbejlerin söyledii türküler eliinde halaylar çekti. Köylülerin elence srasnda halay çekerken, damlardaki Özel Harekat timlerinin görevlilerin de halay çektii gözlendi.

KÖYLÜLER MUTLU

Kaldrm Köyü halknn sorunlarn da dinleyen Kayapnar Kaymakam Mustafa Klç, yok olmaya yüz tutmu bir gelenei canlandrmak amacyla projeyi hayata geçirdiklerini belirterek unlar söyledi:

YENDEN HAYAT VERDK

Diyarbakra ilk geldiimde dengbej kültürünü duymutum zaten halk edebiyat, halk ozanlarna hayranlm var. Onlarla ilgili çalmalarm da var. Bu kültürü yaatmaya karar verdik. Köylerde de bu kültür kaybolmaya yüz tutmutu. Yüz yllardr süren gelenein Diyarbakrda yok olmas ho bir ey deil tabi ki. Bizde Kültür Müdürlüümüzle bir çalma yaptk, dengbejlik yapanlarla bir araya geldik. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösterin, köylerde bu gelenei tekrar canlandralm dedik. Muhtarlarmzla vatandalarmzla konutuk onlarnda houna gitti. Böyle bir gelenei tekrar balattk köy, köy geziyoruz. Akamlar evlerde bir araya geliyorlar. Güzel bir kültür yaayacak ve devam edecek.

KÜLTÜRÜN YAATILMASI

Bu kültürün yaatlmas için belediye olarak her türlü destei vereceklerini belirten Kaymakam Mustafa Klç, Bu kültürün tekrar hayata geçmesi yeniden canlanmas için bundan sonra da artarak devam edecek. Vatandalarmz tekrar bu sayede kardelik duygularn canlandryor. çocuklarna aktaracaklar, dengbej geleneini sürdüren çocuklar olacak. Onlarla da ilgili gerekirse eitim çalmalar balatacaz. Eski köy odalarn yeniden canlandracaz diye konutu.

Köylüler de önceki yllarda köy odalarnda bu kültürü sürdürdüklerini belirterek, yllardr böyle bir etkinlik yaamadklarn söyledi. Etkinlik için belediyeye teekkür eden köylüler, Belediye sayesinde kültürümüz yeniden canlanyor. dedi.

Ana Sayfaya Git