Derede serinletiyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde hayvancılık yapan vatandaşlar, koyun ve keçilerini aşırı sıcaklardan korumak amacıyla günde iki kez dereye götürüyor.

Haberler 06.07.2017 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde hayvanclk yapan vatandalar, scak hava nedeniyle koyun ve keçilerini günde iki kez derede serinletiyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinde 40 dereceyi aan scaklklar, hayvanlar da olumsuz etkiliyor.

çnarn Bayrkonak köyünde hayvanclkla uraan vatandalar, koyun ve keçilerini, ar scaklardan korumak amacyla günde iki kez 3 kilometre uzaktaki dereye götürüyor. Hayvanlar, sürüler halinde suya sokularak serinletiliyor.

Vatandalardan ehmus Seyan (46), köyde 36 yldr hayvanclk yaptn söyledi.

Hayvancln her mevsimde zorluklar bulunduunu anlatan Seyan, aniden bastran scaklarn özellikle hayvanlar olumsuz etkilediini belirtti.

Kavurucu scaklar nedeniyle çok zorlandklarn ifade eden Seyan, Biz bile scaktan korumak için belirli saatlerde dar çkamyoruz. Ama hayvanlarmz darda otlatmak zorunda kalyoruz. Yeni doum yapan hayvanlarmzn yavrular ar scaktan telef oluyor. Hayvanlarmz gündüz derede serinletmezsek telef olurlar. diye konutu.

Hayvan yetitiricisi Salih Seyan (65) da scak havann talk alanda ve merada daha fazla hissedildiini kaydetti.

Hayvanlarn ar scaklara dayanamadn ifade eden Seyan, Kuzular telef oluyor. Gücümüz yettiince hayvanlarmz derede serinletiyoruz. dedi.

Hasan Seyan (57) ise Bu scaklklara dayanmak çok zor. Hayvanlarmz merada talk alanda otlatyoruz. Burada scaklklar çok etkili derecede hissediliyor. eklinde konutu.

- Hayvanlar merada erken saatlerde otlatlmal

l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdür Yardmcs Mehmet Hüseyinolu, scak havann hayvanlar da olumsuz etkilediini vurgulad.

Özellikle scakln 40 dereceyi at dönemlerde hayvanlarn veriminde azalma yaandn anlatan Hüseyinolu, Scak havann verdii stresten dolay hayvanlarda gerek kilo almnda gerekse süt veriminde azalma oluyor. ifadesini kulland.

Hüseyinolu, hayvanlarn merada erken saatlerde otlatlmas gerektiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git