Destansı tanıtım

Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan 18 varlığından 3'ünü barındıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin, "Mezopotamya-Destansı Topraklar" markasıyla turizmde ivme kazanması için sonuç odaklı projeler hazırlandı

Haberler 03.10.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesi, Mezopotamya-Destans Topraklar markasyla dünyaya tantlacak.

Tarihi ve kültürel mekanlaryla öne çkan Güneydou Anadolu Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Diyarbakr Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj alan, Adyamandaki Nemrut Da ve anlurfada tarihi 11 bin yl öncesine kadar uzanan, dünya tarihinin ilk tapna olarak bilinen Göbeklitepenin yan sra Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan tarihi zenginlikleri ve çok sayda turizm deerini bünyesinde barndryor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl bölge ekonomisinin turizmde hak ettii noktaya ulamas, sosyal ve kültürel gelimeye ivme kazandrlmas, marka deerin arttrlmas amacyla 2014 ylnda Turizm Odakl Tantm ve Markalama Ofisini kurdu.

Bu kapsamda, tarihte ilk tapnan ina edildii Göbeklitepe, ilk budayn yetitirildii Karacada, ilk yerleim yerinin kurulduu çayönü ve uygarlklarn birletii, kültürün, bilimin, sanatn gelitii Bereketli hilal olarak da bilinen bölge Mezopotamya olarak markalat.

3 YILLIK SONUç ODAKLI PROJELER HAZIRLANDI

Bölgenin tantmna ilikin Türkiyenin en kapsaml turizm portal mezopotamya.travel Türkçe, ngilizce ve Japonca olarak hazrland.

GAP bölgesinde yer alan 9 il ve bölgeyle irtibatl 4 ilde saha aratrmas yaplarak, turizm cazibe, yeme, içme, konaklama, turizm aktiviteleri gibi verileri içeren katmanlardan oluan interaktif bir bölge haritas ile kent ve tematik rotalar oluturuldu.

Bu çalmalarn turizm sektöründe kullanlmas, bölgenin ulusal ve uluslararas alanda tantm için Sanayi ve Teknoloji Bakanl öncülüünde Karacada, pekyolu ve Dicle Kalknma ajanslar, GAP Bölge Kalknma daresi, Güneydou Anadolu Bölgesindeki Diyarbakr, anlurfa, Gaziantep, Adyaman, Kilis, Mardin, Batman, Siirt ve rnakn özel i birlii modeliyle, 3 yllk sonuç odakl projeler hazrlad.

DESTNASYON YAKLAIMIYLA HAREKET EDLECEK

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, AA muhabirine, en önemli sonuç odakl turizm programlarnn, Mezopotamya markasnn, 3 kalknma ajans ve GAP Bölge Kalknma daresi i birliiyle tantlmas olduunu söyledi.

Bölgedeki aktörlerle el birlii içerisinde bu markay ulusal ve uluslararas arenada tantmaya çalacaklarn ifade eden Maral, çalmalarn Sanayi ve Teknoloji Bakanl bata olmak üzere valiler ve yönetim kurulu üyelerince de desteklendiini belirtti.

Markayla ilgili 2020 yl için hazrladklar birbirinden farkl 14 faaliyetten oluan özel çalmann pandemi nedeniyle sonbahar ve 2021 ylna ertelendiini dile getiren Maral, bölgenin tantmn yapabilecek kitap ve seyahat yazarlar, bloggerlar misafir edeceklerini, yurt dnda geni bir alanda tantm yapacaklarn, Mezopotamyann zenginliklerini hikaye tasarm, dijital içerik ve çeitli aplikasyonlarla özel bir konseptle tantacaklarn aktard.

Maral, tantm çalmalarna il bazl yaklamadklarna komu illeri de dahil edecek bir çalma yaptklarna iaret ederek, Bir destinasyon yaklamyla olaya baktmz için salktan inanç rotasna kadar deiik temalarda bölgeyi ön plana çkaracak çalmalar düünüyoruz. Ulusal ve uluslararas alanda özel film yapmclar, oyun gelitiricileri, yazlmclar gibi bu konuya ilgi duyan taraflar bölgeye davet edip, özel strateji dokümanlar gelitirmeyi düünüyoruz. dedi.

MALABAD KÖPRÜSÜ VE ZERZEVAN KALES çN ÖZEL çALIMA

Karacada Kalknma Ajans olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn yürüttüü cazibe merkezlerinin desteklenmesi ve kendilerinin yürüttüü mali destek programlar kapsamnda kamu ve özel sektörün turizm alt yapsnn gelitirilmesine yönelik birçok faaliyet yürüttüklerini ifade eden Maral, sözlerini öyle sürdürdü:

Geldiimiz noktada Zerzevan Kalesinin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine girmesinde ajansmzn özel bir destei oldu. Kalc liste çalmalar için yine Valimizin talimatlaryla süreci balattk. Kaz Bakanmz ve Kültür Bakanl ile temaslarmz devam ediyor. Malabadi Köprüsü ile ilgili de özel bir çalmamz var. çevre düzenleme projelerinden tutun da alan ve eser yönetimi çalmalarna kadar baz teknik faaliyetler gerekiyor. Bunlar çalma programmzda yer alan ve önümüzdeki dönemde faaliyetlerini balatacamz hususlar arasnda.

MEZOPOTAMYA MARKASIYLA BU BÖLGENN ANA MERKEZ OLMAK STYORUZ

Maral, salgnn turizmde yeni alanlar ortaya çkardn, insanlarn artk deniz, kum, her ey dahil konseptin ötesinde rahatça gezebilecei alanlar aradna dikkati çekti.

Dünyadaki turizm otoriteleri hem tur planlamalarn hem destinasyon yaklamn buna göre organize ediyor. Bu noktada bizim Mezopotamya markas ve Güneydou Anadolu Bölgesi zengin bir potansiyele sahip. Mezopotamya markasyla bu bölgenin ana merkezi olmak istiyoruz. diyen Maral, bu potansiyeli önümüzdeki yllarda harekete geçirmeyi hedeflediklerini aktard.

TURST çN BULUNMAZ FIRSAT

Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajans Güneydou Anadolu Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi Selda çiçek Veske ise medeniyetin gelitii bu kadim topraklarn tantlmas için kalknma ajanslarnn yapt i birliinin çok kymetli olduunu söyledi.

Veske, portalda oluturulan rotalarla turistlerin ilgi alanna göre gezme ve kefetme imkanna kavuacan dile getirerek, Bu marka biraz da buna hizmet ediyor. nançla, kültürle ilgili rotalar belirleniyor. Ziyaretçiler rotasn seçerken hangi ehirde hangi restorana gidebilir, hangi otelde konaklayabilir, ne yiyebilir, nereyi görebilir, camiye, medreseye, kiliseye veya hangi hana, hamama gidebilir, bunlarn hepsini görebiliyor. Gelen turist için bulunmaz frsat. diye konutu.

Ana Sayfaya Git