DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ülsen: Anadilin engellenmesi kültürel jenosittir

Dünya Anadili Günü dolayısıyla açıklama yapan DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, anadilde eğitimin hak olduğunu belirterek 'Anadilin engellenmesi kültürel jenosittir' dedi.

Haberler 22.02.2022 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Demokrasi ve Atlm Partisi (DEVA) Diyarbakr l Bakan Cihan Ülsen, Birlemi Milletler Eitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 1999 ylnda ilan ettii 21 ubat Dünya Anadili Günü dolaysyla açklama yapt.

Parti binasnda yaplan açklamada Ülsen, 21 ubat Dünya Anadili Günü için Ülkemiz açsndan son derece önemli bir gündür. çünkü Türkiyede tehlike altnda bulunan anadillerin varl ve bu dillerin korunmas için gerekli admlarn atlmamas önemli bir sorun olarak karmzda durmaktadr dedi.

ANADLNDE ETM HAKTIR

Anadili ve anadil hakknn temel ve evrensel insan haklarndan olduunu belirten Ülsen, unlar söyledi: Bu hak özü itibariyle insanlarn sosyal, ekonomik ve kültürel yaama kendi ana dilleriyle katlmn bu katlm salarken de toplum içerisinde insanlarn eitliini ve ayrmcla uramama hakknn salanmas için vazgeçilmez bir haktr. nsanlarn ve toplumlarn anadillerini konumalar, anadilleri ile toplumsal hayatn içerisinde varlk göstermeleri ve en nihayetinde hak ve sorumluluklarnn kullanabilmeleri uluslararas insan haklar belgelerinin neredeyse tümünde açkça düzenlenmitir. Milyonlarn temel bir hakk olan anadil hakkna sayg duyulmad, toplumun önemli bir kesiminin bu temel hakknn gerei olarak bata anadilinde eitim hakk olmak üzere dil haklarna ilikin yasal ve fiili düzenleme ve güvencelerin salanmad bir toplumda, bar, birlikte ve güvenli bir gelecei ina etme olana bulunmamaktadr.

SOMUT ADIMLAR ATILMALI

Demokratik bir devletin temel görevinin hiçbir ayrm yapmadan vatandalarnn dil, etnik ve kültürel farkllna sayg duyarak ihtiyaçlarn saptamak ve bunlara uygun düzenlemeler yapmak olduunu vurgulayan Ülsen, yaplan bu düzenlemeler nda da gerekli kamusal hizmeti eit ve gerei gibi yerine getirmesi gerektiini söyledi. Ülsen, Ne yazk ki, Uluslararas Anadil Hakk Gününü kutladmz bugün, Türkiyede bata Kürt halk olmak üzere milyonlarca insann dil hakk ve bu hakla balantl eitim ve kültürel haklar ar bir insan hakk sorunu olarak varln sürdürmektedir dedi.

Ülsen, imdiye kadar Türkiyede konuulan ve yok olma tehlikesiyle kar karya olan veya krlgan kategoride yer alan 18 dilin korunmas ve yok olmalarnn önüne geçilmesi için gerekli yasal ve anayasal düzenlemelerin yaplmadna ve anadili hakk önündeki engellerin kaldrlmadna dikkat çekti.

Ülsen, Toplumlarn tarih boyunca ürettikleri temel deer ve kültürel birikimlerinin taycs olarak dilleri görmediimiz taktirde insanln ortak mirasnn temel koruyucu ve güvencesini de görmezden gelirsiniz. Tam da bundan dolay ana dil hakknn inkr, dilin yasaklanmas, toplumsal yaamn her alannda geliiminin engellenmesi insanln ortak deerlerine saygszlk olduu gibi, toplumsal barn önündeki en büyük engeldir. Rahmetli Av. Tahir Elçinin deyimiyle anadil üzerindeki engel ve yasaklamalar bir toplumun ortadan kaldrlmasn hedefleyen bir tür kültürel jenosit oluturmaktadr ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git