Devegeçidi canlanıyor

Diyarbakır'da, kuraklıktan etkilenen Devegeçidi Baraj Gölü, Dicle Baraj Gölü'nden 27 milyon metreküp su takviye edilmesinin ardından kuşlara ve kaplumbağalara ev sahipliği yapmaya başladı.

Haberler 27.05.2022 - 01:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda iklim deiikliinin etkisiyle yaanan kuraklktan etkilenen Devegeçidi Baraj Gölüne Dicle Baraj Gölünden yaplan 27 milyon metreküp su takviyesi canllara yaam kayna oldu.

Devegeçidi çay üzerinde sulama amacyla 1972de kurulan ve 220 milyon metreküp su toplama hacmine sahip baraj gölü, göçmen kular için önemli besin ve yumurtlama alan.

Tatl su balkçl yaplan, tarmsal üretimde sulama amaçl kullanlan, Frat ve su kaplumbaas gibi birçok türe ev sahiplii yapan baraj gölünde iklim deiiklii, ya azl ve buharlamayla yaanan kuraklk, canllar da olumsuz etkiledi.

Diyarbakr Kuraklk Kriz Koordinasyon Merkezince alnan karar dorultusunda DS 10. Bölge Müdürlüünce yürütülen çalmayla Dicle Baraj Gölünden 27 milyon metreküp suyun, Kralkz Dicle Ana Sulama Kanal ile Devegeçidi Baraj Gölüne tanmas barajdaki su seviyesini artrd.

Kanallar vastasyla, 6 milyon kilovatsaat enerji kullanlarak 59 kilometre mesafe kat edilerek tanan su sayesinde, Devegeçidi Baraj Gölü ve havzas göçmen kulara, yaban ördeklerine, yabani ku türlerine, Frat ve su kaplumbaalarna, kurbaalara yeniden ev sahiplii yapmaya balad.

Ayrca, yöredeki besiciler de yeil örtüye bürünen bölgede koyunlarn, ineklerini ve mandalarn otlatp su kaynandan faydalanyor.

- Canllar için büyük bir frsat dourdu

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Ahmet Klç, AA muhabirine, uzun yllar bölgede tür çeitlilii üzerinde çalmalar yaptklarn belirterek, önemli gözlem istasyonlarndan birinin de Devegeçidi Baraj Gölü ve havzas olduunu söyledi.

Klç, Devegeçidi Baraj Gölü havzasnn hem sulama hem de canllar için besin ve yumurtlama alan olduunu ifade ederek, Burada 110dan fazla ku türü tespit ettik. Bunun dnda dier memeli ve eklem bacakllardan yana da büyük bir potansiyel var. Devegeçidi Baraj Gölünü ku cenneti olarak da kabul edebiliriz. Alanda büyük bir ku çeitlilii mevcut. dedi.

Devegeçidi Baraj Gölü havzasnn son yllarda azalan kar yalarndan etkilendiini, su miktarnda ciddi düü olduunu dile getiren Klç, baraj gölüne son dönemde yaplan su takviyesinin önemine iaret etti.

Klç, Sulama baraj bölge için çok önemli. Bunun yaplmas, barajn kurumamas hem kular için hem de dier canllar için büyük bir frsat dourdu. Bu alanda su seviyesi düük olursa canllarmz artk buraya uramaz. Su takviyesi yaplmasn önemsiyorum. Biyoçeitlilik yönünden bölgeye büyük bir katk. diye konutu.

Her geçen gün suyun öneminin arttna iaret eden Klç, yamur ve kar sularnn toplanarak barajlarda biriktirilmesi gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git