Dicle nehri temiz akacak

Dicle Nehri, 93 milyon lira maliyetli Atıksu Arıtma Tesisiyle temiz akacak

Haberler 11.01.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Nehrinin yllardr atk sular nedeniyle maruz kald kirlilik sorunu, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüünün hayata geçirdii 93 milyon lira maliyetli Atksu Artma Tesisi ile azalacak.

DSK Genel Müdürlüü, Avrupa Komisyonu Katlm Öncesi Yardm Arac (IPA) kapsamnda hazrlad proje ile Bismil ilçesinde Atksu Artma Tesisi ve Atksu Kollektörü yapm için çalmalara balad.

Dicle Nehrinin kirlenmesinin önüne geçecek olan 93 milyon lira maliyetli projeyle nehrin ekolojik dengesi korunacak ve vatandalarn salk standartlar yükseltilecek.

2022 ylnda tamamlanmas ve günlük 12 bin 453 metreküp atk suyun artlmas planlanan tesisle Dicle Nehri daha temiz akacak.

DCLE NEHRNN ZARAR GÖRMESNE ENGEL OLUNACAK

DSK Genel Müdürü Frat Tuti, Dicle Nehrindeki kirliliin azaltlmas, atk su sektöründeki Avrupa Birlii ve Türkiye Kalite Standartlarnn yerine getirilmesi için ilçede atk su yönetim sisteminin kurulmasnn amaçlandn söyledi.

HALKIN SALIK STANDARTLARI YÜKSELTLECEK

Projeyle atk su sisteminin sürdürülebilirliinin salanmasnn hedeflendiini ve ilçedeki atk sularn artlarak Dicle Nehrine braklacan belirten Tuti, öyle konutu:

Proje, Dicle Nehrinin su kalitesinin iyiletirilmesinde yardmc olacak ve böylece Dicle Nehrinin civarndaki il ve ilçelerde yaayan halkn salk standartlar yükseltilecektir. Proje bunun yan sra yeni i imkanlar da sunacaktr. Atksu Artma Tesisinin hayata geçirilmesiyle doal ortama artlmam atk su dearj minimuma indirilmi olacak. Bölgenin doal kaynaklarnn ve Dicle Nehrinin ekolojik dengesinin korunmas, rehabilite edilmesi salanacak, daha fazla zarar görmesine engel olunacaktr. Atk su çamurunun stabilizesi ve bu çamurun AB uyum projesi çerçevesinde bertaraf salanm olacak.

KRLLK AZALTILACAK

Tuti, tesisin tamamlanmas ile Dicle Nehrindeki kirliliin azaltlacan dile getirdi.

Ilsu Barajnn gelecekte su kayna olarak kullanabilecei göz önünde bulundurularak planlanan tesisin, ileri artma tesisi olacan vurgulayan Tuti, projenin çk suyunun Avrupa Birlii Konseyi, kentsel atksu artma direktifleri ve Türkiye mevzuatlarna uygun hale getirileceine iaret etti.

Atksu çamurunun da bu mevzuatlara uygun olarak bertaraf edileceini ifade eden Tuti, projeyle Dicle Nehrinin ekolojik dengesini tahrip eden unsurlarn giderileceini, Dicle Nehrinin su kalitesinin iyiletirileceini belirtti.

Tesisin ileri teknolojiyle donatlacana dikkati çeken Tuti, öyle devam etti:

Tesis sayesinde atk su içerisinde bulunan ve nehir ekosistemi için zararl olan karbon, azot ve fosfor giderilecek. Bu sayede Dicle Nehrine braklan atk su, nehir ekosistemini koruyacak, çevre ve insan salna hizmet edecektir. çevre konularna yaplan yatrmlar sadece ilçe halkn etkilemeyip, havza boyunca bulunan tüm çevre ve yerleim birimlerine hizmet edecektir. Tesis, ilk etapta 2032ye kadar 76 bin nüfusu karlayacak, ikinci ksmda ise 2047de 86 bin 300 nüfusa yetecek miktardaki atk suyu artabilecek kapasitede olacak.

Ana Sayfaya Git