Dicle Üniversitesinde bordan yarı sentetikli el yumuşatıcı krem üretildi

Diyarbakır DÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, doktora öğrencisi Metin Atlan ile bor madeni üzerinde yaptığı çalışmalarla yarı sentetikli bor türevli krem imal etti

Haberler 27.08.2020 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczaclk Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, doktora örencisiyle bor madeni üzerinde yapt çalmalarla yar sentetikli bor türevli el yumuatc krem üretti.

Prof. Dr. Temel, AA muhabirine, ikinci doktoray yapmaya karar verdikten sonra uzmanlk alannn Türkiyeyi ilgilendiren bir konu olduu için bor bileikleriyle çalmaya karar verdiini söyledi.

Baz bilim adamlarnn bor için sanayinin tuzu ifadesini kullandn, kendisinin de bu madeni rüya element olarak nitelendirdiini belirten Temel, çok önemli olan bu elementin gübre, cam, enerji, ilaç ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanm alannn olduunu ifade etti.

Tez hocas olduu doktora örencisi Metin Atlann hazrlad tez ve kendisinin hazrlad ikinci doktora teziyle yaptklar çalmalara deinen Temel, Yaplan iki doktora çalmasnn sonucunda dünyada ilk defa yar sentetik bor bileiklerini yaptk. Bu bileiklerde antioksidan özelliklerinin çok yüksek olduunu ve canl hücrelerini yok etmediini yani toksik özelliinin olmadn gördük. diye konutu.

GÜZEL SONUçLAR ELDE ETTK

DÜ Eczaclk Fakültesi Aratrma Laboratuvarnda 4,5 yldr bu konuyla ilgili çalmalar yürüttüklerini anlatan Temel, unlar söyledi:

Bor bileiklerini sentezledikten sonra geçtiimiz uygulama alannda bor kremleri yaptk. Dünyada ilk defa yar sentetikli bor türevli krem yaptk. Bunun hem dermatolojik hem de mikrobiyal uygulamalarna baktmz zaman inanlmaz derecede güzel sonuçlar elde ettik. Özellikle insanlarn vücuduna faydal olabilecek yar sentetik maddeler yaptk. Elde ettiimiz bor kremleri çok rahat kullanlabilecek.

Dünyada baz bilim adamlarnn borun toksik özelliinin fazla olduu yönünde iddialarnn bulunduunu belirten Temel, bunun üzerine elde ettikleri bileikler üstünde çalmalar yaptklarn bildirdi.

Canl hücreler üzerine yaptmz çalmada elde ettiimiz bor bileiklerinin uygulamasnda hiçbir canl hücrenin ölmediini gördük. Özellikle bizim boronik asit türevli bileiklerimiz toksik deiller. Bunun çalmasn yaparak ispatlam olduk. Etkinlii yüksek dergilerde de bu konu ile ilgili makaleler çkacak. diyen Temel, Salk Bakanlndan onay alnmasnn ardndan ürettikleri kremlerin seri üretime geçilmesinin planlandn anlatt.

BORU çOK AKTF BR EKLDE KULLANMAMIZ GEREKYOR

çalmalaryla yara kremlerinde de çok güzel sonuçlarn elde edileceine inandn vurgulayan Temel, u ana kadar fareler üzerinde yaplan çalmalarda bu yöndeki sonuçlarn çok aktif olduklarn gördüklerini kaydetti.

Borun dünya rezervinin yüzde 73ten fazlasnn Türkiyede bulunduunu kaydeden Temel, u bilgileri verdi:

Bora çok önem vermemiz lazm. Bor enstitüleri kurulmu. Bizim amacmz boru çok daha ileri boyuta götürmek. Bor üniversitesinin kurulmas gerekiyor çünkü Türkiyenin dünyada en gelimi ülke saylmasnn nedenlerinden birisi de bu bor olacaktr. Her bilim adam, çaltnda borun bir rüya element olduunu görecek. Artk bir pik yapmamz lazm. çok güzel projelerimiz var. Bunun yannda boru çok aktif bir ekilde kullanmamz gerekiyor. Savunma sanayisinde, kozmetikte, ilaçta boru kullanmamz lazm. Bizim milli gelirimiz artacak, da bamllmz azalacak, ihracatta çok iyi boyuta geleceiz çünkü dünya rezervinin yüzde 73ten fazlas Türkiyede var.

Ana Sayfaya Git