Dicle ve Hevsel'e uydudan koruma

Diyarbakır'da kaçak hafriyat dökenler uydudan tespit edilecek

Haberler 22.06.2021 - 01:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GPS uydu takip cihazlaryla Dicle Nehri kenar ve bölgenin ku cenneti olarak bilinen Hevsel Bahçelerine dökülen kaçak hafriyatn önüne geçilmesi hedefleniyor.

çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl, kentin yllardr süren kaçak hafriyat dökümü sorununu tamamen çözmek amacyla Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemini (HYBS) uygulamasn hayata geçirdi.

Uygulama kapsamnda tama belgesi olan araçlara GPS uydu takip cihazlar ile damper sensörleri taklacak ve hafriyatlarn geliigüzel yerlere dökülmesinin önüne geçilecek.

Yaplan çalmayla Dicle Nehri kenar ve bölgenin ku cenneti olarak bilinen Hevsel Bahçelerine kaçak dökülen hafriyat sorunu da çözülecek.

EHRN HçBR NOKTASINA KAçAK HAFRYAT DÖKÜMÜ YAPILMAYACAK

çevre Koruma Daire Bakan Necim eyban, yllardr kentte hafriyattan kaynaklanan atklarn Dicle Nehri kenarna veya kentin farkl yerlerine döküldüünü söyledi.

Bunu önlemek adna belediye olarak çevre ve ehircilik Bakanlndan Hafriyat Döküm Yetkisi aldklarn ve çalmaya baladklarn anlatan eyban, kentte sadece kendilerinin belirledii alana hafriyat dökümü yaplmasna yönelik proje gelitirdiklerini belirtti.

Denetimlerinin gündüz ve gece sürdüünü, ekiplerinin hafriyat dökülen her alanda bulunduunu kaydeden eyban, öyle konutu:

Yaptmz çalmada kentte yaklak 400-500 damperli araç olduu belirlendi. Hafriyat tayan tüm kamyonlara uydu takip cihaz ve ayn zamanda damper sensörü takmaya yönelik çalmalarmz devam ediyor. Bunlara damper ve takip cihaz taklacak. çalma tamamlandktan sonra kentte herhangi bir damper hafriyat belirlediimiz alternatif alanlara dökecektir. Bundan sonra ehrin hiçbir noktasna kaçak hafriyat dökümü yaplmayacak.

HAFRYATLAR YILLARCA DCLE NEHR KENARINA DÖKÜLMÜ

Dicle Nehrinin kentin olmazsa olmazlarndan biri olduunu ifade eden eyban, kaçak hafriyat dökümü ile nehrin doal yapsnn bozulduunu anlatt.

Hafriyatlar yllarca Dicle Nehri kenarna dökülmü hatta oralarda dolgu dahi yaplm. Orann üzerine çeitli kafeler ve binalar da kurulmu. Buralara döküldüü zaman doal hayat, Dicle Nehrindeki yaban hayatnn hepsini bir ekilde etkiliyorsunuz. diyen eyban, nehir kenarlarndaki doal ve yaban hayatn korumaya karar verdiklerini aktard.

Kentin 50 yllk çöp sorununu Entegre Kat Atk Yönetimi (EKAY) projesiyle, hafriyat sorununu da bu uygulama sayesinde çözeceklerini dile getiren eyban, bu sorunu sfra indirmeye kararl olduklarn belirtti.

Hafriyat döküm sahasn açarak Dicle Nehri ve Hevsel Bahçelerinin bulunduu bölgeleri koruduklarn anlatan eyban, Kaçak hafriyat döküm cezalar çok yüksek ama yine de hafriyatta çalan firmalar ve kamyonlar kar amac güderek baka yerlere dolgu malzemesi olarak döküyorlard. Tabi bu geliigüzel yerlere döküldüü zaman doa ve çevre kirleniyordu. ifadelerini kulland.

Bunun önüne geçilmesi gerektiini vurgulayan eyban, çok cüzi bir miktar ödenerek hafriyatn belirledikleri alanlara döküleceini anlatt.

Geçenlerde Dicle Nehri kenarna gece döküm yapyorlard. Arkadalarmz bunu tespit edince hemen müdahale ettiler ve kamyonlara yasal ilem yaparak dökümünü engellediler. diyen eyban, cihazlar taktklar zaman bu iin yüzde 95ini tamamlayacaklarn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git