DİERG'den seçmeli derslerde "yaşayan diller" çağrısı

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), yaşayan diller dersi seçim döneminde öğretmenlere selendi.

Haberler 15.01.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DERGden yaplan yazl açklamada, Eitimin önemli bileenlerinden her brantan ortaokul öretmeninin yaayan diller dersi hakknda örenci ve ebeveynlerine bilgilendirme yapmas sayesinde örencilerinin yaad toplumdaki farkllklar tanma, benimseme, koruma dikkat ve hassasiyetinin güçlendirilmesindeki pay artabilir. denildi.

Açklamada unlar kaydedildi:

2012-2013 eitim öretim ylndan itibaren seçmeli olarak uygulanmaya balanan Yaayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. snflar) dersi kapsamnda okutulan Adece (Kiril Alfabesine göre), Adece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Bonakça ve Arnavutça derslerine örenci ve veli ilgisini artrmak gerekmektedir.

Yaayan dillerin gelecek kuaklara aktarlabilmesinde, anadili ve babadili Türkçe olmayanlarn bu ihtiyacnn karlanabilmesinde seçmeli derslerin de olumlu katks olacaktr.

SEçMEL DERS çARISI

22 Ocak 2021de sona erecek bu derslerin seçimi anadili Türkçe olmayan örenci ve ebeveynler için kültürel, moral ve motivasyon açsndan tarihsel, güncel endie ve umuda sahiptir.

Dahas, anadili ve babadili Türkçe olan örencilerin yaayan dier dillerin Türkçeden farkll, özellikleri ve konuucular hakknda bilgi sahibi olmas toplumda Türkçeden farkl dilleri konuan kesimlerin daha da belirginlemesi; dillerin sürekliliinin salanmas, günlük hayatta açkça görünür olmas açsndan bu dersler önemli olanaklar vermektedir.

DERG; tüm öretmenlerimizi bu derslerin var oluunun nedenleri, her bir dilin korunmas, günlük hayatta yerini almas, gelitirilmesi ve yaygnlatrlmasnn, anadili ve babadili ayrm yaplmakszn, tüm örenci ve ebeveynlere bir kez daha anmsatmaya davet etmektedir.

Ana Sayfaya Git