DİKKAD’dın Dicle’deki eğitimini alan üreticiler sertifikalarını aldı

Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, 20 ile 22 Eylül tarihleri arasında ilçedeki birçok üreticiye organik tarımla ilgili eğitim verildi.

Haberler 23.09.2021 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Krsal Kalknma Yerel Eylem Grubu Dernei, yerel kalknma stratejisi Leader 202-0 tedbiri kapsamnda, ilçedeki 50 çiftçiye organik tarmn süreçleri hakknda bilgilendirme yapld. Dicle Üniversitesi Diyarbakr Tarm Meslek Yüksek Okulundan Doç. Dr. Zübeyir Türk ve Dr. Ör. Üyesi Musa Büyük Organik tarm yetitiricilii hakknda katlmclara eitim verdi. Dicle Krsal Kalknma Yerel Eylem Grubu Dernei (DKKAD) tarafndan yürütülen proje kapsamnda verilen 3 gün süren 12 saatlik eitime katlan 50 üreticiye, eitim sonunda sertifika verildi. Verilen eitimi de tamamlayan üreticiler, düzenlenen törenle sertifikalarn Dicle Kaymakam Kadir Yurdagül ve törende bulunan protokol üyelerinden ald.

Düzenlenen sertifika programna Dicle Kaymakam Kadir Yurdagül, lçe Emniyet Amiri Derya Karabyk, lçe Jandarma Komutan Osman Öztürk, Dicle Tarm ve Orman lçe Müdürü Murat Ödolu, Doç. Dr. Zübeyir Türk, Dicle Krsal Kalknma Yerel Eylem Grubu Dernei Bakan Mehmet ahinolu, DKKAD Müdürü Rdvan Bal, Dicle Esnaf ve Sanatkrlar Odas Bakan Haydar Aydn ve çok sayda çiftçi katld. Doç. Dr. Zübeyir Türk, Dicle ilçesine bal 48 mahallesinden katlan çiftçilere organik tarmla ilgili bilgilendirme yaparken, Dr. Ör. Görevlisi Musa Büyük ise organik tarmda kullanlan gübreler ve ilaçlar gibi önemli konularda anlatmda bulundu.

Sertifika töreni öncesi verilen son eitimde konuan Doç. Dr. Zübeyir Türk, yer üstü ve yer alt kaynaklarmz açsndan dünyada Türkiye gibi ülkenin olmadn söyledi. Doç. Dr. Zübeyir Türk, Memleketimizin çok deerli topraklar var. Kymetini bilmeliyiz. çok özenilen ülkeleri gezdim. Ondan sonra topramz öpesim geldi. Tarmsal ürün çeitlilii bakmndan dünyada Türkiye gibi 2nci bir ülke yok. Her türlü tarmsal ürünün yetiebilecei bir ekolojiye, iklime, topraa sahibiz. Burann güzellikleriyle övünüyor ve memleketimizin güzellikleriyle gurur duyuyorum. Organik tarm, doal olarak üretilen maddelerdir. Organik tar organik tarmda üretilen maddelerin kaytl, kontrollü ve sertifikal halleridir. Organik tarmn yaplaca arazi, ana kara yolundan en az 1 kilometre, sanayi tesislerinden en az 3 kilometre uzak olmaldr. Organik tarmn yaplaca alanda, toprak tahlili yaplmaldr. Organik tarmn yaplaca toprak temiz olmaldr. Kimyasal gübre kullanlrsa, organik tarm olmaz. Hasat ederken de, organik tarm esaslarna dikkat etmek gerekir. Organik tarmda kullanlacak suyu analiz etmek gerekir. Suda mikrop varsa, kullanlmamas lazmdr. Organik tarmda yaplan ilemleri kaydetmek gerekir. Bilinçli insanlar organik tarm tercih ediyor dedi.

DKKAD Bakan Mehmet ahinodlu, çiftçilere alannda uzman akademisyenler tarafndan eitim verilmesini salayan DKKAD, LEADER yaklamna dayanan Yerel Eylem Gruplar (YEG) tarafndan gelitirilen tabandan tavana yerel kalknma stratejilerini uygulanmasn amaçlyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git