Dilsiz dostlarımızın hakları ne olacak?

Diyarbakırlı vatandaşlar, hayvan hakları konusunda cezaların çaydırıcı olmadığını ifade ederken, "toplumsal bir insanlık kaybı" yaşandığı bildirildi.

Haberler 19.06.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sakaryann Sapanca ilçesinde bir köpein ayaklarnn kesilmesiyle gündeme gelen hayvanlara yönelik iddet konusu geçtiimiz haftaya damgasn vurdu. Hayvanlara yönelik iddet ile ilgili caza oranlarnn arttrtmas tartlrken, Söz Haber ekibi Diyarbakrllardan hayvanlara kötü muamele konusuyla ilgili görülerini ald.

te vatandalarmzn hayvan haklaryla ilgili görüleri;

O KADAR DDETE ALIIYORUZ K BLNçALTIMIZ DDET MERU GÖRÜYOR

Kemal Salkm, Bir hayvana neden ikence yaplabileceini anlayamyorum. nsanlarn siyasi, ideolojik, kin, kan davas gibi nedenlerle birbirlerini öldürme gibi nedenleri olabiliyor, ama hayvanlarn böyle bir durumu yok ki. Hangi mantkla bir hayvana zulüm edilebilir. Sonuçta o hayvann kimseye bir zarar yok. Bunu nasl bir akl meru görür. Artk o kadar iddete alyoruz ki, bilinçaltmz iddeti meru görür hale gelmi. Sava ortamnda yayoruz, kavgayla birlikte büyüyoruz. Bu nedenler insanlar vahiletiriyor. Suç ilemekten canllara zarar vermekten çekinmez hale getiriyor. Ebeveynlerde çocuklarn doru bir bilinçle yetitirmiyor, onlara sevgisiz bir ortam ve kavgann iyi bir eymi gibi olduu bir bilinç empoze ediyorlar. Sevgisiz ve eitimsiz toplumlarn yapm olduu bir davran eklidir. u da bir gerçek ki hayvanlara eziyet bölgeden bölgeye göre deiiyor. Örnein zmirde hayvanlara kar daha duyarllar ama dou toplumlarnda ayn hassasiyet gösterilmedii gibi hayvanlara kar iddette normal gelir çünkü almz, iddete altrmlar. Hayvanlarn da birer canl olduklarn, o bilinci alamak gerek.

CEZALAR CAYDIRICI DEL

Emrullah Yaar, u bir gerçek ki onlarda bizim gibi canl. Hayvanlara kar yaplan vaheti knyorum. Devletin bu konuda ciddi anlamda bir giriimde bulunmas lazm. Daha caydrc cezalar vermesi gerek. Bu tür olaylarda cezalar caydrc olarak görmüyorum. Avrupa ile kyasladmzda cezalarn caydrcl yok. Toplumsal veya kendisiyle alakal psikolojik nedenlerden de kaynakl olunabilir ama neden her ne olursa olsun kabul edilemez bir durum. Eitimle, insan ve hayvan sevgisini insanlara alamakla iyi bilinç oluturulmal.

BU VAHETLERE KARI SUSMAMAMIZ LAZIM

Nimet en, Hayvanlara zarar vereni insan olarak tanmlamyorum. Zulme kar insanlar sessiz kalmamal. Onlar dilsiz biz konuabiliyoruz kendimizi ifade edebiliyoruz ve buna ramen yaplan hakszla sessiz kalyoruz. Biz nasl ac çekiyorsak onlarda bizim gibi canl ve ac çekiyorlar bunu düünüp bilmek lazm. Dilsiz hayvanlara bu ikenceleri yapan insanlarn beyinleri olduunu düünmüyorum. Cezalar olmas gereken bir ey ama cezalar caydrc ve yeterli deil. Geçen gün bir köpein bacaklar kesilmiti bu insanlk d bir olay. Bu vahetlere kar susmamamz lazm.

HAYVANLARA KARI SUçTA CEZA YETERLL YOK

Nuri Atl, Bir insan kendisine yaplmasn istemedii bir acmaszl baka bir canlya da yapmamal. Hayvanlara da bir insanm gibi davranmak lazm. Vicdani düünmek lazm. Vicdana merhamete dokunmak lazm. Onlarda bizler gibi can tayor. Bunun altnda yatan bana göre insanlarn egolar, cehaletleri. Önlemek için devlet destekli hayvan barnaklar artrlmal, örenciler okullarda eitilmeli. Hayvanlara kar suçta bir ceza yeterlilii yok.

HAYVANLAR çN HERKES KAPISINA SU BIRAKMALI

Mahmut Özkaya, Hayvanlar da bizim gibi can tayorlar. Bizim gibi her eye ihtiyaç duyuyorlar. Bir insann parma bile kanadnda nasl ac hissediyorsa onlarda bizim gibi. Toplum olarak hayvanlara kar duyarl olmak lazm. Hayvanlar yaratan da Allah onlar da rzklar ile beraber yaratm. Önlem almak biz insanlarn elinde olan bir eydir nasl çoluk çocuumuza sahip çkyorsak onlara da sahip çkmalyz. Bu konuda herkes üzerine düen görevi yerine getirmeli. Sorunun çözümü aslnda çok basit bir eydir. Mesela yaz mevsimindeyiz herkes kapsna veya balkonuna bir kap su ve yiyecek brakma duyarlln göstermeli diye düünüyorum. Ben çocuuma imdiden hayvanlar sevmesi gerektiini onlara zarar vermemesi gerektiini anlatyorum.

Ana Sayfaya Git