DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi: “Dicle Barajına gözümüz gibi bakmalıyız”

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) 'Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi' kapsamında başlangıç toplantısı düzenledi. DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, “Dicle Barajına gözümüz gibi bakmalıyız” dedi.

Haberler 15.10.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DSK Genel Müdürlüü, kenttin en önemli su kayna olan Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plan Hazrlanmas Projesi kapsamnda balangç toplants düzenledi. Diyarbakrda bir otelde düzenlenen balangç toplantsnda konuan DSK Genel Müdürü Frat Tuti, küresel snmann doal sonucu olan kuraklk ve iklim deiikliini yaadklar bugünlerde en önemli yaam kayna olan suyun öneminin her geçen gün daha iyi anlaldn söyledi.

Temiz su kaynaklar azalyor

Yer alt ve üstü su kaynaklarnn snrsz olmadn ifade eden Tuti, temiz su kaynaklarnn giderek azaldn ve temiz suya ulamann her geçen gün daha çok çaba gerektirdiini belirtti. Tuti, DSK Genel Müdürlüü, olarak Dicle Barajndan aldmz ham suyu 32 kilometre iletim hatt ile 1600lük çelik borularla saniyede 3 metreküp suyu çme Suyu Artma Tesisimizde artarak 1 milyon nüfusun musluklarndan içilebilir kalitede ve kesintisiz olarak vermekteyiz. Diyarbakr ilimizin 2055e kadar içme suyu sorununu giderecek olan Diyarbakr 2inci Merhale çme Suyu naatna balanmtr. 200 milyon TLye mal olacak projemiz 2023e kadar tamamlanmas hedeflenmektedir. Böylece Diyarbakr ilimizin 2055e kadar içme suyu sorunu çözülmü olacaktr diye konutu.

Sularmz korumalyz

Yeryüzünün yüzde 71inin su ile kapl olduunu, ancak bunun yüzde 97si tuzlu su kalan yüzde 3ünün 2 bölü 3ü da ve kutup buzulu suyun sadece yüzde 1ni kullanabildiklerini belirten Tuti, bu yüzden çok dikkatli olmalar ve sular korumalar gerektiini aktard. Tuti, Dicle Barajnn 2001de iletmeye açldn ve baraj gölünün 634 kilometrekare alan sahip olduunun bilgisini vererek, proje alannn tamamnn Diyarbakr il snrnda yüzde 70i Dicle, yüzde 20si Eil, yüzde 9u Hani ve yüzde 1ide Ergani ilçesinde olduunu vurgulad. Dicle Baraj Gölü Havzasnda 50 mahallenin yer aldn kaydeden Tuti, Diyarbakra içme suyu saladmz Dicle Barajna gözümüz gibi bakmalyz. Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plan Hazrlanmas Projemiz ile su kaynamz korumak ve kalitesini kontrol altnda tutmay amaçlyoruz. Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plan Hazrlanmas kapsamnda DSK Genel Müdürlüü ile O çevre çözümleri Firmas arasnda Haziran 2021de sözleme imzaland ve 7 Temmuz itibariyle ie baland. Projede farkl disiplinlerde alannda 19 uzmann görev yapyor. Proje sonucunda, su kaynann ve havzann korunmas için alnmas gereken tedbirler ve önerilerin yer ald özel hükümler oluturulacak. Koruma plan oluturulacak ve sosyo-ekonomik deerlendirmeler de yaplarak, önlemlerin uygulanmas noktasnda havzada yürütülecek eitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik öneriler gerçekletirilecektir. DSK Genel Müdürlüü olarak böyle faydal ve yarnlarmz koruyacak bir projeyi balatm olmaktan kvanç duyuyor ve tüm paydalarmza hayrl olmasn diliyorum eklinde konutu.

Toplantda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Erdem Görgün ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Emet Karamürsel birer sunum yaparak katlmclar bilgilendirdi.

Proje 550 günde tamamlanacak

DSK, kentin en önemli su kayna olan 2021de balayan ve 2023de tamamlanacak Dicle Baraj Gölü Havza Koruma Plan Hazrlanmas havzann genel özelliklerinin belirlenmesi, su kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, izleme faaliyetlerinin yürütülmesi, su kalitesinin belirlenmesi ve model çalmalar, havza koruma plan ve alternatiflerin hazrlanmas, havza koruma kuaklarnn belirlenmesi, özel hükümlerin belirlenmesi, corafi bilgi sistemi çalmalarnn yürütülmesi aamalarndan oluacak.

Ana Sayfaya Git