DİSKİ içme suyundan elektrik üretiyor

DİSKİ, kurduğu Hidroelektrik Santrali (HSE) ile içme suyundan saatte ortalama 250 kW elektrik üretiyor.

Haberler 20.11.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüü, enerji maliyetlerini en aza indirmek ve tükettiini üretmek için çalmalarn sürdürüyor. Kayapnar ilçesi Mahabad Bulvar mevkiinde 500 metrekare kapal alan üzerine kurulan HES bin 800 metre uzaklkta ve 30 metre kot farknn bulunduu Diyarbakr Merkez Artma Tesisinden ald içme suyunu ehir ebekelerine brakmadan önce elektrik enerjisi üretiyor.

TESS TÜRKYENN LK UYGULAMALARINDAN BR

Bin 800 metre uzunluunda bin 400lük çelik borulardan gelen saniyede 3 bin 600 litre içme suyu her biri 250 kW gücünde olan iki adet Türkiyenin ilk uygulamalarndan biri olan pompa tipi HES tesisinden geçiyor.

Santralden çkan içme suyu hemen tesisin yanndaki 30 bin metreküplük su deposuna aktarlyor ve oradan da kentin ebekelerine braklyor.

AYLIK ORTALAMA 200 BN TL DEERNDE ELEKTRK ÜRETYOR

Aylk 200 bin TLye tekabül eden saatte 250, günlük 6 bin ve aylk ortalama 180 bin kW elektrik enerjisi sayaçlardan geçirilip DEDAa ait iletim hatlarna aktarlyor. DEDA, HES tarafndan üretilen enerji miktarn baz alarak her ay düzenli ekilde DSK Genel Müdürlüüne nakdi ödemede bulunuyor.

PROJE DOA DOSTU

DSKye, ait faaliyetlerini sürdüren HES pompa tipi, yataklamas dardan, tribün ve pompa çark çelik malzemeden olutuundan dolay içme suyu ve doaya herhangi bir zarar bulunmuyor. Otomasyon sistemiyle çalan HES, olas enerji kesintilerinde veya teknik bir problemde kendini korumaya alabiliyor.

Ana Sayfaya Git