DİTAM, Sur’dan göç etmek zorunda kalan ailelerle görüşecek

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde terör nedeniyle evlerinden göç etmek zorunda kalan ailelerle görüşüp, sorunlarının çözümü noktasında kendilerine yol gösterecek.

Haberler 10.09.2017 - 14:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DTAM Bakan Mehmet Kaya çatmalar nedeniyle 6 bine yakn aile Surdan göç etmek zorunda kald. Bu ailelerden 500üne ulald, bavurmalar gereken kamu kurumlar, eer bir hak ihlalleri yaamsa baro gibi HD gibi STKlara bavurma yöntemleri kendilerine anlatld

DTAM tarafndan hazrlanan ve Kanada Büyükelçilii tarafndan desteklenen Diyarbakr ili Sur ilçesinde yerinden edilen ailelerin temel haklara ve kamu hizmetlerine eriimi projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda Sur ilçesinde çkan çatmalarda göç etmek zorunda kalan 6 bin aileden 500ü ile görüen yetkililer, ailelerin temel haklarna kavumalar, kamu kurumlar ve STKlarla görümelerini salamak amacyla misyon belirledi. Buna göre DTAM, Surdan göç eden ailelere kamu kurumlar ve STKlara ulamalar için araclk edecek.

KANADA PROJES

Proje ile ilgili açklamalarda bulunan DTAM Bakan Mehmet Kaya, Sur ilçesinde yerinden edilen ailelerin temel haklara ve kamu hizmetlerine eriimi projesini hayata geçirdiklerini söyledi. DTAM olarak 2015 ylnda balattklar bar a projelerinin olduunu hatrlatan Kaya, Ülkemiz bir çözüm süreci yaad, 2 yllk süreçte gerçekten bölgede ve Türkiyede önemli bir dönem yaadk. Biz de bu a oluturmamzdaki temel amacmz bu gibi süreçlerde gerçekten bir gözlemcilik veya bar kolaylatracak aktör olmasyd. Bunu 8 ilde toplantlar yaptk ve bölgedeki 70 STKy aa dahil ettik. Bugünkü projemiz de bu an tamda bir devam. Bu ii Türkiye geneline yayacak toplumlatracak, toplumlar aras krlmann önüne geçecek çalmalar balatmak. Kanada büyükelçiliinin destekledii projede de 4 ilde çaltaylar düzenleyeceiz. lkini 16 eylülde Vanda balatacaz. Daha sonra Diyarbakr, zmir ve Mersinde çaltaylar yaparak bar an Türkiye geneline yaymakla birlikte an bundan sonra geliebilecek çözüm yönündeki giriimleri bir ekilde desteklemek temel amacmzdr. Bu a tek bana bir aktör deildir. Sonuçta a ve STKlarn genel duruu çatmay sonlandracak taraflar arasna girmek ve olay kolaylatrmaktr. Taraf olma ve sürece katlma gibi bir durumu söz konusu deildir dedi.

SURDAK GÖç YOUNLUU

Bir yl önce bölgede özellikle Surda çok youn çatmalar yaandn aktaran Kaya, konumasna öyle devam etti:

Gerçekten çok insanmz kaybetmekle birlikte yalnzca Surda deil, bölgenin hemen yer yerinde bu tür çatmalar oldu fakat biz canl olarak burada yaadk. Kent tamamen kilitlendi, bunun yan sra 6 bine yakn aile Surdan göç etmek zorunda kald. Burada yaklak 500 aileye ulald, 500 aileden veriler topland. 500 ailenin ihtiyaçlar belirlendi, mevcut durumlar tespit edildi. Bunlarn ihtiyaçlar dorultusunda bavurmalar gereken kamu kurumlar, eer bir hak ihlalleri yaamsa baro gibi HD gibi STKlara bavurma yöntemleri kendilerine anlatld.

Ana Sayfaya Git