Diyanetten "fahiş fiyat" hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki Cuma hutbesinde "Ticaret Hayatında Helal Haram Bilinci"nin önemine dikkat çekti.

Haberler 18.09.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde tüm camilerde Diyanet leri Bakanl tarafndan Ticaret Hayatnda Helal Haram Bilinci konulu hutbe irad edildi.

Cuma hutbesinde u ifadelere yer verildi:

Ey iman edenler! Mallarnz aranzda haksz yollarla deil, karlkl rza ile yaplan ticaretle yiyin, haram ile kendinizi mahvetmeyin. üphesiz Allah size kar çok merhametlidir. (Nisa, 4/29)

Muhterem Müslümanlar!

Allah Reslü (Sallallahu Aleyhi Vesellem)in detiydi. Medine pazarna gider, oradaki insanlarla hasbihal eder ve pazarn durumunu kontrol ederdi. Yine böyle bir gün pazar yerinde dolarken bir buday satcsna rastlad. Buday ynn eliyle yoklad. Üstü kuru olan budayn alt slakt. Sebebi sorulduunda satc, budaylarn yamurdan slandn söyledi. Bunun üzerine Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) satcy öyle uyard: Öyleyse insanlarn görmeleri için slak olan ksm üste koyman gerekmez miydi? Bizi aldatan, bizden deildir!

Aziz Müminler!

Yüce dinimiz slam, helal ve meru yollarla kazanç temin etmemizi emreder. Allah rzasnn, kul hakknn, helal-haram hassasiyetinin gözetilmedii her türlü alverii ise yasaklar. Nitekim hutbemin banda okuduum ayet-i kerimede Cenb- Hak öyle buyurmaktadr: Ey iman edenler! Mallarnz aranzda haksz yollarla deil, karlkl rza ile yaplan ticaretle yiyin, haram ile kendinizi mahvetmeyin. üphesiz Allah size kar çok merhametlidir.

Kymetli Müslümanlar!

slama göre ticaret ahlknn en önemli ilkesi doruluk ve dürüstlüktür. Mümin, elinden ve dilinden dier insanlarn emin olduu kimsedir. Mümin iinde, gücünde, ticaretinde daima güven verendir. O, alrken de satarken de doru ve dürüst olduu ölçüde Allahn rzasn kazanacan bilir. Yalan ve hileye asla tevessül etmez. Zira yalan ve hile ile elde edilen malda hiçbir hayr yoktur.

Deerli Müminler!

Allaha ve ahiret gününe inanan bir mümin, iinde ve ticaretinde harama ve gayr- meru kazanç yollarna bavurmaz. Ölçü ve tartda adaletsizlik yapmaz. Maln satmak için yemin etmez. Karaborsaclk yapmaz, frsatç davranmaz. Fhi fiyatlarla insanlar madur etmez. Alverite fiyatlar kztrmaz, bakasnn pazarln bozmaz. Hsl, dünya hrsna kaplp da harama bulamaz.

Aziz Müslümanlar!

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir hadisinde öyle buyurmutur: Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sddklar ve ehitlerle beraberdir. O halde geliniz, fani olan bu lemde dünyalmz kazanrken ahiretimizi unutmayalm. Boazmzdan bir lokma dahi haram geçirmeyelim. Hanelerimiz ve sofralarmz helalle bereketlensin. Ahlakmz iktisat ve itidal, ükür ve kanaat olsun.

Hutbemi özünü slamn evrensel ilkelerinden alan Ahilik Müessesesinin u öütleriyle bitiriyorum: Eline, diline, beline sahip ol! Kapn, kalbini, alnn açk tut! Eine, iine, ana özen göster. Harama bakma, haram yeme, haram içme! Yanl ölçme, eksik tartma! Dünya malna tamah etme! Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuamasn bil!

Ana Sayfaya Git