Diyarbakır astronumu teleskopuna kavuştu

Diyarbakır'da gençlik yıllarında astronomiye merak salan ilkokul mezunu Abdulkadir Topkaç'ın (64) 1992 yılında aldığı teleskopu, Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik düzenlenen hendek- barikat operasyonlarında tahrip oldu. 27 yıllık gözlem notlarından bazılarını TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi ve NASA ile paylaşan Topkaç'a bir grup genç, sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanya ile 16 bin liraya teleskop aldı. Astronomiye merakı nedeniyle çevresinin kendisine 'deli' değini belirten Topkaç, bu nedenle 17 yıl önce eşinin 8 çocuğuyla kendisini terk ettiğini söyledi.

Haberler 20.09.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda gençlik yllarnda astronomiye merak salan ilkokul mezunu Abdulkadir Topkaçn (64) 1992 ylnda ald teleskopu, Sur ilçesinde PKKl teröristlere yönelik düzenlenen hendek- barikat operasyonlarnda tahrip oldu. 27 yllk gözlem notlarndan bazlarn TÜBTAK Ulusal Gözlem Evi ve NASA ile paylaan Topkaça bir grup genç, sosyal medya üzerinden balattklar kampanya ile 16 bin liraya teleskop ald. Astronomiye merak nedeniyle çevresinin kendisine deli deini belirten Topkaç, bu nedenle 17 yl önce einin 8 çocuuyla kendisini terk ettiini söyledi.

DYARBAKIR-Diyarbakrl Abdulkadir Topkaçn, yllardr ilgilendii astronomi, hayatn deitirdi. Gençlik yllarndan beri astronomiyle ilgilenen Topkaç önce çevresi deli gözüyle bakt, ardndan ei ve 8 çocuu tarafndan terk edildi.

Topkaç, uzun yllar önce stanbula gidip, dalan Sovyetler Birliinden getirilen bir teleskopu satn alp Diyarbakra getirdi. Topkaç, teleskopla gökteki yldzlar, ay ve gezenleri incelemeye balad. Ald teleskop, Sur ilçesinde terör örgütü PKKya yönelik düzenlenen hendek- barikat operasyonlarnda tahrip oldu. Topkaça sosyal medyada balatlan kampanya ile yeni teleskop alnd.

BUNLARI DÜÜNÜRKEN, HERKES BANA DEL DYORDU

Askerden sonra soyut kavramlarla ilgilenmeye baladn belirten Abdulkadir Topkaç, tasavvuf, ruh, vicdan gibi kavramlar 15 yl boyunca düündüünü söyledi. Bunlar düünürken, herkesin kendisine deli dediini söyleyen Topkaç, unlar anlatt:

1991 ylnda evin avlusunda oturuyordum, akam saatleriydi. Ay görünmeye balad. Kendi kendime düünüp, Bu kadar zaman soyut kavramlar düündükten sonra ayn eksen dönü hareketini bulabilir miyim? dedim. Köye gidip, dürbün ile dolunay izledim. 2-3 gün boyunca bunu izledim. Ayn yava yava küçüldüü gördüm. Bir daire oluturup, hesaplama yapmaya baladm. Uzun zaman geçti ama ben ayn eksen dönü hareketini göremedim, ayn bir yüzü sürekli dünyaya bakyor. Bu konuyu aratrmak için kütüphanelerde kitap aramaya baladm. Orada da bulamadm. Daha sonra kütüphanede biri bana yardmc olmaya çalt. Bana neyi aradm sorduunda, ayn eksen dönü hareketiyle ilgili bilgileri aratrdm söyledim. Bu konunun yazlmadn anlatp, hayal gücümü kullanmam istedi.

çEVREDEN TEPK GÖRDÜ

Aratrmalar sürdürürken, çevresindekilerin olumsuz tepkileriyle karlatn anlatan Abdulkadir Topkaç, Herkes deli olduumu söylüyordu. Mantkl bir ey olduunu kimse düünmüyor. Ekmeine bakacana, gitmi gökyüzüne bakyor, Gökyüzünde bugüne kadar kim ne kazand diye tepkiler geliyordu. Bana defalarca delidir dediler diye konutu.

2 BN 500 DOLARA TELESKOP ALDI

lk teleskopunu 1992 ylnda aldn söyleyen Topkaç, stanbula gidip teleskop almaya karar verdim. Yklan, Sovyetler Birliinden kalan bir teleskop bulup, satn aldm. O dönemde 2 bin 500 dolar para verdim teleskop için. Teleskopu Diyarbakra getirdim. nsanlarn hizmetine sundum. Teleskopu evimde brakyordum. Sur ilçesinde yaanan hendek olaylarnda teleskopum tahrip edildi. Parçalarn evimde saklyorum. Sadece ayna ve kelepçesi salam kalmt. Parçalayp, hurdaclara satmlar. Tahrip olan teleskopum için tazminat için çok bavuruda bulundum, ama hiçbir yant alamadm diye konutu.

NASA LE MEKTUPLATI

Gökbilimiyle ilgili yapt çalmalar Ulusal Havaclk ve Uzay Dairesine (NASA) yolladn söylen Topkaç, 1992 ylnda ayn bir aylk seyir açsn elde ettim. Ayn yay eklinde hareket ettiini görünce, bende bir inanç olutu. O dönemlerde youn bir düünce içerisindeydim. Üniversitelerin neler yaptn bilmiyordum. Bunun üzerine ben de NASAya göndermeye karar verdim. NASAnn adresini turistlerden alp, mektup gönderdim. Benimle ilgilendiklerini gördüm. lgilendiklerine göre düündüklerim gerçektir ki ben de bundan eminim. Bana kitapçklar gönderdiler. ngilizce yazld için ilgilenemedim, param da yoktu, bundan dolay ilgilenemedim diye konutu.

Teleskopunun tahrip olmasnn ardndan kendisine destek olmak için astronomiyle ilgilenen bir grup gencin sosyal medya üzerinden düzenledikleri kampanyayla 16 bin liraya teleskop aldklarn belirten Topkaç, Bana hediye edilen teleskop çok güzel. Sa olsunlar benimle ilgili bir kampanya balattlar. Kampanya sosyal medyada çok büyük ilgi gördü. Emei geçen herkese teekkürlerimi iletiyorum dedi.

Ana Sayfaya Git