Diyarbakır, Maraş dondurmasına rakip olacak

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince, bölgenin süt potansiyelini değerlendirmek amacıyla günlük 10 ton üretim kapasitesine sahip dondurma tesisi kuruldu.

Haberler 28.05.2017 - 10:24 Son Güncelleme : 28.05.2017 - 17:13

Diyarbakr Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Birliince, bölgenin süt potansiyelini deerlendirmek amacyla günlük 10 ton üretim kapasitesine sahip dondurma tesisi açld.

Diyarbakr Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Birlii Bakan Abdullah çetinkaya, hem küçükba hayvan sahiplerini süt üretimine tevik etmek hem de bölgede hayvancla katkda bulunmak için araya girdiklerini söyledi.

Yetitiricilere hayvanlarn satmamalar, elde ettikleri sütle daha fazla gelir elde edebilecekleri vaadinde bulunduklarn anlatan çetinkaya, dondurma tesisi kurmak amacyla Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumuna (TKDK) sunduklar projenin kabul edildiini, maliyetin yüzde 50sini hibe olarak aldklarn belirtti.

TKDKnn desteiyle günlük 10 ton üretimi kapasitesine sahip dondurma tesisi kurduklarn anlatan çetinkaya, krsal kesimde yetitirilen sütü aldklarn ve tesiste ilediklerini kaydetti.

Vatandalarn aldklar her dondurmayla krsaldaki yetitiricilere de katkda bulunacan ifade eden çetinkaya, tesiste 20 kiiye istihdam salandn, ileride artan üretimde istihdamn da artacan aktard.

38 çET DONDURMA ÜRETLYOR

çetinkaya, bölgede tamamen doal artlarda ve mevsiminde yetitirilen çilek, muz, limon gibi meyvelerle 38 farkl dondurma yaptklarn belirterek, dondurmalarn u an Diyarbakrda çevre illerde satldn, ileride tüm Türkiye ile yurt dna sat yapmay amaçladklarn vurgulad.

Mara dondurmasndan daha iyi dondurma üretmeyi amaçladklarna iaret eden çetinkaya, Kahramanmaratan daha iyi dondurma üretmeyi amaçlyoruz. Hatta orada ube açtk. Kahramanmaraa bile dondurma sattk. diye konutu.

çetinkaya, devletin desteiyle tesisin daha da gelitirileceini, sütün bozulmamas için köylerde sam üniteleri ve souk hava depolar kuracaklarn sözlerine ekledi.

TESSN USTASI KAHRAMANMARALI

Tesiste çalan Kahramanmaral dondurma ustas Veli çanak da henüz kurulum aamasndayken kendisine teklif geldiini belirterek, Acaba Kahramanmara dnda böyle bir tesis olabilir mi diye düündüm. Tesisi gelip gördüümde çok ciddi bir ie giriildiini gördüm. Ben de 15 yllk mesleki tecrübemle katkda bulunuyorum. ifadelerini kulland.

Diyarbakrda üretilen keçi sütünün ya orannn daha fazla olduuna iaret eden çanak, Bu nedenle Diyarbakrda Kahramanmarataki dondurmadan daha iyi, lezzetli ve doal dondurma çkaryoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git