Diyarbakır Ramazan İmsakiyesi 2017 Diyanet takvimi

Diyarbakır Ramazan İmsakiyesi Diyarbakırlılar tarafından sıklıkla aranmakta. 27 Mayıs'ta başlayan ramazan ayı 24 Haziran'da son bulacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırlayıp sunduğu ramazan imsakiyesi 2017 takviminde Diyarbakır iftar vakti, Diyarbakır sahur vakti

Haberler 29.05.2017 - 01:49 Son Güncelleme : 29.05.2017 - 02:36

Diyarbakr Ramazan msakiyesi Diyarbakrllar tarafndan sklkla aranmakta. 11 ayn sultan mübarek ramazan aynn 3. gecesi terif wtmi bulunmakta. 27 Mays’ta balayan ramazan ay 24 Haziran’da son bulacak. Diyanet leri Bakanl’nn hazrlayp sunduu ramazan imsakiyesi 2017 takviminde Diyarbakr iftar vakti, Diyarbakr sahur vakti gibi detaylar da oluturuldu. Siz de haberimizden Diyarbakr imsakiyesine uaabilirsiniz. 

Ramazan ay on bir ayn sultandr ve fazilet bakmndan dier aylardan üstün tutulmutur. Ona bu fazilet ve kutsiyeti kazandran ey hiç üphesiz ki o ay içerisinde inmeye balayan yüce kitabmz Kur’ân- Kerîmdir. Kur’an- Kerim’in inzali Allah’n insanla en büyük lütfu ve nimetidir.

Ramazan Aynn önemi

Ramazan ay bereket ve rahmet, hatalarn silindii ve dualarn kabul olduu aydr. Ramazan ay mü’min kulun din ve dünya ilerinin düzeltilmesine yardmcdr. Ramazan ay dualarn çokça kabul edildii bir aydr. Aylarn en faziletlisi olan Ramazan Aynda slam’n temel ibadetlerinden olan oruç tutulur. Ayrca Kur’an- Kerim’in bu ayda indirilmeye balanmtr ve Kur’an’da bin aydan daha hayrl olduu bildirilen kadir gecesi bu ay içindedir. Oruç kalbimizi kötü duygu ve düüncelerden temizler, bakalarna fenalk yapmaktan korur. Oruç tutmak insanlara sabrl olmay öretir.

Peygamber Efendimiz öyle buyurmutur: “Ramazan ay size bir bereket ay olarak gelmitir. Oruç, toplumun ahlaki hayatn deitirir, iyiye ve güzele götürür. “Ramazan ay girdii zaman, cennet kaplar açlr, cehennem kaplar kilitlenir. eytanlar zincire vurulur.

Ramazân Aynn ilk akam :

Bu mübarek ayn ilk akam yani aban aynn son gününü Ramazan’n ilk gününe balayan gece   akamla yats arasnda 2 rek’at teekkür namaz klnr. „Yâ Rabbî  Ramazân- erîf ile müerref kldn için“ denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i erîfeden sonra birinci rek’atte 1 „nnâ a’taynâkel-kevser…“  ikinci rek’atte 1 hlâs- erîf okunur.

Namazdan sonra; 70 stifâr- erîf  70 Salevât- erîfe (Salât- Münciye okumak efdaldir) okunup dua yaplr.

Ramazan aynn ilk 10 gününde :

lk 10 günde tesbih namaz klnr ve Hatm-i Enbiyâ yaplr.

kinci 10 günde :

Yine tesbih namaz klnr ve Hatm-i Enbiyâ yaplr.

Üçüncü 10 günde :

Tevbe-istifar  Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm’dan sonra mümkünse Hatm-i stifâr yaplp  yani 1001 defa:

 

„Estafirullâhe’l-azym. Ve etûbü ileyk“ denilip  bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yaplr.

ftara Yakn Edilecek Dua

 

„Allâhümme yâ vâsial-mafiratifirlî“

ftar Esnâsnda Edilecek Dua

 

„Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rzkke eftartü ve savme adin neveytü“ duâs okunur.

Ramazanda sadaka-i ftr veremeyen müslümanlar  arefe günü 2 rek’at namaz klarak  Allâh’a ilticâ ederler. Zamm- sûre olarak ne istenirse o okunur.

ORUCA NE ZAMAN NYET EDLR?

Akam güne battktan sonra balayp orucun tutulaca gün zeval vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar; Ramazan oruçlar, Nafile oruçlar, Adak oruçlar.. Bu oruçlara zeval vaktine kadar niyet edilir fakat zeval vaktine kadar orucu bozan durumlardan kaçnlm olmas zorunluluu vardr. msaktan sonra oruçluymu gibi orucu bozacak durumlardan kaçnlrsa zeval vaktine kadar niyet etmek caiz olur. msak vakti girmeden önce niyet edilmesi gereken oruçlar ise, kaza oruçlar ve kefaret oruçlardr.. Nafile oruca balandktan sonra bozulan oruçlar da bu gruba girer. Oruca niyet etmenin en efdal olan zaman imsak vaktinden hemen öncedir. Çünkü sahura kalkp sahur sevab aldktan sonra Sabah namazn bekleyerek son anda oruca niyetlenip ardndan sabah namazn klmak en doru davrantr. Fakat sahura kalkamama ihtimali varsa akam namazndan sonra herhangi bir saatte oruç için niyet edilmesinde bir saknca yoktur.

SAHURDA HANG ÜRÜNLER TÜKETLMEL?

Sahurda yenilen yemein de fazla ar olmamas gerekiyor. Uzmanlar sahuru erken kahvalt gibi düünerek gün boyunca tok tutacak, kan ekerinizin düzenli seyretmesini salayacak protein içerii yüksek besinlerden oluan bir kahvalt hazrlanmanz tavsiyesinde bulunuyor. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzman Nilüfer Hakarayan, sahurun kahvalt öünü gibi düünülüp kahvaltda yenilen tarzda yiyeceklerin tercih edilmesini ve bol miktarda sv tüketilmesini öneriyor.  

 

Sahur önemlidir, çünkü tüm gün boyunca sahurda yenen yemekler kullanlr. Protein içerii fazla gdalar, midenin boalma süresini uzatarak ackmay geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Ayn zamanda tokluk hissi de salayan bu besinler, sahurda unutulmamaldr. Yumurta, yourt, süt ve peynir gibi gdalar; sahur için ideal seçimler arasndadr.

 

Hakarayan, sahurda börek ya da iftardan kalma yal yemekler tüketmenin, sindirim güçlüüne ve mide rahatszlna neden olduunu söyledi. Ramazan srasnda sahurda yenilen hamur ileri, kzartmalar vb. yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatld için sabah kalknca midede arlk, ekime, yanma hissedilmesine neden olur.

 

Metobolizmamz gece yavalad için gece yenilen yemeklerin vücudun yalanmasn artraca unutulmamal. Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü veya sulu çorbalar, kahvalt türü yiyecekler tercih edilmelidir. Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan ekerini çok hzl deitirmeyecek besinler tercih edilmeli. Zira protein içerii yüksek olan besinler midenin boalma süresini uzatarak ackmay geciktirir.

 

Her sahurda en az 60 gr. kadar peynir tüketilmelidir. Ayrca bol sebzeyi sahurda bulundurmak gerekir. Çünkü bol sebze vitamin-mineral ihtiyacn karlamas bakmndan önem tar. Beyaz ekmekler yerine tam buday ekmekleri tercih edilmelidir. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerce daha zengindirler. Halanm yumurta da haftada 2-3 kez tüketilebilir. Yal yiyecekler tüm gün susama ihtiyacn arttrr. Bu nedenle yal yiyeceklerden uzak durulmal ve bol su içilmelidir. Sahurda en az 600–700 ml su içilmelidir.

Protein içerikli gdalar tercih edin! Sahur menüsünde peynir çeitleri ve yumurta protein kayna olarak yer almal. Sucuk, salam ve sosis gibi arküteri ürünleri sahur için oldukça ar ve yal besinlerdir, bu nedenle tüketmemek daha yerinde olur. Ayrca baharat içerikleri ile gün içerisinde daha fazla susamanza neden olurlar. 2–3 dilim tam buday ekmei, söü sebzeler ve 1–2 porsiyon meyveyi de sahur sofrasna eklemeyi ihmal etmeyin.  ekerli ürünler erken saatlerde ackmanza neden olacandan bu besinler için olan hakknz akama brakn.  Zeytin hususunda da dikkatli olun ve 5-6’dan arya kaçmayn. Çünkü zeytinlerin tuz içerikleri yüksektir ve susuzluk hissinin erken uyanmasna yol açarlar. Sahur sofrasnn balangcn ve bitiini su ile yapn.

 

1 bardak süt içmek  5 saat boyunca tok tutuyor! Süt hem protein içerii yüksek olan bir besin olmas nedeniyle tokluk hissedilmesine yardmc olur, hem de sv ihtiyacnn karlanmasna destek salar. ABD’li bilim adamlar, insan bünyesinin açla olan ihtiyacn azaltan besinler arasnda ilk srada sütü gösteriyor.

 

1 bardak sütün mide boluunu hissettirmeden insan 5 saat boyunca tok tuttuu belirtiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nilüfer Hakarayan, bu durumu u ekilde açklyor: “Sütte bulunan eker laktozdur. Laktoz açlkta kullanlan glikojen depolarna destek olarak vücudun enerji ihtiyacnn karlanmasna da yardmc olur. Sütün bileimindeki ya da mideden uzun sürede uzaklamas nedeniyle tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkili olur, kalsiyum bata olmak üzere Ramazanda da mineral ve vitamin gereksinimini karlar.”

Ana Sayfaya Git