Diyarbakır Tabip Odası: İki hafta kritik

Diyarbakır Tabip Odası, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve malzeme sorunlarının devam ettiğini, ayrıca olası vakaların temasta olduğu kişilere ulaşımın sağlanması, bilgilendirme yapılması ve bu kişilerin teste tabi tutulması adımlarında gecikmeler olduğunu duyurdu. Korona salgını açısından kritik iki haftaya girildiği uyarısı yapıldı.

Haberler 02.04.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tabip Odas, korona virüsü raporunu açklad. Sürecin effaf yürütülmedii belirtilen raporda, alnmas gereken önlemler de açkland.

Raporda, 11 Martta ilk vakann tespitinin ardndan oda bünyesinde Covid-19 danma ve izleme kurulu oluturulduu hatrlatld. Diyarbakrda üpheli vakalarn görülmeye balanmasyla birlikte l Hfzshha Kurulunun yapt ilk toplantya katlmn saland, daha sonra kurulan l Pandemi Kuruluna ise Tabip Odas ve dier salk meslek örgütlerinin davet edilmedii bilgisi paylald. Resmi kurumlar tarafndan meslek örgütlerine bilgi verilmedii kaydedilen raporda, sahada toplanan u bilgilere yer verildi: Diyarbakrda 30 Mart 2019 itibariyle 6s youn bakmda olmak üzere yaklak 150 hasta COVID-19 tehisiyle yatmakta olup, COVID-19 tehisiyle 5 yurttamz hayatn kaybetmitir. lgili kurumlardan resmi açklamalar yaplmamakla birlikte sahadan aldmz bilgilere göre ilimizde COVID-19 tehisi konulmu ya da karantinaya alnm salk çalan bulunmamaktadr.

HASTANELERN çALIMA KOULLARI

Raporda kentteki korona virüsü yapan testleri yapan hastaneler ile salk çalanlarnn koullarna da yer verildi:

Bizlere ulaan bilgiler Gazi Yaargil EAHde PCR yöntemi ile test yaplmaya baland, ancak DÜTF hastanesinde henüz test olanann olmad yönündedir. Bu iki hastane dndaki baz hastanelere ise snrl sayda test kiti salanm olup tükendikçe temin edilecei belirtilmitir. Ancak buna ramen test taleplerinin red edildiine dair bilgiler gelmekte olup, bu hastanelerde günlük ne kadar test yapld, hastanede çalan ve COVID-19 + veya üpheli hastalara temas eden salkçlara test yapp yaplmadn, yapldysa pozitif çkan salkç olup olmad effaf bir ekilde paylalmamaktadr. Pandemi hastaneleri dnda çalan meslektalarmzdan ve salk emekçilerinden aldmz bilgilere göre, daha salgnn ilk dönemlerinde olmamza ramen söz konusu pandemi hastanelerine sevklerde ciddi güçlükler yaand görülmektedir. COVID-19 testi pozitif gelen hastalarn ve klinik+radyolojik olarak COVID-19 olduundan üphelenilen olas vakalarn temasta olduu kiilere ulamn salanmas, bilgilendirme yaplmas ve bu kiilerin teste tabi tutulmas admlarnda gecikme ve aksaklklar yaanmaktadr. Pandemi klinik ve polikliniklerinde baz hekimler; yeterli koruyucu ekipman bulunmadan 24 saatlik nöbet usulü ile çalmaya zorlandklarn ve çalma koullarnn uygun olmamasndan kaynakl olas enfeksiyonun kendilerine bulama riskinden ve zamanla ar viral yüke maruz kalmaktan kayglandklarn ifade etmektedir.

Raporda, salk çalanlarnn olas enfeksiyon riskini eve tamasnn önüne geçmek için Balar ilçesindeki 850 kiilik Halid Bin Velid Örenci Yurdu ile Sur ilçesinde bulunan Demir Otelin bir bölümünün salk çalanlarna tahsis edildii hatrlatld.

SALIK SSTEM RSK ALTINDA

Dünyada pandeminin görüldüü dier ülke deneyimleri ve hastaln Türkiyedeki yaylma hzna bakldnda önümüzdeki iki haftann çok kritik önemde olduu belirtilen raporda, hasta saysnn hzla artabilecei, salk sisteminin tayamayaca çok sayda bavurularn olabilecei ve salk çalanlarnn ciddi risk altnda olduu uyars yapld. Raporda, Sonuç olarak; mevcut yönetim anlayyla bu salgnn üstesinden gelinmesi olanakszdr. Hepimizi etkileyen bu sürecin anlam veremediimiz bir gizlilik içerisinde yürütülmesinden vazgeçilmelidir. Tp ve bilimin verileri dorultusunda, bilim insanlarnn önerileri dikkate alnarak ve dier ülke deneyimlerinden faydalanlarak hzla önlemler alnmal, salk meslek örgütleri il pandemi kurullar ve bilim kuruluna katlmal, bata salk emekçilerinin koruyucu ekipmanlar olmak üzere tüm gereksinimleri karlanmal ve salgn ile mücadelede toplumun katlm salanmaldr denildi.

ACL TALEPLER

Raporda, korona virüsü ile mücadelede acil atlmas gereken 11 talep öyle sraland:

* limizde kurulan l Pandemi Kuruluna odamzn ve ilimizdeki salk meslek örgütlerinin katlm ivedilikle salanmaldr.

* Tüm hastalklarda olduu gibi COVID-19 enfeksiyonu ile mücadelenin en iyi ve aklc yolu hastaln ortaya çkmasna engel olmaktr. Hastal engellenmenin en iyi yolu kiisel hijyen kurallarna uyulmas ve sosyal mesafenin korunmasdr. Tüm uyarlara ramen ilimizde de bunun öneminin yeterince anlalamad, günlük yaam içerisinde bu kurallara dikkat edilmedii gözlemlenmektedir. limizde de COVD-19 Pozitif vakalarn görülmesinden dolay kiisel hijyen kurallarna uyulmas ve sosyal mesafenin korunmasnn pandemiyi önlemedeki rolünü bir kez daha önemle hatrlatyoruz!

* Ülkeyi yönetenlerin salk çalanlar bata olmak üzere salgn nedeniyle çalamayacak, salgnn özel olarak madur ettii bütün yurttalar gözeten bir sosyal devlet anlayn benimsemesinin tarihsel bir zorunluluk olduunu hatrlatyoruz. COVID-19 pandemisi ile mücadele, evde kalmak zorunda olan, asgari yaam ihtiyaçlar için maddi olarak desteklenmesi gereken milyonlarca yurttamzn bu ihtiyaçlarnn karlanmasn da içermelidir.

* Yetkililerden ivedi talebimiz kiisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesidir. Salgn ile en ön safta mücadele eden salk emekçilerinin bata N-95 MASKE olmak üzere kiisel koruyucu malzemelerde yaanlan eksiklikler ASM, lçe Salk Müdürlüü-TSM ve özel hastaneler dahil tüm salk kurumlarda ACLEN giderilmelidir.

* ASM ve TSMler bu süreçte personel ve ekipman boyutuyla güçlendirilmeli, çalanlarn görevlendirilmelerinde keyfi uygulamalardan vazgeçilmeli, i huzurunu bozan haksz rapor ve izin kullanmlarna son verilmelidir. Performans uygulamalar bu süreçte askya alnmal ve ek ödenekten ASM ve TSM çalanlar da faydalanmaldr.

* Bata COVID üpheli veya pozitif hastalarla temas edenler olmak üzere ildeki tüm salk çalanlarnn hzl bir ekilde taramadan geçirilmesi gerekmektedir.

* COVD-19 Testi pozitif gelen hastalarn ve klinik+radyolojik olarak COVID-19 olduundan üphelenilen olas vakalarn temasta olduu kiilere ulamn salanmas, bilgilendirme yaplmas ve bu kiilerin teste tabi tutulmas salanmaldr.

* Yaadmz salgnla birlikte yerel yönetimlerin halk sal üzerindeki olumlu/olumsuz etkisinin bir kez daha anlalmas vesilesiyle, bölgedeki kayyum yönetimlerine derhal son verilip seçilmi belediye bakanlar görevlerine iadesi salanmaldr.

* Özel sektörde çalan salk emekçilerin koruyucu ekipman temini salanmal, yllk izinden kullandrma/ücretsiz izin kullandrma gibi uygulamalar biran önce durdurulmal, salk emekçilerinin yaad belirsizlikler biran önce giderilmelidir.

* Bu süreçlerde salk çalanlarnn görevlendirilecei yerlerde kendi onaylar ve mümkünse tecrübesi olduu alanlarn göz önünde bulundurularak yaplmaldr.

* Hastalkla en ön safta mücadele eden salkçlar en büyük risk grubunu oluturmaktadr. Bu süreçte hastaln bula riski nedeniyle eve gitmek istemeyenlere otel, yurt ve misafirhanelerde kalabilme olanaklar ihtiyaç arttkça takip edilip salanmaldr.

Ana Sayfaya Git