Diyarbakır'da Cami Eksikliği

"Camiler Haftası" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, yeni yapılan yerleşim yerlerindeki cami eksikliğine dikkat çekti.

Haberler 06.10.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Müftüsü Burhan liyen, Diyarbakrda yeni yaplan yerleim yerlerinde yüksek oranda cami eksikliinin bulunduunu söyledi.

Söz konusu yerlerde mahalle sakinleri tarafndan el birliiyle camilerin ina edilmesi gerektiini vurgulayan liyen, özellikle camilerin manevi mimarna önem verilmesi gerektiinin altn çizdi.

liyen, 1-7 Ekim Camiler Haftasnn Camiler ve Din Görevlileri ad altnda kutlandn, bundaki amacn camilerde hizmet yapan görevlileri toplumun gündemine tamak olduunu söyledi.

Mescitlerin Müslümanlar için merkez konum ifade ettiine iaret eden liyen, Hz. peygamber Mekkeden Medineye hicret ettiklerinde, gerek 14 gün kaldklar Kubada, gerekse Kubadan sonra geçmi olduklar Medine-i Münevverde ilk yapm olduklar bina, mescittir. Efendimizin bu tercihi, uygulamas bize caminin, Müslümanlarn hayatnn merkezinde olmas gerektiini, Müslümanlarn zaman ve saat planlamalarn namaza göre yapmalar gerektiini göstermektedir. Kuran- Kerimde Namaz Müminlere vakitlere bölünmü olarak farz klnmtr. buyurmaktadr Rabbimiz bunu göstermektedir. Caminin hem fiziki imarnn hem de manevi imarnn toplumun gündemine tanmas gerekiyor. dedi.

Nüfusumuzun çounlukta bulunmu olduu bölgelerde camiler maalesef az orandadr

Diyarbakrda yeni yaplan yerleim yerlerinde cami eksikliine dikkat çeken liyen, öyle devam etti:

Bu çerçevede Diyarbakrda nüfusun daha az younlukta olduu bölgelerde camilerimizin çounluu kalm, nüfusumuzun çounlukta bulunmu olduu bölgelerde ise camiler maalesef az orandadr. Özellikle Diclekent, 75 metre yolunun alt ve üst taraf ile o civarda yaayan insan says cami says doru orantl deildir. Surda ise tarihi camiler mabetler o bölgede bulunduu için cami says fazla, bir bölümü boaltldnda dolay oturan ve ibadet edenlerin says azdr. Camilerin fiziki onarm anlamnda Diyarbakr için söyleyeceim, yeni yerleim merkezilerinde bir sitede 200, 250, 400 dairenin bulunduu siteler vardr. Bu neredeyse bir ilçe nüfusudur. Her birinin yanna, yaknna mutlaka altnda Kuran kursu, medrese olan çocuklarmza hitap eden, snflar, sosyal alanlar olan camilerin ina edilmesi gerekmektedir.

çocuklarmzn camiyle irtibatlar kesilmemeli

liyen; devletin genel bütçeden ayrd kaynan yeterli gelmediini, bu nedenle mahalle sakinlerinin inisiyatif almas gerektiini ifade ederek, özellikle camilerin manevi imarna dikkat edilmesi uyarsnda bulundu.

liyen son olarak, u ifadeleri kulland: Yaz kurslarnda camiye gelen 65 bin civarnda örencimiz var. Bu çocuklarmzn hiç olmazsa cumartesi pazar akamlar, uygun olan vakitlerinde camiyle irtibatlarnn kesilmemesini istiyoruz. Bu anlamda çalmalarmz var. Cami derslerimiz var. Gerek Kuran Kerim anlam, gerek ilmihal bilgileri, fkh bilgileri ve Hz. Peygamberin hayat gibi derslerimiz hocalarmz tarafndan verilmektedir. Eer verilmeyen cemaatimiz varsa, arkadalarmzdan bu tür dersleri, sohbetleri kitap okumalarn talep etsinler.

Ana Sayfaya Git